Taki prosty a smakowity czekoladowy deser z chia przygotujesz w 10 minut. Na efekty napęcznienia ziaren chia (szałwii hiszpańskiej) trzeba będzie jednak poczekać trochę dłużej.
Deser smakuje najlepiej po schodzeniu, więc proponuję przygotować go wieczorem i mieć dostępny pod ręką przez cały następny dzień. Osobiście lubię go także na ciepło bez dodatku kakao. Traktuję go wówczas jak typowy pudding podobny do tego, który przygotowuję z tapioki.
Pudding z tapioki z melasą karobową
Przepisy na puddingi z tapioki, a także z ryżu znajdziesz również w książkach z serii Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Sięgnij po dania odpowiednie na sezon jesienno-zimowy i wiosenno-letni!
Codziennie publikuję na Facebooku zdjęcia moich nowych dań. Ponieważ równocześnie intensywnie pracuję nad NOWĄ książką, poprosiłam czytelników bloga o oddawanie swoich głosów w postaci serduszek, komentarzy i lajków pod publikowanymi zdjęciami. Zdjęcie, które zbierze ich najwięcej doczeka się publikacji przepisu na blogu, raz w tygodniu.
Decyzją fanów, tym razem, wygrał czekoladowy deser z chia!
Życzę Smacznego
Czekoladowy deser z chia
(wegański, bez glutenu, bez cukru, opcjonalnie bez kakao)
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 125 ml mleka kokosowego (u mnie bio 65% kokosa)
- 125 ml przegotowanej gorącej wody
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki syropu klonowego
dodatkowo:
- mrożone maliny
- 2 łyżki syropu klonowego
- świeże maliny
- pistacje lub inne dozwolone dodatki
- listek mięty
Przygotowanie:
- Mleko kokosowe mieszamy z przegotowaną gorącą wodą, dodajemy kakao dokładnie rozprowadzamy tworząc jednolity płyn.
- Doprawiamy do smaku syropem klonowym (można dodać kilka kropel soku z cytryny).
- Wsypujemy ziarna chia, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki do napęcznienia na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc.
- Podajemy z malinami zmiksowanymi wraz z syropem na mus, lub w przypadku mrożonych, zmiksowanymi na kruszony malinowy lód.
- Deser posypujemy rozkruszonymi pistacjami lub innymi dozwolonymi dodatkami np. orzeszkami pinii, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi.
Wskazówki:
Zamiast kakao możemy dodać karob w proszku.
Zamiast syropu klonowego każdą inną substancję słodzącą np. dozwolony miód, syrop daktylowy czy z agawy.
Taki deser możemy przygotować na dowolnym mleku roślinnym, zwiększając jego ilość o ilość wody. Mleko roślinne nie wymaga rozcieńczenia.
No Replies to "Czekoladowy deser z chia wegański bez glutenu"