Lody truskawkowe z nerkowców wegańskie

image_pdfPobierz PDF

Lody truskawkowe z nerkowców powstały gdy zabrałam się do przygotowania „sernika” z nerkowców.

Zamiast sernika powstały dwa nowe dania, czyli lody i mini serniczki w pucharkach (patrz zdjęcie na końcu wpisu).

Uczuleni na orzechy niestety nie ucieszą się z tego przepisu. Mój alergik także nie może go wypróbować. 

Osobiście uwielbiam wszelkie orzechy i teraz gdy mój syn jest już duży i więcej rozumie, czasem pozwalam sobie na odrobinę egoizmu w kuchni:)

Lody są wegańskie, pozbawione mleka i jajek, nie zawierają glutenu ani cukru, a użyte owoce można zamienić na inne.

Jestem pewna, że mimo iż kwalifikuję ten przepis do kategorii Nie dla alergika, znajdzie on swoich zwolenników także wśród alergików, którzy nie są uczuleni na orzechy.

Proces przygotowania jest bardzo prosty więc zapraszam do przygotowania domowych lodów truskawkowych.

Jeśli szukasz więcej przepisów na wegańskie lody kliknij TUTAJ.

Życzę Smacznego

Lody truskawkowe z nerkowców

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru, zawiera orzechy, nie dla alergika)

Czas przygotowania: 15 minut + moczenie 8h + mrożenie

Ilość: w zależności od wielkości foremek (u mnie 6 szt.)

Składniki:

  • 200 g orzechów nerkowca
  • 300 g truskawek
  • 3-4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego, płynnego (można pominąć)
  • sok z cytryny do smaku

dodatkowo:

  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • owoce do ustrojenia

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca zalewamy wodą, moczymy przez minimum 8 h (u mnie przez noc).
  2. Namoczone orzechy odcedzamy, wkładamy do blendera, dodajemy umyte i oczyszczone truskawki, syrop klonowy, sok z cytryny i olej, blendujemy na krem.
  3. Masę wlewamy do pojemników na lody, zostawiamy 1 cm wolnej przestrzeni.
  4. Truskawki z syropem blendujemy na mus, dolewamy go do foremek, przy pomocy widelczyka delikatnie wtłaczamy mus z lody.
  5. Wstawiamy do zamrażarki na 3 h.
  6. Przed podniem foremki polewamy gorącą wodą, lody wyjmujemy.

Wskazówki:

Z takiej masy możemy przygotować kremowy truskawkowy deser w pucharku z dodatkiem owoców czy owocowego musu.

Do kremowej masy z nerkowców możemy także dodać mleko kokosowe (ok. 50-100 ml) by nadać jeszcze bardziej kremową konsystencję.

Możemy blendować różne owoce i zmieniać ich ilość.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Lody truskawkowe z nerkowców wegańskie"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.