Naleśniki wegańskie z karmelizowanymi owocami

image_pdfPobierz PDF

Wybraliście kolejne danie tygodnia. Naleśniki wegańskie, orkiszowe z karmelizowanymi owocami można przygotować zarówno na śniadanie, na obiad, jak i na podwieczorek.

Używam kupnego mleka bio firmy Natumi i mąki z czeskiego młyna od firmy Bio Harmony.

Warto pamiętać, że składniki na ciasto naleśnikowe oraz na gofry powinny mieć temperaturę pokojową. 

Czym wypełnić naleśniki, kiedy nie można jeść nabiału czy produktów sojowych? To pytanie często się pojawia w Waszych wiadomościach. 

Latem naleśniki warto podać z sezonowymi owocami lub domowym dżemem. Karmelizowane owoce przygotowuje się łatwo i urozmaicają to proste danie.

Więcej przepisów na różne naleśniki znajdziecie na blogu i w MAGicznych książkach. 

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Naleśniki z karmelizowanymi owocami

(wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 4 szt.

Składniki:

  • 250 ml mleka orkiszowego
  • 125 g mąki orkiszowej jasnej typ 500 lub pszennej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżka oleju roślinnego

dodatkowo:

  • sok z 2 świeżych pomarańczy bio
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 pomarańcze bio
  • 2 banany bio
  • 1 gruszka
  • pestki granatu
  • olej do smażenia naleśników lub dobra patelnia (smażenie bez dodatku tłuszczu)

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do mleka z dodatkiem ekstraktu waniliowego dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli, miksujemy na gładkie ciasto.
  2. Dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy.
  3. Ciasto odstawiamy aby odpoczęło, na czas przygotowania owoców.
  4. Owoce obieramy ze skórki, gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plastry, pomarańcze kroimy w krążki, a banany w płaskie kawałki.
  5. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, nalewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki.
  6. Na drugiej patelni rozgrzewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, dodajemy syrop klonowy mieszamy, wkładamy plastry banana, pomarańczy, gruszki i smażymy aż sok się zredukuje.
  7. Takie skarmelizowane owoce układamy porcjami na usmażonych, jeszcze ciepłych naleśnikach, dekorujemy pestkami granatu i podajemy na ciepło.

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Naleśniki wegańskie z karmelizowanymi owocami"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.