Placuszki dla mamy bezglutenowe wegańskie

image_pdfPobierz PDF

Przepis tygodnia to placuszki dla mamy, do przygotowania w Dniu Mamy, choć mamy mogę je przygotować na pyszne śniadanie dla dzieci na Dzień Dziecka. Taki przepis dwa w jednym:)

Placuszki są wegańskie więc bez mleka i jajek, a także bezglutenowe. Nie dodałam do nich ani cukru ani tłuszczu.

Moim zdaniem podanie ich z syropem klonowym albo domowym dżemem wystarczająco je dosłodzi.

Placuszki przygotowałam na bazie jogurtu kokosowego, szeroko dostępnego w sprzedaży, ponieważ można go zakupić w sklepach sieci Lidl.

Ten jogurt nadaje się do wielu dań, przygotowuję  z jego udziałem także koktajle śniadaniowe. Pod przepisem znajdziecie więcej szczegółów na temat jogurtu.

Zapraszam na pulchne placuszki i życzę Smacznego.

Placuszki dla mamy

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania:

Ilość: 14 sztuk o ok. 10 cm średnicy

Składniki:

  • 160 g jogurtu kokosowego naturalny*
  • 150 ml mleka ryżowego lub innego roślinnego
  • 150 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 50 g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

* jogurt kokosowy Planton, kupiony w Lidl jest bez glutenu, wegański, GMO free, bez soi, bez laktozy, bez dodatku cukru. 1 opakowanie to 160 g. Ilość kalorii to 97 kcal / 100 g. W składzie: mleczko kokosowe 95,8%, skrobia (ziemniaczano-kukurydziana), białka bobu, wegańskie kultury bakterii jogurtowych.

Przygotowanie:

  1. Mleko roślinne i jogurt kokosowy wlewamy do miski, krótko miksujemy.
  2. Dodajemy przesianą mąkę z sorgo, skrobię oraz proszek do pieczenia i sodę, miksujemy na gładkie ciasto, odstawiamy by odpoczęło przez 10 minut.
  3. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, wylewamy porcje ciasta i formujemy placuszki.
  4. Smażymy na średnim ogniu (u mnie 7 w kuchence indukcyjnej), z każdej ze stron. Przewracamy placuszki przy użyciu drewnianej łyżki gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, a spód będzie już usmażony.
  5. Placuszki podajemy od razu z dozwolonymi owocami, musem rabarbarowym lub z syropem klonowym.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Placuszki dla mamy bezglutenowe wegańskie"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.