Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane, podane na ciepło to smaczny dodatek do wielu dań zwłaszcza mięsnych. Wykonanie ich jest bardzo proste.

Najważniejsza w tym daniu jest jakość buraków. Buraki jako warzywa korzeniowe najszybciej chłoną pestycydy, więc namawiam do kupowania wyłącznie ekologicznych buraków lub używania tych od sprawdzonych dostawców.

Zdrowy burak jest słodki w smaku, żeby więc sprawdzić jego jakość wystarczy go umyć, obrać i ugryźć.

Zapraszam po tradycyjny polski przepis.

Buraczki zasmażane

(wegańskie, bezglutenowe)

Czas przygotowania: 15 minut + gotowanie i studzenie buraków
Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 4 buraki czerwone średniej wielkości
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki śmietany owsianej lub zwykłej dla nieuczulonych

Przygotowanie:

  1. Buraczki umyć i ugotować w skórce do miękkości, odstawić do wystudzenia, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
  2. W płaskim garnku podgrzać oliwę z oliwek, dodać starte buraki, podlać kilkoma łyżkami wody, dusić przez kilka minut, na mniejszym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Dodać śmietanę, dobrze wymieszać, odstawić z ognia.
  5. Podawać na ciepło np. do dań mięsnych.
Wskazówki:
Ponieważ buraki gotują się dość długo, a następnie muszą wystygnąć, gotuję je najczęściej  dzień wcześniej, a obieram ze skórki od razu przed smażeniem.
Możemy wykorzystać także pieczone buraki.

2 komentarze to "Buraczki zasmażane"

  • comment-avatar
    Wiewióra 4 sierpnia 2012 (09:35)

    lubię, robię tylko bez śmietany i na margarynie 🙂

  • comment-avatar
    Gula 5 sierpnia 2012 (19:58)

    Nigdy nie jadłam zasmażanych buraczków:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.