Domowe lody bananowo-karobowe powstały na bazie mleka kokosowego. Na blogu Matka Weganka zobaczyłam lody czekoladowe, kremowe, wyglądały smakowicie i stały się inspiracją do moich lodów.
O tym, że moje lody mają być bananowe, zdecydował mój syn, który uczestniczył w ich produkcji. Smakował i proponował, co by tu jeszcze dodać. Ostatecznie, zachwycił się swoim dziełem i sam to dzieło zjadł 🙂
Lody zrobiłam w swoich śmiesznych foremkach, które bliżej zaprezentuję w kolejnym dziś wpisie o MAGicznych Gadżetach w mojej kuchni.
Zapraszam i życzę Smacznego
Domowe lody bananowo-karobowe
CZAS PRZYGOTOWANIA:10 minut
CZAS CHŁODZENIA: 2 h
ILOŚĆ: 3 lody w foremkach
Składniki:
- 200 ml mleka kokosowego, dobrze schłodzonego (u mnie BIO, 1/2 puszki)
- 1 banan zmiksowany
- 2 łyżki karobu w proszku
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 2-3 łyżki syropu z Agawy
Przygotowanie:
- Najpierw mleko umieścić w misce, wsypać cukier puder i ubijać (u mnie mikserem) na gładką masę
- Następnie dodać zmiksowanego na gładką masę banana, syrop oraz karob i jeszcze raz dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku syropem
- Potem przełożyć masę do foremek na lody, włożyć do zamrażarki
- Na końcu, przed podaniem, polać foremkę gorącą wodą i wyjąć lody
5 komentarzy to "Domowe lody bananowo-karobowe"
Anonymous 8 sierpnia 2012 (15:47)
Chciałabym zapytać, czy syrop z Agawy jest tutaj konieczny? 😉
Mama Alergika 8 sierpnia 2012 (19:31)
Anonimowy; Nie jest konieczny, można użyć klonowy, kukurydziany albo cukier, najlepiej cukier puder 🙂
kuchennefascynacje 9 października 2012 (16:04)
Mmmmm pycha 🙂
Byta Kyta 28 lutego 2017 (07:50)
jest opcja zastapienia mleka kokosowego czymś… w przypadku alergii na kokos?
Katarzyna Jankowska 28 lutego 2017 (15:45)
Proszę zwiększyć ilość bananów i użyć inne mleko roślinne:)