Makaron z czarnej fasoli z kurkami i szparagami wegański

Makaron z czarnej fasoli z kurkami i szparagami to danie wysokobiałkowe z dużą ilością błonnika.

Osobiście nie służą mi makarony orkiszowe czy pszenne, więc od dłuższego czasu sięgam po zamienniki strączkowe czy ryżowe.

Przetestowałam już makarony z soczewicy, z ciecierzycy, fasoli i ryżu. Wszystkie są o niebo “lżejsze” dla mojego żołądka niż te tradycyjne.

Korzystając z okazji, że nabyłam bio szparagi, a rozpoczął się także sezon na kurki, przygotowałam danie łączące te dwa smaki.

Użyłam roślinnej śmietany, tym razem z nerkowców, choć zazwyczaj posiłkuję się owsianą czy sojową. We wskazówkach pod przepisem podałam nazwy firm, które mają moim zdaniem najlepsze śmietany roślinne.

Z uwagi na to, że grzyby nie są dozwolone dla dzieci, polecam taki makaron podać wyłącznie osobom dorosłym.

Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego.

Przepisy na inne ciekawe dania roślinne w wersji bez glutenu znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.

P.S. Wszystkim którzy pamiętali o moich urodzinach dziękuję za życzenia!

Miałam bardzo miły dzień 🙂

Makaron z czarnej fasoli z kurkami i szparagami

(wegański, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu z czarnej fasoli 250 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g grzybów kurek
  • ½ opakowania szparagów (6-7 szt.)
  • śmietana roślinna 100 ml *
  • ostra papryka
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
  2. Kurki bardzo dokładnie myjemy, większe okazy przekrawamy na mniejsze kawałki.
  3. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, kroimy na cienkie talarki.
  4. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojone cebulę i czosnek, szklimy przez chwilę.
  6. Dodajemy kurki, solimy, oprószamy ostrą papryką i pieprzem, smażymy przez chwilę pod przykryciem. Dolewamy 3 łyżki przegotowanej wody i dusimy prawie do miękkości około 5-10 minut (w zależności od wielkości grzybów).
  7. Dodajemy pokrojone szparagi, dusimy pod przykryciem do miękkości szparagów, kolejne 3-5 minut.
  8. Wlewamy schłodzoną śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, już nie dusimy.

Wskazówki:

*Użyłam śmietany sojowej z firmy Natumi, świetnie sprawdzi się także owsiana Oatly albo z nerkowców od Natumi.

Makaron z czarnej fasoli z kurkami i szparagami wegański, bez glutenu, bez cukru

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Makaron z czarnej fasoli z kurkami i szparagami wegański"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.