Dzień Dziecka zobowiązuje do prezentów i smacznych chwil.
Dlatego dziś mojemu alergikowi upiekłam proste ale bardzo, bardzo smaczne ciasto z truskawkami.
Jako, że wszyscy jesteśmy dziećmi dla swoich rodziców to życzę Ci aby tego wewnętrznego dziecka było w Tobie jak najwięcej.
Zapraszam na pyszne ciasto, które zrobisz w 15 minut + pieczenie.
Po więcej przepisów na ciasta z sezonowymi owocami zapraszam do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”, gdzie między innymi znajdziesz przepis na niezwykle smaczne Kruche ciasto z budyniem i owocami oraz trzy różne szarlotki.
Wszystkie przepisy w książce są wegańskie i bezglutenowe.
Życzę pięknego i smacznego dnia!
Proste ciasto jogurtowe z kruszonką i truskawkami
(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 1 szt. 17 cm x 27 cm
Składniki:
- 100 g cukru trzcinowego drobnego
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 50 ml gorącej przegotowanej wody
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 250 g jogurtu naturalnego kokosowego (np. Planton)*
- 300 g mąki pszennej bio typ 550
- 50 g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej, kukurydzianej
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 100 ml oleju np. rzepakowego lub stopionego masła klarowanego (nie dla wegan)
na kruszonkę
- 50 g cukru trzcinowego drobnego
- 50 g drobnych płatków owsianych bezglutenowych lub zwykłych (można mąkę)
- 50g zimnej margaryny wegańskiej Alsan bio
dodatkowo:
- truskawki
Przygotowanie:
- Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z gorącą przegotowaną wodą, tworząc papkę.
- W misce umieszczamy cukier, papkę z siemienia i pastę waniliową, miksujemy na pulchną masę.
- Dodajemy jogurt kokosowy i mieszamy łyżką.
- Wsypujemy przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
- Krótko miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Cienką strużką wlewamy olej i ponownie miksujemy na małych obrotach.
- Gęste ciasto, przekładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub do foremki.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C, u mnie w opcji z termoobiegiem.
- Kiedy piekarnik się rozgrzewa robimy kruszonkę; łączymy składniki, rozdrabniamy przy pomocy siekacza tworząc grudkowate ciasto.
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, osuszamy, kroimy (u mnie w ćwiartki), układamy na cieście.
- Truskawki posypujemy kruszonką.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40-50 minut aż będzie rumiane.
- Wyjmujemy na kratkę, odstawiamy do wystudzenia.
Wskazówki:
Zamiast jogurtu kokosowego można użyć inny gęsty dozwolony jogurt.
* jogurt kokosowy Planton, kupiony w Lidl jest bez glutenu, wegański, GMO free, bez soi, bez laktozy, bez dodatku cukru. 1 opakowanie to 160 g. Ilość kalorii to 97 kcal / 100 g. W składzie: mleczko kokosowe 95,8%, skrobia (ziemniaczano-kukurydziana), białka bobu, wegańskie kultury bakterii jogurtowych.
6 komentarzy to "Proste jogurtowe ciasto z truskawkami wegańskie"
Monika 13 lipca 2019 (18:56)
Jakie jeszcze inne owoce pasują do tego ciasta? Ciasto owsiane śniadaniowe wyszło wspaniałe robiłam na daktylach chociaż trochę ciężko jeszcze wyczuwam temperaturę piekarnika. Nie mam termoobiegu.
Katarzyna Jankowska 15 lipca 2019 (12:09)
Żeby nie były za ciężkie i za bardzo wodniste, więc rabarbar, mniejsze kawałki śliwek, jagody, borówki, jabłka:)
Ania 6 lutego 2020 (18:33)
Czy mrożone truskawki rozmrozić przed pieczeniem?
Katarzyna Jankowska 6 lutego 2020 (22:59)
Używałam świeżych, w przypadku mrożonych ja bym je najpierw rozmroziła i odsączyła. Niestety mogą spowodować zakalec.
Ewelina 20 kwietnia 2020 (18:05)
Zrobiłam dziś dla syna… Niestety wyszedł zakalec… Nie wiem czemu
Katarzyna Jankowska 20 kwietnia 2020 (18:16)
Niestety na odległość ciężko jest stwierdzić. Mam nadzieję, że nie zmieniła Pani składników i wykonywała zgodnie z przepisem. Możliwe, że ciasto było zbyt mokre, albo za dużo truskawek, mogło być też nierówno obciążone owocami.