Domowe Hamburgery

Kolejne rozwiązanie kolacyjne dla mojego Alergika. Dzieciaki lubią takie jedzenie:), a domowa wersja dania zachęca wszystkich członków rodziny do konsumpcji.

Zdaję sobie sprawę, że idealnie by było samemu upiec bułeczki do hamburgerów, ale niestety czas najczęściej mi na to nie pozwala. Jestem pewna, że w świecie takiej ilości blogów kulinarnych, gdzieś znajdzie się odpowiedni na nie przepis i w końcu ja znajdę czas, aby go wypróbować. 
Polecam i życzę Smacznego

 

Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut

 

CZAS SMAŻENIA i PIECZENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE 

LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
  • 1 opakowanie gotowych bułeczek na hamburgery (4 szt.)(dokładnie czytajcie skład), można użyć zwykłe, ulubione bułki
  • 400 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • 1 pomidor bez skórki
  • ogórek kiszony
  • papryka czerwona (jeśli dozwolona)
  • boczek wędzony (4 plasterki)
  • sałata zielona (4 liście)
  • oliwa z oliwek do smażenia mięsa i cebulki
  • ketchup, musztarda (jeśli dozwolona)
  • cebulka prażona lub/i świeża pokrojona w piórka
  • sól, pieprz, 
  • 1 cebulka zeszklona na oliwie z oliwie do mięsa
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Świeże mięso (zamrożone, wcześniej rozmrozić) doprawić solą, pieprzem, ziołami, dokładnie wymieszać
  2. Dodać do niego wcześniej usmażoną cebulkę, rozgnieciony czosnek, wymieszać, uformować większe, płaskie kotlety, wstawić do lodówki na ok. 30 minut
  3. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki
  4. Ogórki pokroić w plasterki
  5. Paprykę umyć, pokroić w paseczki
  6. Sałatę umyć, cebulę pokroić w talarki
  7. Boczek podrumienić na patelni
  8. Mięso usmażyć na oliwie z oliwek, z każdej ze stron, spłaszczając drewnianą łopatką podczas smażenia
  9. Rozgrzać piekarnik do 160°C, włożyć bułeczki i zapiekać ok. 2 minuty, aż będą ciepłe (nie za długo ponieważ się wysuszą)
  10. Każdą bułeczkę wypełnić kotletem, sałatą i pozostałymi warzywami, dodać ketchup i musztardę do smaku, oprószyć prażoną cebulą
  11. Podawać jeszcze gorące

 

6 komentarzy to "Domowe Hamburgery"

  • comment-avatar
    @Piniata 8 stycznia 2012 (11:38)

    ja też takie robiłam jakiś czas temu ale jeszcze sama piekłam bułki 😀 Martha Steward ma na swojej stronie przepis na bułki które zawsze wychodzą 😀

  • comment-avatar
    monami 8 stycznia 2012 (11:51)

    takie domowe najlepsze – i zdrowe i przynajmniej najeść się porządnie można 😉

  • comment-avatar
    Izka 8 stycznia 2012 (12:49)

    domowy fast food? jestem na duże TAK 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 8 stycznia 2012 (13:00)

    Dziękuję za namiary na przepis Marthy, wypróbuję niebawem.

  • comment-avatar
    Anonymous 8 stycznia 2012 (23:54)

    Czy można się do Pani wprowadzić?

  • comment-avatar
    Ju 9 stycznia 2012 (22:00)

    Boskie! Co prawda, moja alergiczka jest jeszcze za mala na większość składników, ale dodaję do zakładek. Czas tak szybko leci…

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.