Babeczki bananowe z czekoladą wegańskie

Proste w wykonaniu babeczki są zawsze dobrym rozwiązaniem gdy przychodzi ochota na coś do przegryzienia, a nie mamy czasu na skompilowane wypieki. 

Babeczki bananowe pięknie pachną podczas pieczenia, a ponieważ są małosłodkie możemy podać je także na niedzielne śniadanie.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Babeczki bananowe z czekoladą

(wegańskie, zawierają kakao)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Ilość: 9 szt.

Składniki:

  • 2 banany (200 g)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml wegańskiej margaryny (Alsan) lub oleju roślinnego
  • 150 ml mleka roślinnego (u mnie orkiszowe)
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g cukru trzcinowego lub kokosowego
  • kawałki wegańskiej ciemnej czekolady lub czekoladowe krople

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do większej miski wraz z sodą i proszkiem do pieczenia.
  2. Margarynę rozpuszczamy w rondelku.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  4. Przygotowujemy papilotki do muffinek.
  5. Obrane banany kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w drugiej misce, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy ekstrakt z wanilii, miksujemy lub rozdrabniamy widelcem na prawie gładką masę.
  6. Do masy bananowej dodajemy cukier i mleko roślinne, dokładnie mieszamy.
  7. Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy łyżką.
  8. Na koniec wlewamy rozpuszczony tłuszcz, dokładnie mieszamy.
  9. Przekładamy ciasto do papilotek do muffinek, wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  10. Pieczemy przez 25-30 minut, wyjmujemy, studzimy.
Fot. Katarzyna Jankowska

6 komentarzy to "Babeczki bananowe z czekoladą wegańskie"

  • comment-avatar
    Edyta Chołdzyńska 3 lutego 2021 (20:34)

    Jakiej innej mąki mogę użyć?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 4 lutego 2021 (19:33)

      Jeśli chce Pani uzyskać przepis bezglutenowy proszę skorzystać z któregoś przepisu na bezglutenowe babeczki.

  • comment-avatar
    Agata 15 kwietnia 2023 (19:51)

    Czy cukier mogę pominąć?

  • comment-avatar
    Oliwia 28 maja 2024 (06:46)

    Robione trzy razy zgodnie z przepisem i nie wychodzą… Zawsze zakalec. Przepis trafia na czarną listę w mojej kuchni

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 28 maja 2024 (21:56)

      Bardzo możliwe, że zbyt długo rozdrabnia Pani banany, tworząc z nich papkę. Proszę je dla odmiany rozgnieść widelcem. Nie należy także pomijać soku z cytryny i sody oczyszczonej. Ciasto należy wymieszać łyżką, składniki suche powinny być przesiane, a mokre powinny mieć temperaturę pokojową, piekarnik musi być rozgrzany i nieotwierany podczas pieczenia. To najczęstsze błędy, które pojawiają się wraz ze stwierdzeniem “robiłam zgodnie z przepisem i mi nie wyszło”.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.