Placuszki dla mamy bezglutenowe wegańskie

Przepis tygodnia to placuszki dla mamy, do przygotowania w Dniu Mamy, choć mamy mogę je przygotować na pyszne śniadanie dla dzieci na Dzień Dziecka. Taki przepis dwa w jednym:)

Placuszki są wegańskie więc bez mleka i jajek, a także bezglutenowe. Nie dodałam do nich ani cukru ani tłuszczu.

Moim zdaniem podanie ich z syropem klonowym albo domowym dżemem wystarczająco je dosłodzi.

Placuszki przygotowałam na bazie jogurtu kokosowego, szeroko dostępnego w sprzedaży, ponieważ można go zakupić w sklepach sieci Lidl.

Ten jogurt nadaje się do wielu dań, przygotowuję  z jego udziałem także koktajle śniadaniowe. Pod przepisem znajdziecie więcej szczegółów na temat jogurtu.

Zapraszam na pulchne placuszki i życzę Smacznego.

Jeżeli szukasz innych przepisów na tradycyjne dania dla alergików, skorzystaj z książek z serii “Mama Alergika Gotuje“!

Placuszki dla mamy

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania:

Ilość: 14 sztuk o ok. 10 cm średnicy

Składniki:

  • 160 g jogurtu kokosowego naturalnego*
  • 150 ml mleka ryżowego lub innego roślinnego bezglutenowego
  • 150 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 50 g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

* jogurt kokosowy Planton, kupiony w Lidl jest bez glutenu, wegański, GMO free, bez soi, bez laktozy, bez dodatku cukru. 1 opakowanie to 160 g. Ilość kalorii to 97 kcal / 100 g. W składzie: mleczko kokosowe 95,8%, skrobia (ziemniaczano-kukurydziana), białka bobu, wegańskie kultury bakterii jogurtowych.

Przygotowanie:

  1. Najpierw mleko roślinne i jogurt kokosowy wlewamy do miski, krótko miksujemy.
  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sorgo, skrobię oraz proszek do pieczenia i sodę, miksujemy na gładkie ciasto, odstawiamy by odpoczęło przez 10 minut.
  3. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, wylewamy porcje ciasta i formujemy placuszki.
  4. Smażymy na średnim ogniu (u mnie 7 w kuchence indukcyjnej), z każdej ze stron. Przewracamy placuszki przy użyciu drewnianej łyżki gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, a spód będzie już usmażony.
  5. Placuszki podajemy od razu z dozwolonymi owocami, musem rabarbarowym lub z syropem klonowym.
Placuszki dla mamy

Fot. Katarzyna Jankowska

Placuszki dla mamy

Placuszki dla mamy, Fot. Katarzyna Jankowska

8 komentarzy to "Placuszki dla mamy bezglutenowe wegańskie"

  • comment-avatar
    Paulina 16 października 2019 (22:17)

    Hej 🙂 czy zamiast podanej przez Ciebie maki można użyć “normalnej” pszennej ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 22 października 2019 (09:45)

      Zamiana na mąkę z glutenem nie stanowi problemu, proporcje zbliżone, ciasto ma mieć konsystencję bardziej gęstą niż na naleśniki.

  • comment-avatar
    Sylwia 23 listopada 2019 (12:46)

    A czy jakaś inna mąka np jaglana będzie się nadawała?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 listopada 2019 (22:05)

      Mąka jaglana jest dość sucha, sypka, nie robiłam z nią, warto zawsze zmieszać chociaż dwie, bo każda daje inny efekt.

  • comment-avatar
    Sam 16 stycznia 2020 (19:38)

    A co jeśli dziecko jest uczulona na ziemniaki? Są w składzie tego jogurtu…

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 stycznia 2020 (22:54)

      Proszę zamienić jogurt na inny o składnikach, które Pani odpowiadają. Ja w tym jogurcie nie dostrzegam w składzie niczego z ziemniaków więc nie wiem o jakim produkcie jest mowa.

  • comment-avatar
    Sonia 9 maja 2020 (06:49)

    Jeśli dam zwykłą mąkę pszenną zamiast mąki z sorgo / gryczanej, to czy również dodaję mąkę ziemniaczaną?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 9 maja 2020 (08:26)

      Nie musimy wówczas dodawać skrobi ale podpowiem, że bardzo dobrze zrobi wsypanie dobrego budyniu waniliowego:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.