Pudding z tapioki podany z melasą karobową to jesienna propozycja deseru z dawką “syropu” działającego na przeziębienie.
Melasa z chleba świętojańskiego działa przeciw wirusom, jest bogata w wapń i żelazo więc warto ją dodawać do różnych dań.
Napęczniałe kuleczki tapioki to lekkostrawne danie, podane na ciepło może stanowić propozycję na drugie śniadanie.
Taki pudding możemy zapakować do słoiczka i zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub w podróż.
Na wierzch najczęściej dodaję mus z mango, ze śliwek lub malin.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Pudding z tapioki z melasą z chleba świętojańskiego
(wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Czas przygotowania: 20 minut + moczenie
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- 5 łyżek drobnych kuleczek tapioki
- 400 ml śmietanki kokosowej (mleczka kokosowego 80%)
- 200 ml przegotowanej wody
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
- 3 łyżki ciepłej melasy z chleba świętojańskiego
- pestki granatu, figa
Przygotowanie:
- Tapiokę zalewamy mlekiem i wodą, odstawiamy na 30 minut.
- Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut aż wszystkie kulki staną się przeźroczyste, doprawiamy sokiem z cytryny.
- Do pucharków nakładamy porcję ugotowanej tapioki.
- W obrzeża naczyń wlewamy po łyżce ciepłej melasy.
- Przy ściankach pucharków wciskamy wykałaczkę do szaszłyków, tworząc pionową linię, w którą wpłynie melasa.
- Deser stroimy pestkami granatu i plasterkami figi (lub innymi dozwolonymi owocami)
- Podajemy na zimno lub zaraz po przygotowaniu.
Wskazówki:
Do gotującej się tapioki można dodać szczyptę imbiru, kurkumy czy cynamonu. Takie przeciwzapalne dodatki wzmocnią działanie przeciwzapalne.
No Replies to "Pudding z tapioki z melasą karobową"