Wegańskie babeczki bananowe idealne

Założę się, że w każdym domu zostają banany, które z czasem ciemnieją. Nie wyrzucajmy ich, nadają się idealnie do wypieku chlebka bananowego i babeczek bananowych.

Przygotowuję je z różnymi dodatkami, ale ostatnio moja rodzina prosi o te z czekoladą.

Bardzo podobny przepis na wegańskie babeczki bananowe jest już na blogu. Zerknijcie także TUTAJ

Dzisiejsze babeczki wyszły idealnie.

Zapraszam i życzę Smacznego

Wegańskie babeczki bananowe

idealne!

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 12 szt. o 5 cm średnicy

Składniki mokre:

  • 300 g obranych dojrzałych bananów (z ciemną skórką)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • 100 ml mleka jaglanego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Składniki suche:

  • 300 g mąki pszennej bio typ 550
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 3 łyżki czekoladowych kropli lub np. suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  1. Banany kroimy, umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny i ekstrakt wanilii, blendujemy.
  2. Mleko łączymy z octem odstawiamy na 5 minut, potem dolewamy do bananów.
  3. Dodajemy olej i miksujemy.
  4. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy cukier, mieszamy.
  5. Przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy na małym obrotach.
  6. Do ciasta dodajemy krople czekoladowe, mieszamy łyżką.
  7. Ciasto wykładamy do papilotek przygotowanych w formie do muffinek.
  8. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC w opcji z termoobiegiem.
  9. Pieczemy przez 25 minut, podajemy wystudzone.

Wskazówki:

Zamiast kropli czekoladowych można zastosować np. rodzynki czy suszoną żurawinę.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Fot. Katarzyna Jankowska

Wegańskie babeczki bananowe bez mleka, bez jajek

Fot. Katarzyna Jankowska

11 komentarzy to "Wegańskie babeczki bananowe idealne"

  • comment-avatar
    Anna 29 października 2020 (10:45)

    Czy tu jest 300 g babnanow juz obranych?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 29 października 2020 (10:54)

      Ta, i już poprawiłam w przepisie. Z doświadczenia powiem, że z mniejszą ilością bananów też wyjdą.

      • comment-avatar
        Anna 29 października 2020 (14:59)

        Dzieki za odpowiedz, ostatecznie wrzucialam 3,5 banana (wszytsko co mialam w domu ) a I tak nie bylo 300 g ale I tak wyszly. Smaczne! Dzieki za super przepis 😉

  • comment-avatar
    Agata 25 czerwca 2021 (08:29)

    Czy mogę użyć zamienników :
    1) olej rzepakowy zamiast oleju z pestek winogron,
    2)mleko owsiane zamiast jaglanego?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 2 lipca 2021 (17:48)

      W przypadku tych babeczek nie widzę problemu. Olej zawsze można zamienić na inny a co do mleka to czasem zależy od potrawy, z uwagi na smak i konsystencję. Owsiane jest bardziej tłuste, potrawy wychodzą wilgotniejsze.

  • comment-avatar
    Kara 8 lipca 2021 (12:31)

    Czy jeśli dodam bezglutenowa mąkę to wyjdą ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 9 lipca 2021 (09:03)

      Tak to nie działa:) Ale jest na blogu więcej przepisów na bezglutenowe wypieki, można się zainspirować.

  • comment-avatar
    Marta 30 sierpnia 2021 (20:43)

    Jak zamienic ocet jablkowy i cytryne?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 sierpnia 2021 (20:51)

      Można pominąć ale wówczas nie ma sensu dodawać sody oczyszczonej. Soda zadziała w środowisku kwaśnym, spulchnia ciasto. Proszę zwiększyć ilość proszku do pieczenia do 2 pełnych łyżeczek.

  • comment-avatar
    Anka 23 lipca 2022 (10:26)

    A czy można dodać do środka trochę drobnych owoców, np. porzeczek?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.