Ostatnie dni przed wydaniem książki Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin skupione są praktycznie wyłącznie na pracy. Nie mam czasu na drobne przyjemności, ale na szczęście gotowanie mnie relaksuje. Odrywam się więc od pisania i przygotowuję szybkie i proste dania dla rodziny. Jogurtowe babeczki z czerwoną porzeczką są jednym z nich.
Powstały na bazie przepisu na babeczki z żurawiną zamieszczonego w mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała zrobić ich w nowej wersji i tak powstały wilgotne, pulchne babeczki jogurtowe.
Mam nadzieję, że moje przepisy i dla Ciebie są inspirujące.
Na blogu znajdziesz wiele różnych babeczek, kliknij TUTAJ.
Po więcej inspiracji zapraszam do moich książek.
A teraz zapraszam na babeczki i życzę Smacznego
Jogurtowe babeczki z czerwoną porzeczką
(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 12 szt. o 5 cm średnicy
Składniki:
suche
- 350 g mąki orkiszowej jasnej typ 500
- 50 g cukru trzcinowego drobnego
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
mokre
- 1 banan (100 g)
- 250 ml jogurtu naturalnego (u mnie konopny Sojade)
- 100ml stopionej wegańskiej margaryny lub olej
- 100 ml mleka roślinnego (u mnie orkiszowe)
- 5 pełnych łyżek kuleczek czerwonej porzeczki
- 2 dodatkowe łyżki kuleczek porzeczki
Przygotowanie:
- Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cukier, mieszamy.
- W drugiej misce blendujemy banana na mus, wlewamy jogurt (w temperaturze pokojowej) i mleko roślinne, mieszamy, dodajemy stopioną letnią margarynę i ponownie mieszamy przy pomocy łyżki.
- Przelewamy mokre składniki do suchych, łączymy składniki.
- Dodajemy umyte kuleczki czerwonej porzeczki, delikatnie mieszamy.
- Wykładamy ciasto do przygotowanych papilotek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C w opcji z termoobiegiem.
- Pieczemy przez 30 minut, aż będą rumiane.
- Wyjmujemy, studzimy.
11 komentarzy to "Jogurtowe babeczki z czerwoną porzeczką"
pojemniki na karmę 12 lipca 2019 (10:30)
przepyszne! idealne na letnią porę do kawusi 😀
AgaMaSmaka 26 lipca 2019 (09:20)
Czerwona porzeczka to smak mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła z nią różne ciasta i kisiele. Jak zobaczyłam te babeczki to aż poczułam zapach prodiżowego ciasta mojej babci. Wyglądają tak pysznie, że bardzo żałuję, że nie mogę jeść glutenu.
Katarzyna Jankowska 26 lipca 2019 (17:52)
Proszę wybrać któryś z moich przepisów bez glutenu na babeczki i dostosować:) Wszystko się da zrobić a babeczki to takie proste danie. Pozdrawiam ciepło i wakacyjnie.
Kama 26 lipca 2019 (17:57)
Pychota! Uwielbiam czerwone porzeczki. Same są dla mnie za kwaśne, ale z takimi babeczkami są super.
Katarzyna Jankowska 26 lipca 2019 (18:04)
Dzięki nim właśnie babeczki smakują super bo są orzeźwiające:)
Anna 12 września 2019 (08:31)
Piękne babeczki
Katarzyna Jankowska 14 września 2019 (16:11)
Dziękuję, są pyszne, zachęcam do wypróbowania.
Magda 7 maja 2020 (21:00)
Czy mąkę orkiszową można zastąpić pszenną?
Katarzyna Jankowska 8 maja 2020 (08:13)
Tak, można:)
Jagoda 25 maja 2021 (21:36)
Czy można pominąć banana lub co w jakiś sposób zastąpić?
Katarzyna Jankowska 25 maja 2021 (21:59)
Można dać dynię piżmową gotowaną, wyjdą, też będą naturalnie słodkie ale to już będą inne babeczki 🙂