Wegańskie placuszki jogurtowe

Odkrycie deseru naturalnego z konopi dało początek wielu ciekawym przepisom w MAGicznej kuchni, w tym na wegańskie placuszki jogurtowe.

Począwszy od śniadaniowych koktajli na ciastach skończywszy stale mam pomysł jak go wykorzystać. Produkt jest idealny dla wegan, ekologiczny ale nie ma oznaczeń, że bezglutenowy, choć w jego składzie wszystkie produkty naturalnie nie zawierają glutenu. Mowa o deserze z konopi firmy Sojade. 

Od razu wyjaśniam, że to to jeszcze nie reklama tego produktu a polecenie od serca, bo dlaczego tylko ja mam się cieszyć pysznościami na jego bazie.

Szukajcie w sklepach ze zdrową żywnością w lodówkach.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.

Placuszki jogurtowe

(wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość 14 szt. ok 10 cm średnicy

Składniki:

  • 100 ml jogurtu z konopi (deseru jogurtowego naturalnego z konopi)
  • 100 ml mleka jaglanego lub mleka z konopi
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej bio typ 550
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 2 pełne łyżki piany z quafaby

dodatkowo:

  • syrop klonowy do polania
  • dżem z czarnej porzeczki bez cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mleko i jogurt wlewamy do miski.
  2. Dodajemy przesianą mąkę orkiszową, proszek do pieczenia oraz skrobię, miksujemy na gładkie ciasto, odstawiamy by odpoczęło przez 10 minut.
  3. Wodę z zalewy ciecierzycy ubijamy na sztywną pianę (wystarczy 25 ml aquafaby).
  4. Pianę (u mnie 2 pełne łyżki) dodajemy do przygotowanego ciasta i delikatnie mieszamy łyżką, tworząc lejące, pulchne ciasto.
  5. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, wylewamy porcje ciasta i formujemy placuszki.
  6. Smażymy na dość wysokim ogniu (u mnie 7,5 w kuchence indukcyjnej), z każdej ze stron. Pojawią się pęcherzyki powietrza.
  7. Podajemy z ulubionym dżemem lub z syropem klonowym i owocami.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska