Sushi to jedno z ulubionych dań mojego alergika. Przez dłuższy czas nie mógł jeść maków, bo właściwie nie wiadomo były, który składnik go uczulał, glony, ryż, ryby czy może awokado. Odkąd mieszkamy nad morzem, a organizm syna się wzmocnił, domowe sushi przestało wywoływać reakcje alergiczne.
Najczęściej przygotowuję trzy wersje sushi-maków. Jedną z pieczonym łososiem, drugą z krewetkami dla nieuczulonej części rodziny i trzecią wegańską z samych warzyw.
W okresie pylenia traw warto odczekać z podawaniem ryżu, mogą nastąpić krzyżowe reakcje alergiczne. Ryż tak często uznawany jest za bezpieczny, że szukamy zwykle innego winnego. Niestety w przypadku silnych reakcji na pyłki zarówno ryż, jak i szparagi mogą wywołać silne zmiany alergiczne, u nas objawia się to zmianami skórnymi.
Sushi wegańskie smakuje lekko i wytwornie.
Na blogu znajdziesz także przepis na Sushi z łososiem oraz na Sushi bez ryżu i ryby.
Zapraszam i życzę Smacznego
Sushi wegańskie
(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru i soi)
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość: 4 rolki x 8 maków
Składniki:
- 4 liście nori
- 250 g ryżu do sushi np. Okomesan
- 250 ml wody do gotowania ryżu
- 8 szparagów
- 2 ogórki gruntowe większe
- kilka liści sałaty masłowej lub karbowanej
- 1 dojrzałe awokado
na sos:
- 50 ml octu ryżowego lub jabłkowego
- 3 łyżki syropu klonowego lub 2 płaskie cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej różowej
Przygotowanie:
- Ryż wsypujemy do garnka z szerokim i grubym dnem, kilkakrotnie płuczemy.
- Zalewamy świeżą wodą, odstawiamy na 30 minut, przykrywamy szczelną pokrywką.
- W drugim garnku z szerokim dnem zagotowujemy wodę, powinna zająć ok 5 cm wysokości garnka.
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, wkładamy do gotującej się wody, gotujemy przez 4 minuty, mają być jędrne.
- Ugotowane szparagi wyjmujemy na talerz.
- Garnek z ryżem ustawiamy na małym ogniu.
- Ryż gotujemy ok. 15 minut, do momentu, aż cała woda się wchłonie, ryżu nie mieszamy.
- Garnek z ryżem odstawiamy na bok i pozostawiamy pod przykryciem na około 5-10 minut.
- Składniki na zaprawę umieszczamy w niewielkim rondelku, lekko podgrzewamy jeśli w składzie jest cukier, studzimy.
- Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na cienkie słupki.
- Liście sałaty myjemy, osuszamy.
- Awokado przekrawamy wzdłuż osi na pół, połówki przekręcamy, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki, kroimy w paski.
- Ryż przekładamy do dużej drewnianej lub porcelanowej miski i polewamy równomiernie przygotowaną zaprawą, mieszamy przy pomocy drewnianej łopatki.
- Rozkładamy na macie arkusz nori, błyszczącą stroną do dołu.
- Przy pomocy zwilżonych dłoni nabieramy porcję ryżu i rozkładamy go równomiernie na powierzchni liścia, tworząc cienką warstwę.
- W odległości 2 cm od brzegu nori, układamy na ryżu 2 ugotowane szparagi, 2 słupki ogórka, 2 plasterki awokado i liście sałaty.
- Zwijamy nori tak, aby owinęło się wokół wypełnienia i aby powstała równej grubości rolka
- Zwiniętą rolkę umieszczamy na desce i kroimy na ok. 8 maków o 1,5 cm grubości
No Replies to "Sushi wegańskie"