Sushi brokułowe wegańskie, bez glutenu, bez ryżu

image_pdfPobierz PDF

Sushi brokułowe powstało podczas mojego piątego postu warzywno-owocowego.

Kiedy go wyczarowałam dziwiłam się, dlaczego wcześniej nie wpadłam na to, że zamiast ryżu – na który mój syn reagował przez dłuższy czas alergicznie, nie zastosowałam warzyw!

Jeśli Ty także nie możesz jeść ryżu, polecam przygotować to danie w wersji ściśle warzywnej. Takie sushi brokułowe najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, zanim liście nori nasiąkną wilgocią warzyw. 

Na blogu znajdziesz także przepisy na tradycyjne sushi z ryżem, sushi z ryżem wegańskie oraz sushi bez ryżu i bez ryby.

Sushi brokułowe na bazie glonów nori nie trafiło do mojej nowej książki, ponieważ nigdzie nie znalazłam potwierdzenia czy wolno jeść inne glony niż tylko wakame. Pojawi się natomiast w książce w wersji e-booka, w rozdziale „Przepisy na wychodzenie”.

Pewnie teraz zadajesz sobie pytania o jakiej diecie mówi MAG i o którą książkę chodzi. Jeśli nie zaglądasz do mnie regularnie te pytania mają prawo się pojawić. Już wyjaśniam.

Książka „Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów” to owoc moich 5 postów, których doświadczyłam w ciągu ostatnich czterech lat. To NOWOŚĆ, której premiera już 15 sierpnia 2019 r.

 

Dieta warzywno-owocowa

Szukając sposobu na wyleczenie alergii syna sprawdziłam na sobie jak działa słynna dieta, której autorką jest dr Dąbrowska.

Przetestowane i wyczarowane przez lata autorskie przepisy, oparte wyłącznie na bazie niskocukrowych i niskoskrobiowych warzywach i owocach, zebrałam właśnie w tej książce.

Nie jest to książka z przepisami ściśle dla alergików, ale powstała z nadzieją, że zastosowanie diety warzywno-owocowej u dorosłych alergików może przyczynić się do wzmocnienia organizmu i tym samym pokonania alergii. Wszystkie przepisy zostały opatrzone adnotacją na temat alergenów i ich reakcji krzyżowych.

Jest to pozycja dla wszystkich, którzy chcą spróbować przeprowadzić choćby krótki post oparty na warzywach i owocach, ułatwić sobie przygotowanie posiłków bez tłuszczu, mąki, cukru, orzechów, strączków, glutenu, nabiału, mięsa itd.

To książka także dla osób zainteresowanych redukcją masy ciała, bo wszystkie przepisy są niskokaloryczne oraz z niskim indeksem glikemicznym.

Moim zdaniem to publikacja dla wszystkich, którzy jedzą za mało warzyw w codziennej diecie. Pokazałam jak w prosty sposób przygotować sosy, dipy, surówki, koktajle, przeróżne zupy, dania na ciepło ale także warzywną pizzę, kotlety, babeczki, szarlotkę, czy brownie. I wszystko to tylko z określonych warzyw i owoców.

Wystarczy dodać niewielką ilość oliwy, kaszy czy mąki aby przepis zamienił się w odpowiednią alternatywę dania dla tych, którzy chcą się zdrowiej odżywiać.

Wprowadzając do naszych posiłków potrawy roślinne, przysłużymy się nie tylko sobie, ale także naszej planecie.

Ta książka to przewodnik po diecie warzywno-owocowej, dowód na to, że żadne ograniczenia w diecie nie są w stanie ograniczyć naszej kreatywności.

Po więcej informacji zapraszam na stronę Sklepu MAG, tylko tutaj jest dostępna.

KUP TERAZ 

Trwa SPRZEDAŻ przed PREMIERĄ.

Kupując książkę do 15 sierpnia br.:

NIE płacisz za przesyłkę (oszczędzasz 15 zł),

Otrzymujesz autograf autorki (względnie dedykację – zaznacz to w uwagach do zamówienia),

MAGiczną drewnianą łyżkę

oraz

20% RABATU przy zakupie e-booka tej książki –

który ukaże się jesienią tego roku.

Dieta warzywno-owocowa książka

Tymczasem zapraszam po przedsmak warzywnych dań.

Życzę Smacznego

 

Sushi brokułowe                                                                    

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez ryżu, wegańskie, dieta warzywno-owocowa)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 rolki

W 1 rolce:

Wartość energetyczna: 105,7 kcal

IG = 15

Składniki:

  • ugotowany brokuł 300 g
  • ząbek czosnku
  • sól himalajska drobna
  • sok z cytryny
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 cukinia
  • 1 marchew
  • ½ czerwonej papryki
  • 4 liście sałaty
  • 2 liście nori

Przygotowanie:

  1. Ugotowane brokuły rozdrabniamy widelcem (nie na gładką papkę), dodajemy starty na drobnych oczkach tarki czosnek, mieszamy.
  2. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
  3. Brokułowy ryż wykładamy na całej powierzchni liści nori.
  4. Na środku nakładamy liście sałaty, pokrojone na kuchennej mandolinie cienkie plasterki cukinii, ogórka i marchewki, dokładamy paseczki papryki i zawijamy w rulon.
  5. Każdą rolkę kroimy na mniejsze krążki, podajemy od razu.

Uwaga! ALERGIA

Marchew może powodować reakcje alergiczne u osób z alergią na pyłki brzozy, ambrozji, traw, bylicy oraz lateks.

Cukinia i ogórki mogą wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na pyłek ambrozji oraz inne psiankowate.

Osoby z alergią na lateks, pyłki ambrozji i bylicy mogą być uczuleni także na paprykę. 

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Sushi brokułowe wegańskie, bez glutenu, bez ryżu"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.