Domowe lody bananowo-karobowe

Domowe lody bananowo-karobowe powstały na bazie mleka kokosowego. Na blogu Matka Weganka zobaczyłam lody czekoladowe, kremowe, wyglądały smakowicie i stały się inspiracją do moich lodów.
O tym, że moje lody mają być bananowe, zdecydował mój syn, który uczestniczył w ich produkcji. Smakował i proponował, co by tu jeszcze dodać. Ostatecznie, zachwycił się swoim dziełem i sam to dzieło zjadł 🙂
Lody zrobiłam w swoich śmiesznych foremkach, które bliżej zaprezentuję w kolejnym dziś wpisie o MAGicznych Gadżetach w mojej kuchni.
 
Zapraszam i życzę Smacznego

Domowe lody bananowo-karobowe

CZAS PRZYGOTOWANIA:10 minut
CZAS CHŁODZENIA: 2 h
ILOŚĆ: 3 lody w foremkach
Składniki:
  • 200 ml mleka kokosowego, dobrze schłodzonego (u mnie BIO, 1/2 puszki)
  • 1 banan zmiksowany
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki syropu z Agawy

Przygotowanie:

  1. Najpierw mleko umieścić w misce, wsypać cukier puder i ubijać (u mnie mikserem) na gładką masę
  2. Następnie dodać zmiksowanego na gładką masę banana, syrop oraz karob i jeszcze raz dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku syropem
  3. Potem przełożyć masę do foremek na lody, włożyć do zamrażarki
  4. Na końcu, przed podaniem, polać foremkę gorącą wodą i wyjąć lody
Domowe lody bananowo-karobowe

Fot. Katarzyna Jankowska

5 komentarzy to "Domowe lody bananowo-karobowe"

  • comment-avatar
    Anonymous 8 sierpnia 2012 (15:47)

    Chciałabym zapytać, czy syrop z Agawy jest tutaj konieczny? 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 8 sierpnia 2012 (19:31)

    Anonimowy; Nie jest konieczny, można użyć klonowy, kukurydziany albo cukier, najlepiej cukier puder 🙂

  • comment-avatar
    kuchennefascynacje 9 października 2012 (16:04)

    Mmmmm pycha 🙂

  • comment-avatar
    Byta Kyta 28 lutego 2017 (07:50)

    jest opcja zastapienia mleka kokosowego czymś… w przypadku alergii na kokos?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.