Słoneczne ciasteczka z Super krówką

Przygotowując się do wakacyjnej podróży wyczarowałam kolejne bardzo smaczne, bezglutenowe słoneczne ciasteczka z Super krówką. Tym razem mogłam już spróbować efekt swojej pracy, powiem więcej musiałam się powstrzymywać żeby nie zjeść ich zbyt wiele. Delikatne w smaku ciasteczka są mięciutkie i słodkie dzięki dodatkowi moich ulubionych wegańskich krówek.

Zastanawiałam się jaką nadać im nazwę i pierwsza myśl to Słoneczne mordeczki. Fejsbukowym czytelnikom ich wygląd skojarzył się z nazwą: Tropki bo wyglądają jak odciski łap zwierząt, Piegusy, Żyrafy, Kropki, Psie łapy. 

Wciąż jeszcze myślę jaką ostatecznie nazwę im nadać. Jeśli masz swoją propozycję czekam na komentarze:)

Tymczasem jestem już w wakacyjnej podróży, a Tobie pozostwiam przepis na słoneczne ciasteczka.

Wspaniałych letnich wakacji!

Słoneczne ciasteczka z Super Krówką

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru jeśli bez krówek)

Ilość: 24 szt.

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

suche

  • 150 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

mokre

  • 125 g puree z ugotowanej dyni piżmowej lub Hokkaido
  • 100 ml roztopionej margaryny wegańskiej lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 50 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sodę i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce umieszczamy puree z ugotowanej dyni, syrop klonowy, ekstrakt oraz stopioną ostudzoną margarynę wegańską, miksujemy.
  3. Krówki przekrawamy na mniejsze kwadraciki.
  4. Przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy, powstanie lekko wilgotne lecz grudkowate ciasto, zagniatamy je ręcznie.
  5. Odrywamy po kawałku ciasta, w dłoniach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. W każde ciasteczko wciskamy po 3-4 kwadraciki Super krówki.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  8. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 20 minut aż się lekko zrumienią.
  9. Podajemy po ostudzeniu.

Wskazówki: Krówkę można zastąpić np. czekoladowymi kulkami.

Fot. Katarzyna Jankowska

 

 

No Replies to "Słoneczne ciasteczka z Super krówką"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.