O karobie i jego właściwościach pisałam już wielokrotnie. Ten zamiennik kakao w diecie alergików można teraz podjadać w formie przekąski bo na rynku od jakiegoś czasu występuje w postaci kruszonych strąków karobu.
Jest naturalnie słodki, więc dania z nim przygotowane nie wymagają dosładzania.
Zawarte w karobie minerały i witaminy wzbogacą dietę alergików o niezbędne dla organizmu składniki.
Rok szkolny już za momencik, warto aby nasze pociechy wzmocniły się także energetycznie. Kruszony karob można zabrać do szkoły i chrupać podczas przerw.
A jak zostanie Wam trochę kruszonego karobu można zrobić z niego zdrową wersję puddingu chia.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Pudding chia z kruszonym karobem
(wegański, bezglutenowy, bez cukru, bez kakao)
Składniki:
- 1 łyżka nasion chia
- 250 ml mleka ryżowego
- 2 łyżki kruszonego karobu
Przygotowanie:
- Do niedużego garnka wlewamy mleko roślinne, wsypujemy kruszony karob i gotujemy przez 5-7 minut na małym ogniu, aż mleko stanie się karmelowe, a kruszony karob zmięknie.
- Wsypujemy nasiona chia, dokładnie mieszamy, przekładamy do pucharka i wstawiamy do lodówki na ok. 2 h. (można przygotować na noc, a zjeść rano).
- Kruszony karob opadnie na dno naczynia a chia napęcznieje. Przed jedzeniem pudding możemy wymieszać, lub jeść warstwami.
No Replies to "Pudding chia z kruszonym karobem"