Założę się, że w każdym domu zostają banany, które z czasem ciemnieją. Nie wyrzucajmy ich, nadają się idealnie do wypieku chlebka bananowego i babeczek bananowych.
Przygotowuję je z różnymi dodatkami, ale ostatnio moja rodzina prosi o te z czekoladą.
Bardzo podobny przepis na wegańskie babeczki bananowe jest już na blogu. Zerknijcie także TUTAJ
Dzisiejsze babeczki wyszły idealnie.
Zapraszam i życzę Smacznego
Wegańskie babeczki bananowe
idealne!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 12 szt. o 5 cm średnicy
Składniki mokre:
- 300 g obranych dojrzałych bananów (z ciemną skórką)
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 ml oleju z pestek winogron
- 100 ml mleka jaglanego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Składniki suche:
- 300 g mąki pszennej typ 550 lub orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50-75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 3 łyżki czekoladowych kropli lub np. suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Banany kroimy, umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny i ekstrakt wanilii, blendujemy.
- Mleko łączymy z octem odstawiamy na 5 minut, potem dolewamy do bananów.
- Dodajemy olej i miksujemy.
- Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy cukier, mieszamy.
- Przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy na małym obrotach.
- Do ciasta dodajemy krople czekoladowe, mieszamy łyżką.
- Ciasto wykładamy do papilotek przygotowanych w formie do muffinek.
- Nagrzewamy piekarnik do 180ºC w opcji z termoobiegiem.
- Pieczemy przez 25 minut, podajemy wystudzone.
Wskazówki:
Zamiast kropli czekoladowych można zastosować np. rodzynki czy suszoną żurawinę.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
13 komentarzy to "Wegańskie babeczki bananowe idealne"
Anna 29 października 2020 (10:45)
Czy tu jest 300 g babnanow juz obranych?
Katarzyna Jankowska 29 października 2020 (10:54)
Ta, i już poprawiłam w przepisie. Z doświadczenia powiem, że z mniejszą ilością bananów też wyjdą.
Anna 29 października 2020 (14:59)
Dzieki za odpowiedz, ostatecznie wrzucialam 3,5 banana (wszytsko co mialam w domu ) a I tak nie bylo 300 g ale I tak wyszly. Smaczne! Dzieki za super przepis 😉
Agata 25 czerwca 2021 (08:29)
Czy mogę użyć zamienników :
1) olej rzepakowy zamiast oleju z pestek winogron,
2)mleko owsiane zamiast jaglanego?
Katarzyna Jankowska 2 lipca 2021 (17:48)
W przypadku tych babeczek nie widzę problemu. Olej zawsze można zamienić na inny a co do mleka to czasem zależy od potrawy, z uwagi na smak i konsystencję. Owsiane jest bardziej tłuste, potrawy wychodzą wilgotniejsze.
Kara 8 lipca 2021 (12:31)
Czy jeśli dodam bezglutenowa mąkę to wyjdą ?
Katarzyna Jankowska 9 lipca 2021 (09:03)
Tak to nie działa:) Ale jest na blogu więcej przepisów na bezglutenowe wypieki, można się zainspirować.
Marta 30 sierpnia 2021 (20:43)
Jak zamienic ocet jablkowy i cytryne?
Katarzyna Jankowska 30 sierpnia 2021 (20:51)
Można pominąć ale wówczas nie ma sensu dodawać sody oczyszczonej. Soda zadziała w środowisku kwaśnym, spulchnia ciasto. Proszę zwiększyć ilość proszku do pieczenia do 2 pełnych łyżeczek.
Anka 23 lipca 2022 (10:26)
A czy można dodać do środka trochę drobnych owoców, np. porzeczek?
Katarzyna Jankowska 24 lipca 2022 (07:42)
Tak, jak najbardziej 🙂
Hmis 19 czerwca 2023 (21:18)
Czy ciasto nada się do foremek misiów(coś jak Lubisie)?
Katarzyna Jankowska 28 lipca 2023 (17:01)
tak