Tagliatelle z Indykiem a’la Bolognese

To danie można przygotować zarówno z mięsa indyka, jak i kurczaka. Dodanie do niego wina sprawia, że staje się ono bardziej wyraziste smakowo. Ale jeśli nie mamy białego wina pod ręką to z powodzeniem możemy się bez niego obejść.
Polecam i życzę Smacznego


Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

CZAS GOTOWANIA: 30 minut

TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE

LICZBA PORCJI: 5-6
Składniki:
  • 500g  mięsa mielonego z indyka lub kurczaka 
  • 1 duża marchew obrana, pokrojona w plasterki (ćwiartki)
  • 500 ml przetartych pomidorów (pulpy pomidorowej) BIO
  • 250 ml rosołu (z indyka lub warzywny), opcjonalnie z kostki BIO
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 zielone listki pora 
  • 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki cukru
  • zioła prowansalskie (lub tymianek i rozmaryn, najlepiej świeże, po łyżce)
  • oliwa z oliwek do smażenia ok. 4 łyżki
  • 500 g makaronu Tagliatelle, bezjajeczny

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni
  2. Dodać drobno pokrojone pory, zmiażdżony czosnek i pokrojone w ćwiartki plasterki marchwi, smażyć na małym ogniu aż marchew lekko zmięknie, mieszając
  3. Zwiększyć ogień, dodać zmielonego indyka i smażyć na lekki brąz, aż cały płyn wyparuje, mieszając i rozgniatając widelcem grudki
  4. Dodać wywar warzywny lub z indyka, a następnie przetarte pomidory, cukier, gotować około 20 minut, na mniejszym ogniu aż sos zgęstnieje
  5. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać zioła i wino
  6. Pod koniec gotowania sosu nastawić wodę na makaron w dużym garnku, dodać do niej łyżkę oleju i pół łyżeczki soli (makaron nie będzie się sklejał po odcedzeniu)
  7. Makaron ugotować al dente, odcedzić, rozłożyć na talerze, polać ugotowanym sosem

Wskazówki:

Gotowe danie w wersji dla nieuczulonych posypać utartym parmezanem lub dodać rozdrobniony ser feta.

Świeże zioła dodajemy pod koniec gotowania by olejki eteryczne nie wyparowały podczas długiego gotowania.
Sos można odgrzewać a także zamrażać. 
Ugotowany makaron bez sosu można odgrzać po wyłożeniu na sito i przelaniu wrzątkiem, można też wrzucić go do garnka z wrzątkiem na 30 sekund.


No Replies to "Tagliatelle z Indykiem a'la Bolognese"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.