Wegańskie babeczki bananowe idealne

Założę się, że w każdym domu zostają banany, które z czasem ciemnieją. Nie wyrzucajmy ich, nadają się idealnie do wypieku chlebka bananowego i babeczek bananowych.

Przygotowuję je z różnymi dodatkami, ale ostatnio moja rodzina prosi o te z czekoladą.

Bardzo podobny przepis na wegańskie babeczki bananowe jest już na blogu. Zerknijcie także TUTAJ

Dzisiejsze babeczki wyszły idealnie.

Zapraszam i życzę Smacznego

Wegańskie babeczki bananowe

idealne!

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 12 szt. o 5 cm średnicy

Składniki mokre:

  • 300 g dojrzałych bananów z ciemną skórką
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • 100 ml mleka jaglanego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Składniki suche:

  • 300 g mąki pszennej bio typ 550
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 3 łyżki czekoladowych kropli lub np. suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  1. Banany obieramy, kroimy, umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny i ekstrakt wanilii, blendujemy.
  2. Mleko łączymy z octem odstawiamy na 5 minut, potem dolewamy do bananów.
  3. Dodajemy olej i miksujemy.
  4. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy cukier, mieszamy.
  5. Przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy na małym obrotach.
  6. Do ciasta dodajemy krople czekoladowe, mieszamy łyżką.
  7. Ciasto wykładamy do papilotek przygotowanych w formie do muffinek.
  8. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC w opcji z termoobiegiem.
  9. Pieczemy przez 25 minut, podajemy wystudzone.

Wskazówki:

Zamiast kropli czekoladowych można zastosować np. rodzynki czy suszoną żurawinę.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska