Popękane ciasteczka powstały w dniu, w którym zachciało się nam czegoś wyjątkowo czekoladowego. Od jakiegoś czasu mój alergik może jeść bez problemów wypieki z kakao i wegańską czekoladę!
Czasami myślę, by zebrać wszystkie magiczne ciasteczka w jednym miejscu (te z bloga, z książek i zakamarków mojego komputera). Powstałby niezły zbiór prawda?
Jeśli szukasz różnych magicznych ciastek już dziś, to kliknij w kategorię Ciasteczka.
Ponieważ udowodniłam już nie raz, że żadne ograniczenia w diecie nie ograniczą mnie w kuchni, podczas diety dr Dąbrowskiej wyczarowałam ciasteczka z samych warzyw i owoców. Zrobiłam je dla siebie w nagrodę za wytrwałość, a musiałam się dzielić z pozostałymi domownikami, bo wyszły pyszne, zdrowe i z małą ilością kalorii? (Zerknij na zdjęcie na końcu wpisu).
Przepis na te warzywno-owocowe ciasteczka znajdziesz w mojej nowej książce “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.
Do 15.08. br. trwa sprzedaż przed premierą, za przesyłkę nic nie płacisz a dodatkowo zyskujesz prezenty. Zapraszam do Sklepu MAG!
A teraz czas na przepis.
Zapraszam i życzę Smacznego
Popękane ciasteczka bardzo czekoladowe
(wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 22 szt. o ok. 5 cm średnicy
Składniki:
- 125 g wegańskiej margaryny (u mnie Alsan bio)
- 75-100 g drobnego cukru kokosowego lub trzcinowego
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego + 6 łyżek gorącej przegotowanej wody
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej bio
- 50 g ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 100 g posiekanej wegańskiej czekolady (u mnie 70%)
- 1 łyżka zimnej wody
- 25 g cukru pudru trzcinowego lub kokosowego do obtoczenia (można pominąć)
Przygotowanie:
- Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z gorącą wodą uzyskując kleistą papkę.
- Margarynę i drobny cukier ucieramy na gładką masę.
- Dodajemy pastę z wanilii i papkę z siemienia, miksujemy na puszystą masę.
- Wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz ciemne kakao, miksujemy na mniejszych obrotach (powstanie grudkowate ciasto).
- Ciemną czekoladę wkładamy do woreczka, tłuczkiem rozkruszamy na mniejsze kawałki, wsypujemy do miski z ciastem, miksujemy krótko lub dokładnie mieszamy.
- Jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, dodajemy łyżkę zimnej wody.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Nabieramy łyżkę ciasta, w dłoniach formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy na grubość ok. 0,5 cm
- Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC w opcji z termoobiegiem przez 15 minut. Ciasteczka podczas pieczenia lekko popękają.
- Wyjmujemy i studzimy na kratce.
- Ciepłe ciasteczka mają w środku rozpuszczoną czekoladę.
- Przechowujemy w słoju nawet przez 14 dni w temperaturze pokojowej.
Wskazówki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Kakao można zamienić na karob w proszku. Trzeba wówczas zmniejszyć ilość cukru, ponieważ karob jest naturalnie słodki.
Przy alergii na kakao rezygnujemy w tym przepisie z ciemnej czekolady, zamiennie można dodać np. suszone wiśnie.
No Replies to "Popękane ciasteczka czekoladowe wegańskie"