Wybraliście kolejne danie tygodnia. Naleśniki wegańskie z karmelizowanymi owocami można przygotować zarówno na śniadanie, na obiad, jak i na podwieczorek.
Warto pamiętać, że składniki na ciasto naleśnikowe oraz na gofry powinny mieć temperaturę pokojową.
Czym wypełnić naleśniki, kiedy nie można jeść nabiału czy produktów sojowych? To pytanie często się pojawia w Waszych wiadomościach.
Naleśniki w wersji “na słodko” warto podawać z sezonowymi owocami lub domowym dżemem. Karmelizowane owoce przygotowuje się łatwo i urozmaicają to proste danie.
Więcej przepisów na różne naleśniki znajdziesz na blogu i w MAGicznych książkach.
Polecam Ci zestaw dwóch książek z serii Mama Alergika Gotuje w promocyjnej cenie!
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Naleśniki wegańskie z karmelizowanymi owocami
(wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 4 szt.
Składniki:
- 250 ml mleka roślinnego np. orkiszowego
- 125 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej bio
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżka oleju roślinnego
dodatkowo:
- sok z 2 świeżych pomarańczy bio
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 pomarańcze bio
- 2 banany bio
- 1 gruszka
- pestki granatu
- olej do smażenia naleśników lub dobra patelnia (smażenie bez dodatku tłuszczu)
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw do mleka z dodatkiem ekstraktu waniliowego dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli, miksujemy na gładkie ciasto.
- Następnie dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy.
- Ciasto odstawiamy aby odpoczęło, na czas przygotowania owoców.
- Owoce obieramy ze skórki, gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plastry, pomarańcze kroimy w krążki, a banany w płaskie kawałki.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, nalewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, dodajemy syrop klonowy mieszamy, wkładamy plastry banana, pomarańczy, gruszki i smażymy aż sok się zredukuje.
- Na koniec takie karmelizowane owoce układamy porcjami na usmażonych, jeszcze ciepłych naleśnikach, dekorujemy pestkami granatu i podajemy na ciepło.
Wskazówki:
Karmelizować możemy także śliwki oraz kawałki dyni piżmowej.
No Replies to "Naleśniki wegańskie z karmelizowanymi owocami"