Sushi brokułowe wegańskie, bez glutenu, bez ryżu

Sushi brokułowe powstało podczas mojego piątego postu warzywno-owocowego.

Kiedy go wyczarowałam dziwiłam się, dlaczego wcześniej nie wpadłam na to, że zamiast ryżu – na który mój syn reagował przez dłuższy czas alergicznie, nie zastosowałam warzyw!

Jeśli Ty także nie możesz jeść ryżu, polecam przygotować to danie w wersji ściśle warzywnej. Takie sushi brokułowe najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, zanim liście nori nasiąkną wilgocią warzyw. 

Na blogu znajdziesz także przepisy na tradycyjne sushi z ryżem, sushi z ryżem wegańskie oraz sushi bez ryżu i bez ryby.

Sushi brokułowe na bazie glonów nori nie trafiło do mojej nowej książki, ponieważ nigdzie nie znalazłam potwierdzenia czy wolno jeść inne glony niż tylko wakame.

Przygotowałam jednak e-book z 25 przepisami, których nie ma w książce, a które powstały na bazie tych warzyw, które dopiero niedawno dr Dąbrowska włączyła do diety. 

Pewnie teraz zadajesz sobie pytania o jakiej diecie mówi MAG i o którą książkę chodzi. Jeśli nie zaglądasz do mnie regularnie te pytania mają prawo się pojawić. Już wyjaśniam.

Książka „Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów” to owoc moich postów, których doświadczyłam w ciągu ostatnich kilku lat. Jej premiera odbyła się 15 sierpnia 2019 r.

Obecnie dostępne jest NOWE WYDANIE, a przy jego zakupie e-book z dodatkowymi recepturami dostaniesz w prezencie!

 

Dieta warzywno-owocowa

Książka Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin

Szukając sposobu na wyleczenie alergii syna sprawdziłam na sobie jak działa słynna dieta, której autorką jest dr Dąbrowska.

Przetestowane i wyczarowane przez lata autorskie przepisy, oparte wyłącznie na bazie niskocukrowych i niskoskrobiowych warzywach i owocach, zebrałam właśnie w tej książce.

Nie jest to książka z przepisami ściśle dla alergików, ale powstała z nadzieją, że zastosowanie diety warzywno-owocowej u dorosłych alergików może przyczynić się do wzmocnienia organizmu i tym samym pokonania alergii. Wszystkie przepisy zostały opatrzone adnotacją na temat alergenów i ich reakcji krzyżowych.

Jest to pozycja dla wszystkich, którzy chcą spróbować przeprowadzić choćby krótki post oparty na warzywach i owocach. Ułatwisz sobie przygotowanie posiłków bez tłuszczu, mąki, cukru, orzechów, strączków, glutenu, nabiału, mięsa itd.

To książka także dla osób zainteresowanych redukcją masy ciała, bo wszystkie przepisy są niskokaloryczne oraz z niskim indeksem glikemicznym.

Moim zdaniem to publikacja dla wszystkich, którzy jedzą za mało warzyw w codziennej diecie. Pokazałam jak w prosty sposób przygotować sosy, dipy, surówki, koktajle, przeróżne zupy, dania na ciepło, ale także warzywną pizzę, kotlety, babeczki, szarlotkę, czy brownie. I wszystko to tylko z określonych warzyw i owoców.

Wystarczy dodać niewielką ilość oliwy, kaszy czy mąki aby przepis zamienił się w odpowiednią alternatywę dania dla tych, którzy chcą się zdrowiej odżywiać.

Wprowadzając do naszych posiłków potrawy roślinne, przysłużymy się nie tylko sobie, ale także naszej planecie.

Ta książka to przewodnik po diecie warzywno-owocowej, dowód na to, że żadne ograniczenia w diecie nie są w stanie ograniczyć naszej kreatywności.

Życzę Smacznego

 

Sushi brokułowe                                                                    

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez ryżu, wegańskie, dieta warzywno-owocowa)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 rolki

W 1 rolce:

Wartość energetyczna: 105,7 kcal

IG = 15

Składniki:

  • ugotowany brokuł 300 g
  • ząbek czosnku
  • sól himalajska drobna
  • sok z cytryny
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 cukinia
  • 1 marchew
  • ½ czerwonej papryki
  • 4 liście sałaty
  • 2 liście nori

Przepis na Sushi brokułowe znajdziesz w e-booku “Dieta warzywno-owocowa. 25 NOWYCH przepisów”.

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Sushi brokułowe wegańskie, bez glutenu, bez ryżu"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.