Pudding z tapioki to deser popularny w kuchni indyjskiej. Przygotowałam go wykorzystując ostatnie zamrożone truskawki.
W okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną polecam ten deser na ciepło. Latem z pewnością bardziej nam posmakuje w wersji na zimno.
Uczuleni na kokos mogą wykorzystać inne mleko roślinne. Pudding będzie smakował nieco inaczej, przybierze mniej białą barwę ale zapewniam, że jest również smaczny.
Zapraszam i życzę Smacznego
Pudding z tapioki na mleku kokosowym
(bezglutenowy, wegański, bez cukru)
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 3 porcje ok 300 g każda
Składniki:
- 100 g drobnych kulek z tapioki
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 300 ml zimnej wody
- ½ łyżeczki wanilii w proszku lub pasty waniliowej
- 3-5 łyżki syropu klonowego
na sos
- 250 g mrożonych lub świeżych truskawek
- 2-3 łyżki syropu klonowego do smaku
Przygotowanie:
- Tapiokę zalewamy wodą, odstawiamy na pół godziny
- Truskawki rozmrażamy lub oczyszczamy świeże, dodajemy syrop roślinny, miksujemy na mus
- Do namoczonej tapioki dodajemy mleko kokosowe, syrop klonowy i wanilię, gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut do momentu aż kulki tapioki staną się przeźroczyste, mieszamy od czasu do czasu, uważamy aby pudding się nie przypalił (jak pudding wydaje się za gęsty dolejmy jeszcze 50 ml wody)
- Gotowy pudding przekładamy do pucharków, odstawiamy do schłodzenia i stężenia, polewamy przygotowanym musem truskawkowym i podajemy
Wskazówki:
Deser smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Możemy użyć dowolnych, dozwolonych owoców.
2 komentarze to "Pudding z tapioki"
Monika 26 września 2019 (18:37)
Czy można prosić o podanie nazwy mleka kokosowego, którego pani używa? Kupiłam to z rosmanna do budyniu waniliowego i smak wyszedł trochę gorzkawy pomimo syropu klonów ego.
Katarzyna Jankowska 26 września 2019 (21:35)
Najczęściej używam mleka bio o nazwie Terrasana, z 80% zawartością ekstraktu kokosa, 20% tłuszczu.