Czekoladowy deser z chia wegański bez glutenu

image_pdfPobierz PDF

Taki prosty a smakowity czekoladowy deser z chia przygotujesz w 10 minut. Na efekty napęcznienia ziaren chia (szałwii hiszpańskiej) trzeba będzie jednak poczekać trochę dłużej.

Deser smakuje najlepiej po schodzeniu, więc proponuję przygotować go wieczorem i mieć dostępny pod ręką przez cały następny dzień. Osobiście lubię go także na ciepło bez dodatku kakao. Traktuję go wówczas jak typowy pudding podobny do tego, który przygotowuję z tapioki. 

Pudding z tapioki z melasą karobową

Pudding z tapioki z malinami

Przepisy na puddingi z tapioki, a także z ryżu znajdziesz również w książkach z serii Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi.

Codziennie publikuję na Facebooku zdjęcia moich nowych dań. Ponieważ równocześnie intensywnie pracuję nad NOWĄ książką poprosiłam czytelników bloga o oddawanie swoich głosów w postaci serduszek, komentarzy i lajków pod publikowanymi zdjęciami. Zdjęcie, które zbierze ich najwięcej doczeka się publikacji przepisu na blogu, raz w tygodniu. 

Decyzją fanów, tym razem, wygrał czekoladowy deser z chia!

Życzę Smacznego

Czekoladowy deser z chia

(wegański, bez glutenu, bez cukru, opcjonalnie bez kakao)

Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 125 ml mleka kokosowego (u mnie bio 65% kokosa)
  • 125 ml przegotowanej gorącej wody
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki syropu klonowego

dodatkowo:

  • mrożone maliny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • świeże maliny
  • pistacje lub inne dozwolone dodatki
  • listek mięty

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe mieszamy z przegotowaną gorącą wodą, dodajemy kakao dokładnie rozprowadzamy tworząc jednolity płyn.
  2. Doprawiamy do smaku syropem klonowym (można dodać kilka kropel soku z cytryny).
  3. Wsypujemy ziarna chia, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki do napęcznienia na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc.
  4. Podajemy z malinami zmiksowanymi wraz z syropem na mus, lub w przypadku mrożonych, zmiksowanymi na kruszony malinowy lód.
  5. Deser posypujemy rozkruszonymi pistacjami lub innymi dozwolonymi dodatkami np. orzeszkami pinii, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi.

Wskazówki:

Zamiast kakao możemy dodać karob w proszku.

Zamiast syropu klonowego każdą inną substancję słodzącą np. dozwolony miód, syrop daktylowy czy z agawy.

Taki deser możemy przygotować na dowolnym mleku roślinnym, zwiększając jego ilość o ilość wody. Mleko roślinne nie wymaga rozcieńczenia.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska