Proste jogurtowe ciasto z truskawkami wegańskie

image_pdfPobierz PDF

Dzień Dziecka zobowiązuje do prezentów i smacznych chwil.

Dlatego dziś mojemu alergikowi upiekłam proste ale bardzo, bardzo smaczne ciasto z truskawkami.

Jako, że wszyscy jesteśmy dziećmi dla swoich rodziców to życzę Ci aby tego wewnętrznego dziecka było w Tobie jak najwięcej.

Zapraszam na pyszne ciasto, które zrobisz w 15 minut + pieczenie.

Życzę pięknego i smacznego dnia!

Proste ciasto jogurtowe z kruszonką i truskawkami

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 1 szt. 17 cm x 27 cm

Składniki:

  • 100 g cukru trzcinowego drobnego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 50 ml gorącej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 250 ml jogurtu naturalnego kokosowego (np. Planton)*
  • 300 g mąki pszennej bio
  • 50 g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej, kukurydzianej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 100 ml oleju np. rzepakowego lub stopionego masła klarowanego (nie dla wegan)

na kruszonkę

  • 50 g cukru trzcinowego drobnego
  • 50 g drobnych płatków owsianych bezglutenowych lub zwykłych (można mąkę)
  • 50 g zimnej margaryny wegańskiej Alsan bio

dodatkowo:

  • truskawki

Przygotowanie:

  • Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z gorącą przegotowaną wodą, tworząc papkę.
  • W misce umieszczamy cukier, papkę z siemienia i pastę waniliową, miksujemy na pulchną masę.
  • Dodajemy jogurt kokosowy i mieszamy łyżką.
  • Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy na małych obrotach, wlewając olej lub stopione masło klarowane, tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto jest gęste, przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia lub na blaszkę, wyrównujemy powierzchnię.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 C u mnie w opcji z termoobiegiem.
  • W tym czasie robimy kruszonkę, łączymy składniki, rozdrabniamy przy pomocy siekacza tworząc grudkowate ciasto.
  • Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, osuszamy, kroimy (u mnie w ćwiartki), układamy na cieście.
  • Na truskawkach układamy kruszonkę.
  • Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40-50 minut aż będzie rumiane na wierzchu.
  • Wyjmujemy na kratkę, odstawiamy do wystudzenia.

Wskazówki:

Zamiast jogurtu kokosowego można użyć inny gęsty dozwolony jogurt.

* jogurt kokosowy Planton, kupiony w Lidl jest bez glutenu, wegański, GMO free, bez soi, bez laktozy, bez dodatku cukru. 1 opakowanie to 160 g. Ilość kalorii to 97 kcal / 100 g. W składzie: mleczko kokosowe 95,8%, skrobia (ziemniaczano-kukurydziana), białka bobu, wegańskie kultury bakterii jogurtowych.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Proste jogurtowe ciasto z truskawkami wegańskie"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.