Pierwszy raz taką sałatkę zjadłam u szwagierki Ewy. Od razu mi posmakowała i postanowiłam zrobić podobną, po swojemu czyli bez korzystania z przypraw, które znajdują się w oryginalnym przepisie. Po prostu nie stosuję ich w swojej kuchni.
Sos do tej sałatki można wykonać albo na bazie majonezu i czosnku, albo na bazie jogurtu z dodatkiem majonezu i czosnku.
Zwykle robię tą sałatkę w wersji Nie dla Alergika czyli ze zwykłym majonezem.
Mój syn nie lubi wegańskich majonezów, kupowałam i niestety nie były jedzone. Postanowiłam jednak stworzyć taki majonez dla Was, abyście mogli cieszyć się tą sałatką z dodatkiem własnego, dozwolonego majonezu:)
Jak zrobiłam swój pierwszy wegański majonez oraz czyim przepisem się inspirowałam, o tym w kolejnym wpisie jeszcze dziś.
Tymczasem zapraszam na sałatkę i życzę Smacznego
Sałatka drobiowa z brokułami
(nie dla alergika)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas marynowania i smażenia kurczaka (1 h)
Składniki:
- 1 brokuł (zielone różyczki, twardą część odcinamy) ok. 400 g
- kukurydza z zalewy ok. 300 g
- ok. 300 g piersi z kurczaka lub indyka
- 2-3 ogórki gruntowe, obrane ze skórki
- marynata do mięsa; 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 50 ml tajskiego sosu słodko-kwaśnego bez barwników i konserwantów, sól, pieprz, oliwa z oliwek
- sos: 2 łyżki majonezu + 2 ząbki czosnku lub 1 łyżka majonezu, jogurt ok. 50 ml, czosnek
Przygotowanie:
- Sporządzamy marynatę; mieszamy ze sobą wszystkie składniki
- Pierś z kurczaka lub indyka myjemy, osuszamy, marynujemy około 1h, najlepiej w lodówce, smażymy na złocisto w całości na średnim ogniu, na oliwie z oliwek pod przykryciem z folii aluminiowej, studzimy, kroimy w paski, a potem na małe kawałki
- Brokuł myjemy i gotujemy maksymalnie 5 minut we wrzątku, studzimy, dzielimy na mniejsze różyczki
- Kukurydzę odcedzamy
- Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na pół, potem ćwiartki, odkrawamy nasiona a twardą część kroimy na mniejsze kawałki (na małą kosteczkę)
- Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, dodajemy kurczaka oraz majonez z wciśniętymi do niego ząbkami czosnku, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Wskazówki:
Pierś drobiową możemy przygotować tak jak lubimy, można pominąć sos tajski, a użyć np. ocet balsamiczny i syrop klonowy albo jak w daniu na Polędwiczki Karobowe ocet balsamiczny i melasę z chleba świętojańskiego.
Ja zrobiłam marynatę taką jak do Pity
3 komentarze to "Sałatka drobiowa z brokułami "
wiosenka27 7 sierpnia 2012 (11:19)
Musi być pyszna:)
Gula 7 sierpnia 2012 (18:42)
Robię podobną sałatkę, często dodaję do niej surimi:)
Mama Alergika 7 sierpnia 2012 (18:49)
Wiosenka27; Jest smaczna, zwłaszcza jak się lubi brokuły, ja ją zajadam taką samą, aż się skończy:)
Gula; Pewnie i można jeszcze inne składniki pododawać, surimi Alergikowi nie podaję