Placuszki amarantusowe

Placuszki amarantusowe powstały by uratować ciasto, które pojawiło się podczas wyczarowywania gofrów z poppingu amarantusowego.

Kupuję wielką paczkę amarantusa ekspandowanego Amarello i codziennie dodaję go do owsianek i jogurtów. 

Jutro wyjeżdżamy w wakacyjną podróż pomyślałam więc dobrze by było zużyć to co zostało. Pierwsza próba wyczarowania bezglutenowych, wegańskich gofrów zakończyła się fiaskiem. Gofrownicę czyściłam przez pół godziny:) Na końcu wpisu można zobaczyć jej zdjęcie.

Żeby wyczarować dobry przepis, który będzie można zaprezentować na blogu czy w książce danie przygotowuję kilka razy. Testuję różne mąki, dodatki i smaki. Z tymi goframi będzie podobnie. Dziś kolejne podejście. Miejmy nadzieję, że ostatnie bo jak nie to znów powstaną placuszki lub naleśniki:)

Rada MAG: Zanim wlejesz ciasto do gofrownicy, zrób próbę na patelni. Po konsystencji placuszków z patelni łatwo ocenić jakie gofry uzyskasz. Zwykle okazuje się, że ciasto zawiera za mało mąki, rozlewa się albo się zbyt puszy (za dużo sody, proszku czy inuliny).

Doczyszczenie gofrownicy wymaga cierpliwości. Tu także dobra rada, czyścimy zaschnięte ciasto przy użyciu drewnianego narzędzia, u mnie jest nim drewniany nożyk do smarowania masła. Radzę nie zalewać gofrownicy wodą, żeby ciasto odmokło ani nie używać ostrych narzędzi. Traktowanie gofrownicy płynami do czyszczenia też się nie sprawdzi bo potem gofry będą przywierać zamiast ładnie się piec.

Życzę udanych eksperymentów i Smacznego!

Placuszki amarantusowe

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Ilość: 12 szt.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 50 g amarantusa ekspandowanego Amarello
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 ml mleka jaglanego bezglutenowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. z pestek winogron
  • 50 g mąki jaglanej Amarello
  • 100 g mąki z sorgo (albo zwiększyć mąkę jaglaną)
  • 1 łyżeczka inuliny w proszku
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • syrop klonowy
  • owoce sezonowe lub dżem

Przygotowanie

  1. Mleko, ekstrakt z wanilii i olej wlewamy do kielicha blendera.
  2. Dodajemy popping, mieszamy, odstawiamy na 10 minut, blendujemy na gładką masę.
  3. Wsypujemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i inulinę (u mnie z cykorii).
  4. Miksujemy całość.
  5. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem, nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
  6. Podajemy z syropem klonowym i owocami. Najlepsze od razu na ciepło.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Placuszki amarantusowe"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.