Podczas tegorocznych wakacji, które spędzaliśmy w Toskanii gotowałam praktycznie co drugi dzień. Korzystałam z tego co miałam pod ręką zarówno pod względem wyposażenia kuchni, jak i dostępnych składników. W tym roku zabrałam z domu tylko blender i śmietanę owsianą:) Wszystko inne zamierzałam kupić na miejscu i na szczęście z eko zakupami nie miałam problemów.
Warzywa kupione na bazarkach, straganach czy w tamtejszych supermarketach smakowały inaczej niż te same zakupione w Polsce. Inaczej to znaczy lepiej:) Przygotowywałam proste dania, najczęściej jednogarnkowe czy z patelni, które jedliśmy w formie obiadokolacji na tarasie przy lampce wina. Ach, cudny czas, choć na pogodę nie możemy w Polsce też narzekać:) Lato w pełni.
Zapraszam po przepis na Spaghetti z Toskanii i życzę Smacznego.
Spaghetti z Toskanii
(opcjonalnie bezglutenowe, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 4 brązowe pieczarki
- 1 ząbek czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych
- 200 g polędwiczek z indyka lub udziec z kurczaka
- suszony tymianek/świeży tymianek
- pieprz biały
- suszona ostra papryka (jeśli dozwolona)
- sól himalajska różowa drobna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 ml śmietany sojowej lub owsianej (zawiera gluten)
- kilka kropel soku z cytryny
- 250 g makaronu bezglutenowego lub orkiszowego (zawiera gluten)
- świeża rukola
Przygotowanie:
- Mięso płuczemy, okrawamy ze skórek i włókien, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w niedużej misce, solimy, pieprzymy, oprószamy ostrą papryką i tymiankiem, odstawiamy na 15 minut do lodówki.
- W niedużym garnku gotujemy wodę wraz z solą, wrzucamy oczyszczoną fasolkę, gotujemy maksymalnie przez 4 minuty, odcedzamy.
- W większym garnku zagotowujemy wodę z solą, gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, najlepiej w trakcie przygotowywania sosu, wówczas makaron z garnka przekładamy od razu na patelnię z sosem. Jeśli ugotujemy wcześniej, makaron przed podaniem dobrze jest przelać wrzącą, przegotowaną wodą i taki dodać do sosu.
- Na dużej i głębszej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przygotowane mięso, smażymy aż się lekko zrumieni z każdej ze stron.
- Dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, oprószamy je świeżym lub suszonym tymiankiem, smażymy przez chwilę.
- Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w talarki pieczarki, mieszamy i smażymy, dodajemy drobno pokrojony czosnek (nie może się przypalić).
- Wlewamy śmietanę roślinną, doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny, sosu nie gotujemy.
- Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy składniki, na wierzch układamy ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową, oprószamy całość drobno posiekana rukolą, podajemy od razu np. z grzankami czosnkowymi.
No Replies to "Spaghetti z Toskanii"