Kotlety schabowe inaczej, oto moja propozycja dla osób bez uczulenia na migdały.
Był już kotlet w tradycyjnej panierce oczywiście bez jajka, oraz Kotlet zielony w panierce z pestek dyni.
Kotlet w migdałach posmakował mojej rodzinie. Najlepiej jeść go od razu na ciepło, bo potem panierka przybiera postać twardszej, migdałowej skórki i potrafi cała odejść przy krojeniu (sprawdziłam to na zimnej porcji).
Przygotowanie tych kotletów dokładnie takie samo, jak tradycyjnych tylko zamiast posypać bułką tartą czy otrębami, panierujemy płatkami migdałów. Efekt na talerzu naprawdę ciekawy:)
Polecam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: ok. 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 1
Składniki
- 1 kotlet schabowy bez kości o grubości ok. 2cm
- mąka do obtoczenia oraz do zawiesiny (u mnie pszenna)
- sól i pieprz do przyprawienia
- płatki migdałów do panierowania
- olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, osuszyć, rozbić na grubość pół centymetra, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące
- Przygotować zawiesinę do panierowania: mąkę rozpuścić w takiej ilości wody, aby uzyskać jednolitą konsystencję o gęstości śmietany (wsypać ok. 2 łyżki mąki do głębokiego talerza i dodawać wodę łyżkami, mieszając, ja dodaję ok. 6-7 łyżek wody, ale najczęściej robię to na oko:)
- Obtoczony w mące kotlet, moczymy w zawiesinie z mąki, z każdej ze stron, a następnie obtaczamy w płatkach migdałów (można je lekko przyklepać, aby się mocniej trzymały mięsa)
- Kotlet smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu rumieniąc z obu stron
- Podajemy gorący z ziemniakami, ryżem i ulubionymi surówkami
Wskazówki: (dla przypomnienia)
Rozbijajmy kotlety używając folii do żywności, którą oddzielimy mięso od tłuczka. Nie naruszymy w ten sposób włókien mięsa.
Smażymy na średnim ogniu, zbyt wysoka temperatura tłuszczu powoduje jego rozkład i wytworzenie się szkodliwych substancji, może też spowodować przypalenie się mięsa.
Ilość użytych płatków migdałów zależy głównie od wielkości i ilości kotletów:)
Ponieważ do panierowania używamy zawiesiny na bazie wody, trzeba uważać przy smażeniu (trochę pryska). Myślę, że można zamiast wody użyć mleko roślinne, dozwolone, ale jeszcze tej wersji nie próbowałam:)
4 komentarze to "Kotlet Schabowy w Panierce z Migdałów (bez jajka)"
mojetworyprzetwory 6 sierpnia 2012 (09:39)
Wspaniale musi chrupac i smakować! Następne schabowe obowiązkowo w Twojej panierce Kasiu! Miłego tygodnia!
Szana 6 sierpnia 2012 (10:03)
też takie robię, ubóstwiam je 😉
pozdrawiam ciepło,
szana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Gula 6 sierpnia 2012 (11:29)
Fajny pomysł:) Na pewno go wykorzystam:)
Patyska 6 sierpnia 2012 (13:44)
Nie pokazuj takich rzeczy, bo zrobię wjazd na obiad 😉