Burrito warzywne bez mleka bez jajek bez glutenu

image_pdfPobierz PDF

Zainspirowana programem kulinarnym z udziałem Donny Hay stworzyłam wegańską wersję popularnego meksykańskiego dania, odpowiedniego także dla mojego alergika.

Burrito warzywne okazało się być pyszną alternatywą dla tradycyjnego dania z mięsem. To danie wegańskie i bezglutenowe

Podałam je w miseczkach z orkiszowych tortilli, upieczonych w piekarniku i w takiej wersji danie przestaje być bezglutenowe. Możecie je podać z podgrzanymi nachos z kukurydzy.

Jak zrobić takie jadalne miseczki oraz jak przygotować domowe orkiszowe nachos z tortilli dowiecie się na końcu wpisu.

W ślad za warzywnym burrito w moim domu pojawiła się także wersja mięsna, którą niebawem także pokażę na blogu.

Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego

Burrito warzywne

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 20-30 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 150 g batatu
  • 200 g cukinii
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • puszka pomidorów (po przetarciu 300 ml)
  • puszka czerwonej fasoli 240 g po odsączeniu
  • 100 ml passaty pomidorowej gęstej lub
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól himalajska drobna
  • kmin rzymski*
  • wędzona papryka w proszku

dodatkowo

  • miseczki z tortilli orkiszowych lub pszennych bio
  • awokado
  • ser wegański np. typ mozzarella

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą szklimy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, dodajemy starty batat i szczyptę soli, smażymy na średnim ogniu krótką chwilę.
  2. Dodajemy startą cukinię (alergicy najlepiej bez skórki), młodą ścieramy całą a gdy jest bardziej dojrzała to tylko twardą część, mieszamy, smażymy 2 minuty.
  3. Dodajemy przetarte pomidory i passatę pomidorową, dusimy bez przykrycia na średnim ogniu.
  4. Doprawiamy do smaku kminem rzymskim i wędzoną papryką, solimy do smaku.
  5. Dolewamy syrop klonowy i dodajemy fasolę czerwoną opłukaną pod zimną wodą, mieszamy, dusimy aż sos się zredukuje i będzie można nakładać go do miseczek z tortilli.
  6. Do każdej miseczki nakładamy porcję ciepłego burrito, łyżkę awokado pokrojonego w kosteczkę i łyżkę startego wegańskiego sera.
  7. Podajemy najlepiej na ciepło jako danie główne lub przekąskę.

Miseczki z tortilli

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (można słodką lub pominąć)
  • szczypta soli
  • ulubione zioła np. tymianek, włoskie
  • 3 tortille orkiszowe lub pszenne bio

Przygotowanie:

  1. Oliwę mieszamy z przyprawami i solą.
  2. Każdą tortillę smarujemy oliwą z jednej strony.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni w opcji z termoobiegiem, na blaszce układamy wyższe metalowe foremki do babeczek, tak aby położony na nich placek tortilli podczas pieczenia mógł zawisnąć swobodnie tworząc falbankę.
  4. Na grzybku z foremek układamy tortillę, suchą częścią od góry.
  5. Pieczemy maksymalnie 8-10 minut.
  6. Wyjmujemy podajemy na ciepło lub na zimno z burrito warzywnym lub innym wypełnieniem.

Wskazówki:

Tak przygotowane tortille możemy zapiekać na płasko, a potem pokroić w trójkąty tworząc nachos. Podane na ciepło wraz z ketchupem czy domowym guacamole** stanowią świetną przekąskę dla nastolatków. (zdjęcie na końcu wpisu)

** Przepis na domowe guacamole dla alergika znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę, str. 49

* Kmin rzymski to przyprawa o dość intensywnym aromacie, pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Posiada właściwości lecznicze, przeciwzapalne, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Popularna w kuchni azjatyckiej. Bez niej burrito już nie będzie tak dobrze smakować:)

UWAGA!

Kmin rzymski to roślina z rodziny selerowatych, tak samo jak kminek, kolendra, koper, seler, lubczyk, pietruszka, pasternak. Osoby z alergią na seler mogą zareagować krzyżowo także na kmin rzymski.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Burrito warzywne bez mleka bez jajek bez glutenu"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.