Buraczki zasmażane, podane na ciepło to smaczny dodatek do wielu dań zwłaszcza mięsnych. Wykonanie ich jest bardzo proste.
Najważniejsza w tym daniu jest jakość buraków. Buraki jako warzywa korzeniowe najszybciej chłoną pestycydy, więc namawiam do kupowania wyłącznie ekologicznych buraków lub używania tych od sprawdzonych dostawców.
Zdrowy burak jest słodki w smaku, żeby więc sprawdzić jego jakość wystarczy go umyć, obrać i ugryźć.
Zapraszam po tradycyjny polski przepis.
Buraczki zasmażane
(wegańskie, bezglutenowe)
Czas przygotowania: 15 minut + gotowanie i studzenie buraków
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 4 buraki czerwone średniej wielkości
- olej lub oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki śmietany owsianej lub zwykłej dla nieuczulonych
Przygotowanie:
- Buraczki umyć i ugotować w skórce do miękkości, odstawić do wystudzenia, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
- W płaskim garnku podgrzać oliwę z oliwek, dodać starte buraki, podlać kilkoma łyżkami wody, dusić przez kilka minut, na mniejszym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Dodać śmietanę, dobrze wymieszać, odstawić z ognia.
- Podawać na ciepło np. do dań mięsnych.
Wskazówki:
Ponieważ buraki gotują się dość długo, a następnie muszą wystygnąć, gotuję je najczęściej dzień wcześniej, a obieram ze skórki od razu przed smażeniem.
Możemy wykorzystać także pieczone buraki.
2 komentarze to "Buraczki zasmażane"
Wiewióra 4 sierpnia 2012 (09:35)
lubię, robię tylko bez śmietany i na margarynie 🙂
Gula 5 sierpnia 2012 (19:58)
Nigdy nie jadłam zasmażanych buraczków:)