Sushi wegańskie

Sushi to jedno z ulubionych dań mojego alergika. Przez dłuższy czas nie mógł jeść maków, bo właściwie nie wiadomo były, który składnik go uczulał, glony, ryż, ryby czy może awokado. Odkąd mieszkamy nad morzem, a organizm syna się wzmocnił, domowe sushi przestało wywoływać reakcje alergiczne.

Najczęściej przygotowuję trzy wersje sushi-maków. Jedną z pieczonym łososiem, drugą z krewetkami dla nieuczulonej części rodziny i trzecią wegańską z samych warzyw.

W okresie pylenia traw warto odczekać z podawaniem ryżu, mogą nastąpić krzyżowe reakcje alergiczne. Ryż tak często uznawany jest za bezpieczny, że szukamy zwykle innego winnego. Niestety w przypadku silnych reakcji na pyłki zarówno ryż, jak i szparagi mogą wywołać silne zmiany alergiczne, u nas objawia się to zmianami skórnymi.

Sushi wegańskie smakuje lekko i wytwornie. 

Na blogu znajdziesz także przepis na Sushi z łososiem oraz na Sushi bez ryżu i ryby.

Zapraszam i życzę Smacznego

Sushi wegańskie

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru i soi)

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość: 4 rolki x 8 maków

Składniki:

  • 4 liście nori
  • 250 g ryżu do sushi np. Okomesan
  • 250 ml wody do gotowania ryżu
  • 8 szparagów
  • 2 ogórki gruntowe większe
  • kilka liści sałaty masłowej lub karbowanej
  • 1 dojrzałe awokado

na sos:

  • 50 ml octu ryżowego lub jabłkowego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub 2 płaskie cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej różowej

Przygotowanie:

  1. Ryż wsypujemy do garnka z szerokim i grubym dnem, kilkakrotnie płuczemy.
  2. Zalewamy świeżą wodą, odstawiamy na 30 minut, przykrywamy szczelną pokrywką.
  3. W drugim garnku z szerokim dnem zagotowujemy wodę, powinna zająć ok 5 cm wysokości garnka.
  4. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, wkładamy do gotującej się wody, gotujemy przez 4 minuty, mają być jędrne.
  5. Ugotowane szparagi wyjmujemy na talerz.
  6. Garnek z ryżem ustawiamy na małym ogniu.
  7. Ryż gotujemy ok. 15 minut, do momentu, aż cała woda się wchłonie, ryżu nie mieszamy.
  8. Garnek z ryżem odstawiamy na bok i pozostawiamy pod przykryciem na około 5-10 minut.
  9. Składniki na zaprawę umieszczamy w niewielkim rondelku, lekko podgrzewamy jeśli w składzie jest cukier, studzimy.
  10. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na cienkie słupki.
  11. Liście sałaty myjemy, osuszamy.
  12. Awokado przekrawamy wzdłuż osi na pół, połówki przekręcamy, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki, kroimy w paski.
  13. Ryż przekładamy do dużej drewnianej lub porcelanowej miski i polewamy równomiernie przygotowaną zaprawą, mieszamy przy pomocy drewnianej łopatki.
  14. Rozkładamy na macie arkusz nori, błyszczącą stroną do dołu.
  15. Przy pomocy zwilżonych dłoni nabieramy porcję ryżu i rozkładamy go równomiernie na powierzchni liścia, tworząc cienką warstwę.
  16. W odległości 2 cm od brzegu nori, układamy na ryżu 2 ugotowane szparagi, 2 słupki ogórka, 2 plasterki awokado i liście sałaty.
  17. Zwijamy nori tak, aby owinęło się wokół wypełnienia i aby powstała równej grubości rolka
  18. Zwiniętą rolkę umieszczamy na desce i kroimy na ok. 8 maków o 1,5 cm grubości 

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Sushi wegańskie"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.