Postny poniedziałek zobowiązuje do przygotowania dań bez tłuszczu, mąki, cukru itp., opartych wyłącznie na dozwolonych podczas diety dr Dąbrowskiej niskoskrobiowych i niskocukrowych warzywach i owocach.
Na śniadanie wypiłam koktajl jarmużowy z jagodami. Zjadałam dwie marchewki i ogórki kiszone, a na obiad porządną porcję kalafiora pachnącego kminem rzymskim.
Kontynuując dietę warzywno-owocową, w każdy poniedziałek jem wyłącznie warzywa i owoce. Mój organizm po kilku tygodniach takich postnych poniedziałków, jakby czekał na ten dzień. Oczyszcza się i odpoczywa, a ja mam bodziec by wymyślać kolejne niskokaloryczne dania z niskim indeksem glikemicznym.
Nasze babcie pościły w piątki, ja postawiłam na poniedziałki. W poniedziałki jest mi łatwiej się ograniczyć niż w dni weekendowe.
A po weekendzie, podczas którego królowały ciasto, lody, więcej ciężkostrawnego jedzenia, taki poniedziałek na detoksie bardzo mi służy. W zasadzie mój post przeciąga się zwykle do połowy wtorku, bo jak już się wkręcę w wymyślanie dań, to idę za ciosem 🙂
Więcej warzywnych posiłków o małej zawartości kalorii znajdziesz w mojej najnowszej książce “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”. Książka jest już ponownie dostępna w Sklepie MAG!
Zapraszam po roślinną moc.
Kalafior z pomidorami i kminem rzymskim
(bez mleka, bez jajek, bez tłuszczu, wegański, bez glutenu, bez cukru, dieta Dąbrowskiej, dieta warzywno-owocowa)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 700 g (2 porcje po 350 g)
Składniki:
- kalafior 500 g
- 3 pomidory świeże lub pokrojone pomidory z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula biała
- kmin rzymski w proszku
- sól himalajska drobna
- papryka chili suszona lub świeża
- świeża natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
- Kalafior odcinamy od łodygi, dzielimy na małe różyczki, wkładamy do wrzącej wody, gotujemy 4 minuty, odcedzamy.
- Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę, ząbki czosnku wraz 2 łyżkami wody.
- Dodajemy pokrojone pomidory (świeże parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę).
- Pomidory smażymy na średnim ogniu, przyprawiamy kminem (łyżeczka), papryką chili i solą, mieszamy i dusimy przez 10 minut aż cebula zmięknie.
- Dodajemy ugotowane różyczki kalafiora, delikatnie mieszamy, podajemy od razu na ciepło.
Wskazówki:
Kalafior gotujemy al dente, warto go ugotować wcześniej na parze.
2 komentarze to "Kalafior z pomidorami i kminem rzymskim dieta warzywno-owocowa"
Benkak 24 sierpnia 2019 (22:19)
Chciałam sprostować, że w piątki nie tylko nasze babcie pościły, ale obecnie chrześcijanie również poszczą.
A przepis wydaje się ciekawy:)
Katarzyna Jankowska 24 sierpnia 2019 (23:05)
To prawda, że w kulturze chrześcijan piątek jest dniem bez mięsa i najczęściej postnym, ale nie jest to praktykowane obecnie przez ogół wiernych:)