Filety z kurczaka w sosie z cukinią

Co by tu nowego przygotować na obiad. Takie pytanie właściwie zadaję sobie codziennie:)

Wyjęłam pierś z eko kurczaka i postanowiłam poczarować z tym co jeszcze znajdę w lodówce. A znalazłam cukinię, pomidorki koktajlowe, czosnek i śmietanę owsianą, do tego szynkę parmeńską, która już zaczynała usychać i tak powstało proste i szybkie danie czyli filety z kurczaka w sosie z cukinią.

Zapraszam i życzę Smacznego

Filety z kurczaka w sosie z cukinią 

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, opcjonalnie bez glutenu)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 400 g piersi z eko kurczaka
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cukinia
  • ½ białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta ostrej papryki (można pominąć)
  • szczypta kurkumy
  • sól himalajska
  • pieprz biały
  • 200 ml śmietany roślinnej (u mnie owsiana)

dodatkowo:

  • pomidorki koktajlowe (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż w poziomie (aby były cieńsze), kroimy na mniejsze porcje (u mnie 6 szt.), grubsze możemy lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
  2. Każdy kawałek mięsa delikatnie solimy i pieprzymy, owijamy w szynkę. Pamiętajmy, że szynka jest słona.
  3. Na patelni topimy masło klarowane, na średnim ogniu rumienimy filety z każdej ze stron.
  4. Mięso przekładamy na talerz, patelnie myjemy, osuszamy.
  5. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
  6. Na patelnię nakładamy 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę ostrej papryki, suszony tymianek i kurkumę, szklimy drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku.
  7. Dodajemy pokrojoną cukinię i gałązkę rozmarynu, a po chwili wlewamy połowę śmietany, dusimy sos przez 2-3 minuty pod przykryciem.
  8. Dodajemy obsmażone mięso i dolewamy resztę sosu, ponownie dusimy przez ok. 10 minut pod przykryciem. Możemy dolać 2-3 łyżki przegotowanej wody i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
  9. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  10. Podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną.

Fot. Katarzyna Jankowska