Naleśniki wegańskie z karmelizowanymi owocami

Wybraliście kolejne danie tygodnia. Naleśniki wegańskie z karmelizowanymi owocami można przygotować zarówno na śniadanie, na obiad, jak i na podwieczorek.

Warto pamiętać, że składniki na ciasto naleśnikowe oraz na gofry powinny mieć temperaturę pokojową.

Czym wypełnić naleśniki, kiedy nie można jeść nabiału czy produktów sojowych? To pytanie często się pojawia w Waszych wiadomościach.

Naleśniki w wersji “na słodko” warto podawać z sezonowymi owocami lub domowym dżemem. Karmelizowane owoce przygotowuje się łatwo i urozmaicają to proste danie.

Więcej przepisów na różne naleśniki znajdziesz na blogu i w MAGicznych książkach.

Polecam Ci zestaw dwóch książek z serii Mama Alergika Gotuje w promocyjnej cenie!

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Naleśniki wegańskie z karmelizowanymi owocami

(wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 4 szt.

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego np. orkiszowego
  • 125 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej bio
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżka oleju roślinnego

dodatkowo:

  • sok z 2 świeżych pomarańczy bio
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 pomarańcze bio
  • 2 banany bio
  • 1 gruszka
  • pestki granatu
  • olej do smażenia naleśników lub dobra patelnia (smażenie bez dodatku tłuszczu)

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw do mleka z dodatkiem ekstraktu waniliowego dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli, miksujemy na gładkie ciasto.
  2. Następnie dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy.
  3. Ciasto odstawiamy aby odpoczęło, na czas przygotowania owoców.
  4. Owoce obieramy ze skórki, gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plastry, pomarańcze kroimy w krążki, a banany w płaskie kawałki.
  5. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, nalewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki.
  6. Na drugiej patelni rozgrzewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, dodajemy syrop klonowy mieszamy, wkładamy plastry banana, pomarańczy, gruszki i smażymy aż sok się zredukuje.
  7. Na koniec takie karmelizowane owoce układamy porcjami na usmażonych, jeszcze ciepłych naleśnikach, dekorujemy pestkami granatu i podajemy na ciepło.

Wskazówki:

Karmelizować możemy także śliwki oraz kawałki dyni piżmowej.

Naleśniki wegańskie z karmelizowanymi owocami

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Naleśniki wegańskie z karmelizowanymi owocami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.