Przepis tygodnia to placuszki dla mamy, do przygotowania w Dniu Mamy, choć mamy mogę je przygotować na pyszne śniadanie dla dzieci na Dzień Dziecka. Taki przepis dwa w jednym:)
Placuszki są wegańskie więc bez mleka i jajek, a także bezglutenowe. Nie dodałam do nich ani cukru ani tłuszczu.
Moim zdaniem podanie ich z syropem klonowym albo domowym dżemem wystarczająco je dosłodzi.
Placuszki przygotowałam na bazie jogurtu kokosowego, szeroko dostępnego w sprzedaży, ponieważ można go zakupić w sklepach sieci Lidl.
Ten jogurt nadaje się do wielu dań, przygotowuję z jego udziałem także koktajle śniadaniowe. Pod przepisem znajdziecie więcej szczegółów na temat jogurtu.
Zapraszam na pulchne placuszki i życzę Smacznego.
Jeżeli szukasz innych przepisów na tradycyjne dania dla alergików, skorzystaj z książek z serii “Mama Alergika Gotuje“!
Placuszki dla mamy
(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania:
Ilość: 14 sztuk o ok. 10 cm średnicy
Składniki:
- 160 g jogurtu kokosowego naturalnego*
- 150 ml mleka ryżowego lub innego roślinnego bezglutenowego
- 150 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
- 50 g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
* jogurt kokosowy Planton, kupiony w Lidl jest bez glutenu, wegański, GMO free, bez soi, bez laktozy, bez dodatku cukru. 1 opakowanie to 160 g. Ilość kalorii to 97 kcal / 100 g. W składzie: mleczko kokosowe 95,8%, skrobia (ziemniaczano-kukurydziana), białka bobu, wegańskie kultury bakterii jogurtowych.
Przygotowanie:
- Najpierw mleko roślinne i jogurt kokosowy wlewamy do miski, krótko miksujemy.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę z sorgo, skrobię oraz proszek do pieczenia i sodę, miksujemy na gładkie ciasto, odstawiamy by odpoczęło przez 10 minut.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, wylewamy porcje ciasta i formujemy placuszki.
- Smażymy na średnim ogniu (u mnie 7 w kuchence indukcyjnej), z każdej ze stron. Przewracamy placuszki przy użyciu drewnianej łyżki gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, a spód będzie już usmażony.
- Placuszki podajemy od razu z dozwolonymi owocami, musem rabarbarowym lub z syropem klonowym.
8 komentarzy to "Placuszki dla mamy bezglutenowe wegańskie"
Paulina 16 października 2019 (22:17)
Hej 🙂 czy zamiast podanej przez Ciebie maki można użyć “normalnej” pszennej ?
Katarzyna Jankowska 22 października 2019 (09:45)
Zamiana na mąkę z glutenem nie stanowi problemu, proporcje zbliżone, ciasto ma mieć konsystencję bardziej gęstą niż na naleśniki.
Sylwia 23 listopada 2019 (12:46)
A czy jakaś inna mąka np jaglana będzie się nadawała?
Katarzyna Jankowska 26 listopada 2019 (22:05)
Mąka jaglana jest dość sucha, sypka, nie robiłam z nią, warto zawsze zmieszać chociaż dwie, bo każda daje inny efekt.
Sam 16 stycznia 2020 (19:38)
A co jeśli dziecko jest uczulona na ziemniaki? Są w składzie tego jogurtu…
Katarzyna Jankowska 16 stycznia 2020 (22:54)
Proszę zamienić jogurt na inny o składnikach, które Pani odpowiadają. Ja w tym jogurcie nie dostrzegam w składzie niczego z ziemniaków więc nie wiem o jakim produkcie jest mowa.
Sonia 9 maja 2020 (06:49)
Jeśli dam zwykłą mąkę pszenną zamiast mąki z sorgo / gryczanej, to czy również dodaję mąkę ziemniaczaną?
Katarzyna Jankowska 9 maja 2020 (08:26)
Nie musimy wówczas dodawać skrobi ale podpowiem, że bardzo dobrze zrobi wsypanie dobrego budyniu waniliowego:)