To danie można przygotować zarówno z mięsa indyka, jak i kurczaka. Dodanie do niego wina sprawia, że staje się ono bardziej wyraziste smakowo. Ale jeśli nie mamy białego wina pod ręką to z powodzeniem możemy się bez niego obejść.
Polecam i życzę Smacznego
Polecam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 30 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 5-6
Składniki:
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
- 1 duża marchew obrana, pokrojona w plasterki (ćwiartki)
- 500 ml przetartych pomidorów (pulpy pomidorowej) BIO
- 250 ml rosołu (z indyka lub warzywny), opcjonalnie z kostki BIO
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 zielone listki pora
- 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżeczki cukru
- zioła prowansalskie (lub tymianek i rozmaryn, najlepiej świeże, po łyżce)
- oliwa z oliwek do smażenia ok. 4 łyżki
- 500 g makaronu Tagliatelle, bezjajeczny
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni
- Dodać drobno pokrojone pory, zmiażdżony czosnek i pokrojone w ćwiartki plasterki marchwi, smażyć na małym ogniu aż marchew lekko zmięknie, mieszając
- Zwiększyć ogień, dodać zmielonego indyka i smażyć na lekki brąz, aż cały płyn wyparuje, mieszając i rozgniatając widelcem grudki
- Dodać wywar warzywny lub z indyka, a następnie przetarte pomidory, cukier, gotować około 20 minut, na mniejszym ogniu aż sos zgęstnieje
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać zioła i wino
- Pod koniec gotowania sosu nastawić wodę na makaron w dużym garnku, dodać do niej łyżkę oleju i pół łyżeczki soli (makaron nie będzie się sklejał po odcedzeniu)
- Makaron ugotować al dente, odcedzić, rozłożyć na talerze, polać ugotowanym sosem
Wskazówki:
Gotowe danie w wersji dla nieuczulonych posypać utartym parmezanem lub dodać rozdrobniony ser feta.
Świeże zioła dodajemy pod koniec gotowania by olejki eteryczne nie wyparowały podczas długiego gotowania.
Sos można odgrzewać a także zamrażać.
No Replies to "Tagliatelle z Indykiem a'la Bolognese"