Jogurtowe babeczki z czerwoną porzeczką

Ostatnie dni przed wydaniem książki skupione są praktycznie wyłącznie na pracy. Nie mam czasu na drobne przyjemności ale na szczęście gotowanie mnie relaksuje. Odrywam się więc od pisania i przygotowuję szybkie i proste dania dla rodziny. Jogurtowe babeczki z porzeczkami są jednym z nich.

Powstały na bazie przepisu na babeczki z żurawiną zamieszczonego w mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.

Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała zrobić ich w nowej wersji i tak powstały wilgotne, pulchne babeczki jogurtowe.

Mam nadzieję, że moje przepisy i dla Ciebie są inspirujące.

Na blogu znajdziesz wiele różnych babeczek, kliknij TUTAJ. 

Po więcej inspiracji zapraszam do moich książek.

W Sklepie MAG trwa letnia PROMOCJA na większość moich publikacji, a do tego dołożyłam promocyjny koszt dostawy. Za kuriera zapłacisz TYLKO 10 zł.

Promocja ma ograniczony czas trwania więc nie zwlekaj. Większej obniżki cen tego lata już nie będzie!

Zapraszam na babeczki i życzę Smacznego

 

Jogurtowe babeczki z porzeczkami

(bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 12 szt. o 5 cm średnicy

Składniki:

suche

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej typ 500
  • 50 g cukru trzcinowego drobnego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

mokre

  • 1 banan (100 g)
  • 250 ml jogurtu naturalnego (u mnie konopny Sojade)
  • 100ml stopionej wegańskiej margaryny lub olej
  • 100 ml mleka roślinnego (u mnie orkiszowe)
  • 5 pełnych łyżek kuleczek czerwonej porzeczki
  • 2 dodatkowe łyżki kuleczek porzeczki

Przygotowanie:

  1. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cukier, mieszamy.
  2. W drugiej misce blendujemy banana na mus, wlewamy jogurt (w temperaturze pokojowej) i mleko roślinne, mieszamy, dodajemy stopioną letnią margarynę i ponownie mieszamy przy pomocy łyżki.
  3. Przelewamy mokre składniki do suchych, łączymy składniki.
  4. Dodajemy umyte kuleczki czerwonej porzeczki, delikatnie mieszamy.
  5. Wykładamy ciasto do przygotowanych papilotek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C w opcji z termoobiegiem.
  6. Pieczemy przez 30 minut, aż będą rumiane.
  7. Wyjmujemy, studzimy.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

11 komentarzy to "Jogurtowe babeczki z czerwoną porzeczką"

  • comment-avatar
    pojemniki na karmę 12 lipca 2019 (10:30)

    przepyszne! idealne na letnią porę do kawusi 😀

  • comment-avatar
    AgaMaSmaka 26 lipca 2019 (09:20)

    Czerwona porzeczka to smak mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła z nią różne ciasta i kisiele. Jak zobaczyłam te babeczki to aż poczułam zapach prodiżowego ciasta mojej babci. Wyglądają tak pysznie, że bardzo żałuję, że nie mogę jeść glutenu.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 lipca 2019 (17:52)

      Proszę wybrać któryś z moich przepisów bez glutenu na babeczki i dostosować:) Wszystko się da zrobić a babeczki to takie proste danie. Pozdrawiam ciepło i wakacyjnie.

  • comment-avatar
    Kama 26 lipca 2019 (17:57)

    Pychota! Uwielbiam czerwone porzeczki. Same są dla mnie za kwaśne, ale z takimi babeczkami są super.

  • comment-avatar
    Anna 12 września 2019 (08:31)

    Piękne babeczki

  • comment-avatar
    Magda 7 maja 2020 (21:00)

    Czy mąkę orkiszową można zastąpić pszenną?

  • comment-avatar
    Jagoda 25 maja 2021 (21:36)

    Czy można pominąć banana lub co w jakiś sposób zastąpić?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 25 maja 2021 (21:59)

      Można dać dynię piżmową gotowaną, wyjdą, też będą naturalnie słodkie ale to już będą inne babeczki 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.