Co by tu nowego przygotować na obiad. Takie pytanie właściwie zadaję sobie codziennie:)
Wyjęłam pierś z eko kurczaka i postanowiłam poczarować z tym, co jeszcze znajdę w lodówce. A znalazłam cukinię, pomidorki koktajlowe, czosnek i śmietanę owsianą, do tego szynkę parmeńską, która już zaczynała usychać i tak powstało proste i szybkie danie czyli filety z kurczaka w sosie z cukinią.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Filety z kurczaka w sosie z cukinią
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, opcjonalnie bez glutenu)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 400 g piersi z eko kurczaka
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cukinia
- ½ białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta ostrej papryki (można pominąć – może reagować krzyżowo z pyłkiem brzozy)
- szczypta kurkumy
- sól himalajska
- pieprz biały
- 200 ml śmietany roślinnej (u mnie owsiana)
dodatkowo:
- pomidorki koktajlowe (można pominąć – mogą dawać objawy reakcji krzyżowych z pyłkiem brzozy)
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż w poziomie (aby były cieńsze), kroimy na mniejsze porcje (u mnie 6 szt.), grubsze możemy lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Każdy kawałek mięsa delikatnie solimy i pieprzymy, owijamy w szynkę. Pamiętajmy, że szynka jest słona.
- Na patelni topimy masło klarowane, na średnim ogniu rumienimy filety z każdej ze stron.
- Mięso przekładamy na talerz, patelnie myjemy, osuszamy.
- Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
- Na patelnię nakładamy 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę ostrej papryki, suszony tymianek i kurkumę, szklimy drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku.
- Dodajemy pokrojoną cukinię i gałązkę rozmarynu, a po chwili wlewamy połowę śmietany, dusimy sos przez 2-3 minuty pod przykryciem.
- Dodajemy obsmażone mięso i dolewamy resztę sosu, ponownie dusimy przez ok. 10 minut pod przykryciem. Możemy dolać 2-3 łyżki przegotowanej wody i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
- Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną.
No Replies to "Filety z kurczaka w sosie z cukinią"