Makaron z czarnej fasoli z kurkami i szparagami to danie wysokobiałkowe z dużą ilością błonnika.
Osobiście nie służą mi makarony orkiszowe czy pszenne, więc od dłuższego czasu sięgam po zamienniki strączkowe czy ryżowe.
Przetestowałam już makarony z soczewicy, z ciecierzycy, fasoli i ryżu. Wszystkie są o niebo “lżejsze” dla mojego żołądka niż te tradycyjne.
Korzystając z okazji, że nabyłam bio szparagi, a rozpoczął się także sezon na kurki, przygotowałam danie łączące te dwa smaki.
Użyłam roślinnej śmietany, tym razem z nerkowców, choć zazwyczaj posiłkuję się owsianą czy sojową. We wskazówkach pod przepisem podałam nazwy firm, które mają moim zdaniem najlepsze śmietany roślinne.
Z uwagi na to, że grzyby nie są dozwolone dla dzieci, polecam taki makaron podać wyłącznie osobom dorosłym.
Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego.
Przepisy na inne ciekawe dania roślinne w wersji bez glutenu znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.
P.S. Wszystkim którzy pamiętali o moich urodzinach dziękuję za życzenia!
Miałam bardzo miły dzień 🙂
Makaron z czarnej fasoli z kurkami i szparagami
(wegański, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu z czarnej fasoli 250 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 150 g grzybów kurek
- ½ opakowania szparagów (6-7 szt.)
- śmietana roślinna 100 ml *
- ostra papryka
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
- Kurki bardzo dokładnie myjemy, większe okazy przekrawamy na mniejsze kawałki.
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, kroimy na cienkie talarki.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojone cebulę i czosnek, szklimy przez chwilę.
- Dodajemy kurki, solimy, oprószamy ostrą papryką i pieprzem, smażymy przez chwilę pod przykryciem. Dolewamy 3 łyżki przegotowanej wody i dusimy prawie do miękkości około 5-10 minut (w zależności od wielkości grzybów).
- Dodajemy pokrojone szparagi, dusimy pod przykryciem do miękkości szparagów, kolejne 3-5 minut.
- Wlewamy schłodzoną śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, już nie dusimy.
Wskazówki:
*Użyłam śmietany sojowej z firmy Natumi, świetnie sprawdzi się także owsiana Oatly albo z nerkowców od Natumi.
2 komentarze to "Makaron z czarnej fasoli z kurkami i szparagami wegański"
Dietetyk Na Walizkach 26 lipca 2019 (17:59)
Super pomysł. A ten makaron wygląda zjawiskowo 🙂
Katarzyna Jankowska 26 lipca 2019 (18:01)
Dziękuję:)