Mój nastoletni alergik poprosił o deser, ale taki z galaretką jaką robi babcia Bronia.
Chodziło o to, by nie była to galaretka na agarze, a taka sklepowa jaką jedzą inne dzieci.
Na szczęście skład dostępnych w sklepach galaretek jest już do przyjęcia, zakupiłam więc 3 różne kolory.
To że na opakowaniu narysowana jest truskawka czy wiśnia niech was nie zmyli, taka galaretka nie ma nic z truskawek czy wiśni. Jej zabarwienie pochodzi najczęściej od hibiskusa i ekstraktu z czarnej marchwi. Jeśli reagujecie na aromaty to niestety te sklepowe galaretki nie są dla Was.
Galaretki do tego deseru lepiej przygotować dzień wcześniej. Deser wygląda na prosty, ale fakt chłodzenia wydłuża jego przygotowanie.
Zdrowsza wersja tego dania powstałaby gdybyśmy przygotowali domowe galaretki na bazie soków owocowych i na agarze.
Wersję bezglutenową uzyskamy stosując ekologiczną śmietanę sojową lub kokosową. Kupujcie sojowe produkty ekologiczne i niemodyfikowane genetycznie.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Deser śmietanowiec bez mleka
(bez mleka, opcjonalnie bezglutenowy i wegański)
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 5 płatków żelatyny
- 150 ml ciepłej wody
- 400 ml mocno schłodzonej śmietany owsianej lub bezglutenowej sojowej czy kokosowej
- 2-3 łyżki cukru pudru kokosowego lub trzcinowego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub zawartość jednej laski wanilii
- sok z cytryny do smaku (można pominąć)
- 3 różne galaretki z naturalnymi barwnikami
Przygotowanie:
- Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, ale zmniejszamy ilość wody o 100 ml
- Każdy rodzaj galaretki rozlewamy do oddzielnych pojemników, tak by po zastygnięciu uzyskać 3 różne kolory kostki o grubości ok. 1 cm (ja zrobiłam je dzień wcześniej)
- Galaretki chłodzimy w lodówce, kroimy w niedużą kostkę, na krótko przed wykorzystaniem
- Żelatynę umieszczamy w rondelku zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok. 10 minut, lekko podgrzewamy aby się rozpuściła, ale nie gotujemy, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące, odstawiamy na chwilę do przestudzenia
- Dobrze schłodzoną śmietanę umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder, pastę z wanilii i sok z cytryny do smaku, dokładnie miksujemy (niestety owsiana się nie ubije)
- Dodajemy płynną żelatynę, miksujemy do połączenia składników, wstawiamy do lodówki (u mnie na godzinę)
- Kiedy śmietana prawie zgęstnieje i się schłodzi dodajemy do niej pokrojone w kostkę trzy rodzaje galaretek, część z nich zostawiamy do ustrojenia, delikatnie mieszamy całość, rozkładamy do pucharków
- Odstawiamy na noc do całkowitego schłodzenia
- Podajemy na krótko przed jedzeniem
Wskazówki:
Przyjmuje się, że 6 listków żelatyny (każdy ok. 1,6 g) wystarczy na 500 ml płynu.
Jeśli chcesz użyć żelatyny w proszku to 10 g stosuje się na 500 ml płynu.
1 łyżeczka żelatyny w proszku waży 4 g.
Do tego deseru użyłabym 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku.
Deser można przygotować na agarze zamiast żelatyny. 1 łyżeczka agar agar wystarczy na 250 ml płynu. W tym przypadku użyłabym 1,5 łyżeczki.
Dla tych co się nie śpieszą owocowe galaretki można przygotować samodzielnie na bazie soków owocowych.
Przepis na domowe galaretki wiśniowe znajdziesz w książce „Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.
6 komentarzy to "Deser śmietanowiec bez mleka"
Alicja Kosakowska 13 czerwca 2017 (11:06)
A czy może być śmietana ryżowa?
Katarzyna Jankowska 13 czerwca 2017 (15:42)
Ja bym się nie bała spróbować, owsiana się nie ubija, ryżowa też nie, konsystencję narzuca tu żelatyna. W smaku doprawić po swojemu:)
Marta O. 3 października 2017 (07:36)
A gdzie mozna kupic taka śmietankę sojowa? Szukalam w swoim miescie i nigdzie nie moge znalezc, ani Carrefour ani Kaufland nie posiadal..
Katarzyna Jankowska 3 października 2017 (08:35)
Niestety nie jest tak szeroko dostępna. Ja kupuję ją w sklepie ze zdrową żywnością w Gdyni. Najlepsza moim zdaniem bio (bez laktozy, glutenu) jest ta z firmy Sojade. Można poszukać jeszcze w Internecie.
Joanna 6 kwietnia 2020 (07:17)
A śmietana planton kokosowa będzie ok?
Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2020 (16:52)
Nie próbowałam ale spokojnie bym użyła, Nada bardziej kwaskowy smak, zbliżony do tradycyjnego śmietanowca.