Sałatka z kapusty pekińskiej dla alergika

image_pdfPobierz PDF

Sałatka z kapusty pekińskiej to danie, do którego mój alergik dorastał latami. Najpierw kręcił nosem na samą kapustę, potem nie odpowiadał mu dressing na bazie majonezu z fasoli.

Odkąd odkryłam wegański majonez o przyzwoitym składzie, który smakuje tak jak zwykły, a moim zdaniem jest nawet lepszy bo lżejszy, wiele dań mój syn odkrywa na nowo. Mówię o majonezie o nazwie Cremajo z 40% zawartością tłuszczu, którego producentem jest firma Starck’s Food Polska. 

Jego skład idealny nie jest ale do przyjęcia raz na jakiś czas. Zawiera musztardę więc nie nadaje się dla osób uczulonych na gorczycę. 

Do sałatki dla dzieci nie dodajemy grzybów, mój alergik zresztą nie lubi marynowanych pieczarek, więc nie ma ich w jego daniu.

Tym razem gdy podałam synowi sałatkę z kapusty pekińskiej usłyszałam „dobra jest” i cała jego porcja zniknęła z talerza podczas kolacji. Cieszę się bo coraz więcej dań warzywnych przypadło mu ostatnio do gustu.  

Sałatka smakuje równie dobrze na drugi dzień, można ją zapakować na wynos do pracy czy szkoły.

Tradycyjna sałatka pekińska w wersji Nie dla alergika jest na blogu od 7 lat:) 

P.S. Zdjęcie sałatki zrobione jesienią, wiosenna kapusta pekińska jest zielona, młoda i taką polecam.

Zapraszam i życzę Smacznego

Sałatka z kapusty pekińskiej

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, opcjonalnie wegańska)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • ½ kapusty pekińskiej
  • 150-170 g kukurydzy bio
  • ½  czerwonej papryki, jeśli dozwolona
  • kilka marynowanych pieczarek  (dla dzieci można pominąć)
  • kilka plasterków szynki drobiowej
  • 3 plasterki sera wegańskiego żółtego (u mnie Violife)
  • sól himalajska różowa drobna
  • pieprz biały

na dresing:

  • 1 czubata łyżka ketchupu
  • 2 pełne łyżki naturalnego jogurtu sojowego bio (u mnie Sojade) lub innego dozwolonego
  • 1 czubata łyżka majonezu wegańskiego (u mnie Cremajo)

Przygotowanie:

  1. Odcinamy twardą część kapusty, rozdzielamy liście, myjemy, odcinamy twardą część w każdym liściu (taki biały trójkąt), liście kroimy w mniejsze pasy, pasy składamy jeden na drugi i kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do miski.
  2. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy wzdłuż w cienkie słupki a potem w kostkę, dodajemy do kapusty.
  3. Dokładamy odsączoną kukurydzę, pokrojone w talarki pieczarki marynowane (u mnie bez), pokrojoną w kostkę szynkę drobiową i wegański ser.
  4. Mieszamy składniki, solimy delikatnie.
  5. W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą ketchup, wegański zimny, gęsty jogurt oraz majonez, doprawiamy pieprzem.
  6. Dressing przekładamy do warzyw, mieszamy składniki, solimy do smaku.
  7. Podajemy od razu lub po schłodzeniu.

Wskazówki:

Danie może być wegańskie jeśli zrezygnujemy z szynki.

Taka sałatka często powstaje u mnie z resztek, które zalegają w lodówce, polecam by nie marnować jedzenia.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Sałatka z kapusty pekińskiej dla alergika"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.