Pudding z tapioki z melasą karobową

Pudding z tapioki podany z melasą karobową to jesienna propozycja deseru z dawką „syropu” działającego na przeziębienie. 

Melasa z chleba świętojańskiego działa przeciw wirusom, jest bogata w wapń i żelazo więc warto ją dodawać do różnych dań.

Napęczniałe kuleczki tapioki to lekkostrawne danie, podane na ciepło może stanowić propozycję na drugie śniadanie. 

Taki pudding możemy zapakować do słoiczka i zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub w podróż.

Na wierzch najczęściej dodaję mus z mango, ze śliwek lub malin.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Pudding z tapioki z melasą z chleba świętojańskiego

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut + moczenie

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 5 łyżek drobnych kuleczek tapioki
  • 400 ml śmietanki kokosowej (mleczka kokosowego 80%)
  • 200 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
  • 3 łyżki ciepłej melasy z chleba świętojańskiego
  • pestki granatu, figa

Przygotowanie:

  1. Tapiokę zalewamy mlekiem i wodą, odstawiamy na 30 minut.
  2. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut aż wszystkie kulki staną się przeźroczyste, doprawiamy sokiem z cytryny.
  3. Do pucharków nakładamy porcję ugotowanej tapioki.
  4. W obrzeża naczyń wlewamy po łyżce ciepłej melasy.
  5. Przy ściankach pucharków wciskamy wykałaczkę do szaszłyków, tworząc pionową linię, w którą wpłynie melasa.
  6. Deser stroimy pestkami granatu i plasterkami figi (lub innymi dozwolonymi owocami)
  7. Podajemy na zimno lub zaraz po przygotowaniu.

Wskazówki:

Do gotującej się tapioki można dodać szczyptę imbiru, kurkumy czy cynamonu. Takie przeciwzapalne dodatki wzmocnią działanie przeciwzapalne.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska