Zupa krem z dyni i kalafiora

Zupa krem z dyni i kalafiora powstała podczas pobytu nad morzem, w czasie trwania mojej diety warzywno-owocowej.

Obecnie mamy sezon na dynię, więc warto tę zupę powtórzyć. Oczywiście można do niej dodać więcej składników, ale i tak uważam, że proste zupy są zwykle najsmaczniejsze.

W 4 duże dynie zaopatrzyła mnie moja mama. Wyhodowane w przydomowym ogródku trafiły do mojej kuchni. W planach więc więcej dań z dynią.

Podczas diety dr. Dąbrowskiej nie dodawałam  do zupy oleju i gotowałam ją na wodzie. 

Jeśli szukasz przepisów zgodnych z zasadami diety warzywno-owocowej zajrzyj do mojej książki pt. “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.

Na blogu znajduje się więcej dań z dodatkiem dyni.

Zapraszam i życzę Smacznego

Krem z dyni i kalafiora

(wegańska, bezglutenowa)

Czas przygotowania: 20 minut

 Składniki:

  • 5 cm kawałek pora (jasna część) lub ½ cebuli
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 200 g dyni
  • 500 g kalafiora
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa (można pominąć)
  • imbir suszony lub świeży
  • sól himalajska
  • sok z cytryny
  • 2 l wywaru warzywnego lub wody

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, oczyszczamy, obieramy (jeśli to nie Hokkaido), kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Kalafior myjemy, rozdzielamy na mniejsze części.
  3. Na rozgrzanym oleju w ok. 3 l garnku szklimy drobno pokrojonego pora lub cebulę, dodajemy dynię, smażymy ok. 2 minuty mieszając.
  4. Dodajemy kalafior, liść laurowy, dolewamy wywar warzywny lub wodę.
  5. Gotujemy całość do miękkości warzyw ok. 15-20 minut, wyjmujemy liść laurowy.
  6. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, imbirem i solą do smaku, w razie konieczności dolewamy gorącej wody.
  7. Podajemy na ciepło, posypaną zielonym koperkiem lub natką pietruszki.
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Zupa krem z dyni i kalafiora"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.