Proste jogurtowe ciasto z truskawkami wegańskie

Dzień Dziecka zobowiązuje do prezentów i smacznych chwil.

Dlatego dziś mojemu alergikowi upiekłam proste ale bardzo, bardzo smaczne ciasto z truskawkami.

Jako, że wszyscy jesteśmy dziećmi dla swoich rodziców to życzę Ci aby tego wewnętrznego dziecka było w Tobie jak najwięcej.

Zapraszam na pyszne ciasto, które zrobisz w 15 minut + pieczenie.

Po więcej przepisów na ciasta z sezonowymi owocami zapraszam do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”, gdzie między innymi znajdziesz przepis na niezwykle smaczne Kruche ciasto z budyniem i owocami oraz trzy różne szarlotki.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie

Wszystkie przepisy w książce są wegańskie i bezglutenowe.

Życzę pięknego i smacznego dnia!

Proste ciasto jogurtowe z kruszonką i truskawkami

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 1 szt. 17 cm x 27 cm

Składniki:

  • 100 g cukru trzcinowego drobnego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 50 ml gorącej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 250 g jogurtu naturalnego kokosowego (np. Planton)*
  • 300 g mąki pszennej bio typ 550
  • 50 g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej, kukurydzianej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 100 ml oleju np. rzepakowego lub stopionego masła klarowanego (nie dla wegan)

na kruszonkę

  • 50 g cukru trzcinowego drobnego
  • 50 g drobnych płatków owsianych bezglutenowych lub zwykłych (można mąkę)
  • 50g zimnej margaryny wegańskiej Alsan bio

dodatkowo:

  • truskawki

Przygotowanie:

  • Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z gorącą przegotowaną wodą, tworząc papkę.
  • W misce umieszczamy cukier, papkę z siemienia i pastę waniliową, miksujemy na pulchną masę.
  • Dodajemy jogurt kokosowy i mieszamy łyżką.
  • Wsypujemy przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
  • Krótko miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
  • Cienką strużką wlewamy olej i ponownie miksujemy na małych obrotach.
  • Gęste ciasto, przekładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub do foremki.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C, u mnie w opcji z termoobiegiem.
  • Kiedy piekarnik się rozgrzewa robimy kruszonkę; łączymy składniki, rozdrabniamy przy pomocy siekacza tworząc grudkowate ciasto.
  • Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, osuszamy, kroimy (u mnie w ćwiartki), układamy na cieście.
  • Truskawki posypujemy kruszonką.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40-50 minut aż będzie rumiane.
  • Wyjmujemy na kratkę, odstawiamy do wystudzenia.

Wskazówki:

Zamiast jogurtu kokosowego można użyć inny gęsty dozwolony jogurt.

* jogurt kokosowy Planton, kupiony w Lidl jest bez glutenu, wegański, GMO free, bez soi, bez laktozy, bez dodatku cukru. 1 opakowanie to 160 g. Ilość kalorii to 97 kcal / 100 g. W składzie: mleczko kokosowe 95,8%, skrobia (ziemniaczano-kukurydziana), białka bobu, wegańskie kultury bakterii jogurtowych.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

6 komentarzy to "Proste jogurtowe ciasto z truskawkami wegańskie"

  • comment-avatar
    Monika 13 lipca 2019 (18:56)

    Jakie jeszcze inne owoce pasują do tego ciasta? Ciasto owsiane śniadaniowe wyszło wspaniałe robiłam na daktylach chociaż trochę ciężko jeszcze wyczuwam temperaturę piekarnika. Nie mam termoobiegu.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 15 lipca 2019 (12:09)

      Żeby nie były za ciężkie i za bardzo wodniste, więc rabarbar, mniejsze kawałki śliwek, jagody, borówki, jabłka:)

  • comment-avatar
    Ania 6 lutego 2020 (18:33)

    Czy mrożone truskawki rozmrozić przed pieczeniem?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 6 lutego 2020 (22:59)

      Używałam świeżych, w przypadku mrożonych ja bym je najpierw rozmroziła i odsączyła. Niestety mogą spowodować zakalec.

  • comment-avatar
    Ewelina 20 kwietnia 2020 (18:05)

    Zrobiłam dziś dla syna… Niestety wyszedł zakalec… Nie wiem czemu

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 kwietnia 2020 (18:16)

      Niestety na odległość ciężko jest stwierdzić. Mam nadzieję, że nie zmieniła Pani składników i wykonywała zgodnie z przepisem. Możliwe, że ciasto było zbyt mokre, albo za dużo truskawek, mogło być też nierówno obciążone owocami.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.