Proste w wykonaniu babeczki są zawsze dobrym rozwiązaniem gdy przychodzi ochota na coś do przegryzienia, a nie mamy czasu na skompilowane wypieki.
Babeczki bananowe pięknie pachną podczas pieczenia, a ponieważ są małosłodkie możemy podać je także na niedzielne śniadanie.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Babeczki bananowe z czekoladą
(wegańskie, zawierają kakao)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Ilość: 9 szt.
Składniki:
- 2 banany (200 g)
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 ml wegańskiej margaryny (Alsan) lub oleju roślinnego
- 150 ml mleka roślinnego (u mnie orkiszowe)
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g cukru trzcinowego lub kokosowego
- kawałki wegańskiej ciemnej czekolady lub czekoladowe krople
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do większej miski wraz z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Margarynę rozpuszczamy w rondelku.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Przygotowujemy papilotki do muffinek.
- Obrane banany kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w drugiej misce, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy ekstrakt z wanilii, miksujemy lub rozdrabniamy widelcem na prawie gładką masę.
- Do masy bananowej dodajemy cukier i mleko roślinne, dokładnie mieszamy.
- Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy łyżką.
- Na koniec wlewamy rozpuszczony tłuszcz, dokładnie mieszamy.
- Przekładamy ciasto do papilotek do muffinek, wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 25-30 minut, wyjmujemy, studzimy.
6 komentarzy to "Babeczki bananowe z czekoladą wegańskie"
Edyta Chołdzyńska 3 lutego 2021 (20:34)
Jakiej innej mąki mogę użyć?
Katarzyna Jankowska 4 lutego 2021 (19:33)
Jeśli chce Pani uzyskać przepis bezglutenowy proszę skorzystać z któregoś przepisu na bezglutenowe babeczki.
Agata 15 kwietnia 2023 (19:51)
Czy cukier mogę pominąć?
Katarzyna Jankowska 27 kwietnia 2023 (19:32)
Tak, można pominąć.
Oliwia 28 maja 2024 (06:46)
Robione trzy razy zgodnie z przepisem i nie wychodzą… Zawsze zakalec. Przepis trafia na czarną listę w mojej kuchni
Katarzyna Jankowska 28 maja 2024 (21:56)
Bardzo możliwe, że zbyt długo rozdrabnia Pani banany, tworząc z nich papkę. Proszę je dla odmiany rozgnieść widelcem. Nie należy także pomijać soku z cytryny i sody oczyszczonej. Ciasto należy wymieszać łyżką, składniki suche powinny być przesiane, a mokre powinny mieć temperaturę pokojową, piekarnik musi być rozgrzany i nieotwierany podczas pieczenia. To najczęstsze błędy, które pojawiają się wraz ze stwierdzeniem “robiłam zgodnie z przepisem i mi nie wyszło”.