Przygotowując się do wakacyjnej podróży wyczarowałam kolejne bardzo smaczne, bezglutenowe słoneczne ciasteczka z Super krówką. Tym razem mogłam już spróbować efekt swojej pracy, powiem więcej musiałam się powstrzymywać żeby nie zjeść ich zbyt wiele. Delikatne w smaku ciasteczka są mięciutkie i słodkie dzięki dodatkowi moich ulubionych wegańskich krówek.
Zastanawiałam się jaką nadać im nazwę i pierwsza myśl to Słoneczne mordeczki. Fejsbukowym czytelnikom ich wygląd skojarzył się z nazwą: Tropki bo wyglądają jak odciski łap zwierząt, Piegusy, Żyrafy, Kropki, Psie łapy.
Wciąż jeszcze myślę jaką ostatecznie nazwę im nadać. Jeśli masz swoją propozycję czekam na komentarze:)
Tymczasem jestem już w wakacyjnej podróży, a Tobie pozostwiam przepis na słoneczne ciasteczka.
Wspaniałych letnich wakacji!
Słoneczne ciasteczka z Super Krówką
(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru jeśli bez krówek)
Ilość: 24 szt.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
suche
- 150 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
- 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
mokre
- 125 g puree z ugotowanej dyni piżmowej lub Hokkaido
- 100 ml roztopionej margaryny wegańskiej lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- 50 ml syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
- 5 krówek Super Krówka (u mnie truskawkowe)
Przygotowanie:
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sodę i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce umieszczamy puree z ugotowanej dyni, syrop klonowy, ekstrakt oraz stopioną ostudzoną margarynę wegańską, miksujemy.
- Krówki przekrawamy na mniejsze kwadraciki.
- Przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy, powstanie lekko wilgotne lecz grudkowate ciasto, zagniatamy je ręcznie.
- Odrywamy po kawałku ciasta, w dłoniach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W każde ciasteczko wciskamy po 3-4 kwadraciki Super krówki.
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
- Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 20 minut aż się lekko zrumienią.
- Podajemy po ostudzeniu.
Wskazówki: Krówkę można zastąpić np. czekoladowymi kulkami.

Fot. Katarzyna Jankowska
No Replies to "Słoneczne ciasteczka z Super krówką"