Babeczki bananowe z czekoladą wegańskie

Proste w wykonaniu babeczki są zawsze dobrym rozwiązaniem gdy przychodzi ochota na coś do przegryzienia, a nie mamy czasu na skompilowane wypieki. 

Babeczki bananowe pięknie pachną podczas pieczenia, a ponieważ są małosłodkie możemy podać je także na niedzielne śniadanie.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Babeczki bananowe z czekoladą

(wegańskie, zawierają kakao)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Ilość: 9 szt.

Składniki:

  • 2 banany (200 g)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml wegańskiej margaryny (Alsan) lub oleju roślinnego
  • 150 ml mleka roślinnego (u mnie orkiszowe)
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g cukru trzcinowego lub kokosowego
  • kawałki wegańskiej ciemnej czekolady lub czekoladowe krople

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do większej miski wraz z sodą i proszkiem do pieczenia.
  2. Margarynę rozpuszczamy w rondelku.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  4. Przygotowujemy papilotki do muffinek.
  5. Obrane banany kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w drugiej misce, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy ekstrakt z wanilii, blendujemy na prawie gładką masę.
  6. Do masy bananowej dodajemy cukier, dokładnie mieszamy.
  7. Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy łyżką.
  8. Na koniec wlewamy rozpuszczony tłuszcz, dokładnie mieszamy.
  9. Przekładamy ciasto do papilotek do muffinek, wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  10. Pieczemy przez 25-30 minut, wyjmujemy, studzimy.

Fot. Katarzyna Jankowska