Zupa krem z dyni i kalafiora powstała podczas pobytu nad morzem, w czasie trwania mojej diety warzywno-owocowej.
Obecnie mamy sezon na dynię, więc warto tę zupę powtórzyć. Oczywiście można do niej dodać więcej składników, ale i tak uważam, że proste zupy są zwykle najsmaczniejsze.
W 4 duże dynie zaopatrzyła mnie moja mama. Wyhodowane w przydomowym ogródku trafiły do mojej kuchni. W planach więc więcej dań z dynią.
Podczas diety dr. Dąbrowskiej nie dodawałam do zupy oleju i gotowałam ją na wodzie.
Jeśli szukasz przepisów zgodnych z zasadami diety warzywno-owocowej zajrzyj do mojej książki pt. “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.
Na blogu znajduje się więcej dań z dodatkiem dyni.
Zapraszam i życzę Smacznego
Krem z dyni i kalafiora
(wegańska, bezglutenowa)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 5 cm kawałek pora (jasna część) lub ½ cebuli
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 200 g dyni
- 500 g kalafiora
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa (można pominąć)
- imbir suszony lub świeży
- sól himalajska
- sok z cytryny
- 2 l wywaru warzywnego lub wody
Przygotowanie:
- Dynię myjemy, oczyszczamy, obieramy (jeśli to nie Hokkaido), kroimy w mniejsze kawałki.
- Kalafior myjemy, rozdzielamy na mniejsze części.
- Na rozgrzanym oleju w ok. 3 l garnku szklimy drobno pokrojonego pora lub cebulę, dodajemy dynię, smażymy ok. 2 minuty mieszając.
- Dodajemy kalafior, liść laurowy, dolewamy wywar warzywny lub wodę.
- Gotujemy całość do miękkości warzyw ok. 15-20 minut, wyjmujemy liść laurowy.
- Zupę miksujemy na krem, doprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, imbirem i solą do smaku, w razie konieczności dolewamy gorącej wody.
- Podajemy na ciepło, posypaną zielonym koperkiem lub natką pietruszki.
No Replies to "Zupa krem z dyni i kalafiora"