Sałatka z kapusty pekińskiej

Ulubiona sałatka mojego męża:). Jej zaletą jest to, że zwykle powstaje, gdy już nie wiadomo co zrobić z niewielką ilością składników, jaka pozostała nam w lodówce.

Tak też było i tym razem. 
Sałatka jest świetnym daniem kolacyjnym, właściwie wystarczy dodać do niej kromkę świeżego chleba z masłem i uczta gotowa.
To danie z serii Nie dla Alergika, ale można spróbować przygotować je również dla osób uczulonych.
Robiłam tę sałatkę dla synka, ale już słowo „kapusta” wystarczyło, aby nie zamierzał jej jeść.
 
Po przepis dla alergika zapraszam TUTAJ.
 
Polecam i życzę Smacznego
 

Sałatka z kapusty pekińskiej

(nie dla alergika)
 
Czas przygotowania: 15 minut + 10 minut na gotowanie jajek

Ilość: 4 porcje

Składniki:
  • 1 kapusta pekińska ok. 500g
  • 1 puszka kukurydzy (można mniej)
  • 1 czerwona papryka (lub tyle ile nam zostało w lodówce)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • słoiczek marynowanych pieczarek (ok. 250-280 g)
  • 10 sztuk marynowanych ząbków czosnku (można bez nich)
  • kilka plasterków żółtego sera (np. gouda holenderska)
  • kilka plasterków szynki (jaką lubimy)
  • sól i pieprz do smaku

na dresing:

  • 2 czubate łyżki ketchupu
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany 22%
  • 2 czubate łyżki majonezu

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyć, oddzielić liście, wyciąć twarde części, pokroić na drobne paseczki, umieścić w większej misce
  2. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na paseczki i kosteczkę
  3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na grubszą kostkę
  4. Pieczarki marynowane, odcedzić, można opłukać, pokroić na mniejsze kawałki
  5. Kukurydzę odcedzić
  6. Szynkę i ser żółty pokroić w paseczki a potem w kosteczkę
  7. Czosnek marynowany pokroić na mniejsze kawałki
  8. Wszystkie składniki dodać do kapusty, wymieszać, posolić i popieprzyć (na krótko przed podaniem)
  9. Przygotować dresing: Wszystkie składniki dobrze wymieszać, można popieprzyć i posolić
  10. Dresing dodać do naszej sałatki, wymieszać, odczekać chwilę przed podaniem aby warzywa zmiękły
  11. Podawać w towarzystwie pieczywa
Wskazówki:
 
Przyprawy i dresing dodajmy do sałatki na 15 minut przed podaniem.

Na drugi dzień sałatka także się świetnie sprawdza. Moja córka zabiera ją na swoje drugie śniadanie do szkoły.


4 komentarze to "Sałatka z kapusty pekińskiej"

  • comment-avatar
    kuchniawformie 5 stycznia 2012 (11:09)

    Twoja sałatka przypomniała mi przepis na moją ulubiona z kapusty pekińskiej, którą kiedyś zajadałam się namiętnie. Dzięki za inspirację więc:)

  • comment-avatar
    Magda 5 stycznia 2012 (19:57)

    Przepis bardzo na czasie – karnawał to czas kiedy serwuje się sałatki na róznych przyjęciach.
    Twoja prezentuje się bardzo apetycznie!
    pozdrawaim

  • comment-avatar
    Dusia 5 stycznia 2012 (20:10)

    uwielbiam wszelkie sałatki z pekinki.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 5 stycznia 2012 (21:03)

    A ja dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że obudziłam Wasze apetyty na pekińską. Smacznego

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.