fbpx

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki to deser popularny w kuchni indyjskiej. Przygotowałam go wykorzystując ostatnie zamrożone truskawki.

W okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną polecam ten deser na ciepło. Latem z pewnością bardziej nam posmakuje w wersji na zimno.

Uczuleni na kokos mogą wykorzystać inne mleko roślinne. Pudding będzie smakował nieco inaczej, przybierze mniej białą barwę ale zapewniam, że jest również smaczny.

Zapraszam i życzę Smacznego

Pudding z tapioki na mleku kokosowym

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

 

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość: 3 porcje ok 300 g każda

Składniki:

  • 100 g drobnych kulek z tapioki
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 300 ml zimnej wody
  • ½ łyżeczki wanilii w proszku lub pasty waniliowej
  • 3-5 łyżki syropu klonowego

na sos

  • 250 g mrożonych lub świeżych truskawek
  • 2-3 łyżki syropu klonowego do smaku

Przygotowanie:

  1. Tapiokę zalewamy wodą, odstawiamy na pół godziny
  2. Truskawki rozmrażamy lub oczyszczamy świeże, dodajemy syrop roślinny, miksujemy na mus
  3. Do namoczonej tapioki dodajemy mleko kokosowe, syrop klonowy i wanilię, gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut do momentu aż kulki tapioki staną się przeźroczyste, mieszamy od czasu do czasu, uważamy aby pudding się nie przypalił (jak pudding wydaje się za gęsty dolejmy jeszcze 50 ml wody)
  4. Gotowy pudding przekładamy do pucharków, odstawiamy do schłodzenia i stężenia, polewamy przygotowanym musem truskawkowym i podajemy

 

Wskazówki:

Deser smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Możemy użyć dowolnych, dozwolonych owoców.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Pudding z tapioki"

  • comment-avatar
    Monika 26 września 2019 (18:37)

    Czy można prosić o podanie nazwy mleka kokosowego, którego pani używa? Kupiłam to z rosmanna do budyniu waniliowego i smak wyszedł trochę gorzkawy pomimo syropu klonów ego.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 września 2019 (21:35)

      Najczęściej używam mleka bio o nazwie Terrasana, z 80% zawartością ekstraktu kokosa, 20% tłuszczu.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.