Domowy majonez z białej fasoli

Zrobiłam dość gęsty domowy majonez z białej fasoli, by sprawdzić czy w tej wersji będzie się nadawał także na smarowidło. Nadaje się super!
Majonez jest bardzo smaczny, ale mojemu Alergikowi ten także nie przypadł do gustu. 
Mam zamiar zrobić jeszcze kolejny na bazie ziemniaków, więc jest szansa 🙂
Przygotowanie majonezu nie zajmuje dużo czasu, zwłaszcza jak mamy pod ręką blender. Czas jest potrzebny na wychłodzenie majonezu w lodówce przed podaniem.
Zapraszam i życzę Smacznego

Domowy majonez z białej fasoli

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegański)

Czas przygotowania: 15minut + czas chłodzenia majonezu

Składniki:

  •  ok. 200 g ugotowanej białej fasoli lub z zalewy
  • 50 ml zalewy z fasoli lub wody
  • 4-5 łyżek oleju o uniwersalnym smaku np. z pestek winogron
  • 1 łyżeczka musztardy (gorczycy często alergizuje!)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz biały do smaku

Przygotowanie:

  1. Fasolę wraz z zalewą podgrzać, odsączyć z zalewy (wodę zachować), jeszcze ciepłą zmiksować na gładką masę, bez grudek
  2. Dodać musztardę (na początek dodałam ½ łyżeczki), wodę z fasoli oraz olej łyżkami, stopniowo, miksować, doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku
  3. Dolewać wodę z fasoli i olej, aż do uzyskania właściwej konsystencji, doprawić
  4. Gotowy majonez przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce (można go przechowywać kilka dni w zakręconym słoiczku )

Wskazówki:

Najważniejsze w tym przepisie jest, aby wszystkie składniki dodawać stopniowo, w zależności od naszego smaku. Lepiej dodać niż potem martwić się, że wyszedł nam np. sos musztardowy zamiast majonezu:)
Gęsty majonez z powodzeniem możemy stosować jako smarowidło na chleb lub stosować jako bazę pod inne sosy.
Użyłam pół puszki fasoli, bo resztę wykorzystałam do przygotowania Sałatki z Czerwonych Buraków
 
 
 
Domowy majonez z białej fasoli

Domowy majonez z białej fasoli

8 komentarzy to "Domowy majonez z białej fasoli"

  • comment-avatar
    Pozytywnie Kreatywnie 7 sierpnia 2012 (14:47)

    Bardzo apetyczny pomysł, wygląda świetnie. My mamy problem z majonezem klasycznym z powodu alergii na jajko. Na pewno wykorzystam Twój pomysł. Dzięki i pozdrowienia ślę.

  • comment-avatar
    Patyska 7 sierpnia 2012 (15:37)

    No taki majonez to wyższa szkoła jazdy 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 sierpnia 2012 (18:47)

    Pozytywnie Kreatywnie; Ten majonez smakuje naprawdę pysznie, pomysł nie jest mój, ja tylko podpatrzyłam:)
    Patyska; To prostota, wypróbuj fajny jest:)

  • comment-avatar
    przecinkowa 14 sierpnia 2012 (09:15)

    Świetny pomysł – zapisany do wypróbowania ! 🙂

  • comment-avatar
    Anonymous 14 sierpnia 2012 (18:52)

    Przepis świetny, na stałe zagości u mnie w kuchni:)

  • comment-avatar
    kuchennefascynacje 11 października 2012 (05:28)

    A to mnie zaskoczyłaś tym przepisem,bo z fasolą jeszcze nie widziałam.Ciekawa jestem smaku 🙂

  • comment-avatar
    edysqa 16 listopada 2012 (09:17)

    Cieszę się że Wam się majonez podoba 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 16 listopada 2012 (10:16)

    Edysqa; To naprawdę pyszny majonez, cieszę się, że go u Ciebie dostrzegłam:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.