Kalafior z pomidorami i kminem rzymskim dieta warzywno-owocowa

image_pdfPobierz PDF

Postny poniedziałek zobowiązuje do przygotowania dań bez tłuszczu, mąki, cukru itp., opartych wyłącznie na dozwolonych podczas diety dr Dąbrowskiej niskoskrobiowych i niskocukrowych warzywach i owocach.

Na śniadanie wypiłam koktajl jarmużowy z jagodami. Zjadałam dwie marchewki i ogórki kiszone, a na obiad porządną porcję kalafiora pachnącego kminem rzymskim.

Kontynuując dietę warzywno-owocową, w każdy poniedziałek jem wyłącznie warzywa i owoce. Mój organizm po kilku tygodniach takich postnych poniedziałków, jakby czekał na ten dzień. Oczyszcza się i odpoczywa, a ja mam bodziec by wymyślać kolejne niskokaloryczne dania z niskim indeksem glikemicznym.

Nasze babcie pościły w piątki, ja postawiłam na poniedziałki. W poniedziałki jest mi łatwiej się ograniczyć niż w dni weekendowe.

A po weekendzie, podczas którego królowały ciasto, lody, więcej ciężkostrawnego jedzenia, taki poniedziałek na detoksie bardzo mi służy. W zasadzie mój post przeciąga się zwykle do połowy wtorku, bo jak już się wkręcę w wymyślanie dań, to idę za ciosem 🙂

Więcej warzywnych posiłków o małej zawartości kalorii znajdziesz w mojej najnowszej książce „Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”. Książka dostępna w Sklepie MAG.

Zapraszam po roślinną moc.

Kalafior z pomidorami i kminem rzymskim

(bez mleka, bez jajek, bez tłuszczu, wegański, bez glutenu, bez cukru, dieta Dąbrowskiej, dieta warzywno-owocowa)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 700 g (2 porcje po 350 g)

Składniki:

  • kalafior 500 g
  • 3 pomidory świeże lub pokrojone pomidory z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula biała
  • kmin rzymski w proszku
  • sól himalajska drobna
  • papryka chili suszona lub świeża
  • świeża natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

  1. Kalafior odcinamy od łodygi, dzielimy na małe różyczki, wkładamy do wrzącej wody, gotujemy 4 minuty, odcedzamy.
  2. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę, ząbki czosnku wraz 2 łyżkami wody.
  3. Dodajemy pokrojone pomidory (świeże parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę).
  4. Pomidory smażymy na średnim ogniu, przyprawiamy kminem (łyżeczka), papryką chili i solą, mieszamy i dusimy przez 10 minut aż cebula zmięknie.
  5. Dodajemy ugotowane różyczki kalafiora, delikatnie mieszamy, podajemy od razu na ciepło.

Wskazówki:

Kalafior gotujemy al dente, warto go ugotować wcześniej na parze.

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Kalafior z pomidorami i kminem rzymskim dieta warzywno-owocowa"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.