Makaron z grzybami shiitake

image_pdfPobierz PDF

Makaron z grzybami shiitake w stylu chińskim przygotowałam jako danie obiadowe, bazując na grzybach, które udało mi się zakupić w sklepie ze zdrową żywnością.

Grzyby shiitake to inaczej twardnik japoński. Występują w Azji Wschodniej np. w Chinach czy Japonii. Rosną na drzewach Shii, stąd ich nazwa. To najstarsze grzyby uprawiane przez człowieka, hoduje się je od tysięcy lat.

Tradycyjna medycyna chińska uważa grzyby shiitake za eliksir życia. Zawarte w nich składniki wzmacniają odporność i dodają energii. Wbrew powszechnej opinii, że grzyby nie mają wartości odżywczych, to akurat shiitake uznawane są za najzdrowsze z grzybów.

Zawierają łatwo przyswajalne białko, błonnik, witaminy A, D, E, C, K oraz z grupy B, a także minerały takie jak potas, sód, wapń, magnez, czy żelazo.

Zapraszam i życzę Smacznego

Makaron z grzybami shiitake

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 200 g świeżych grzybów shiitake
  • 1 duża marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • trawa cytrynowa
  • 2 suszone liście limonki kaffir
  • kilka plasterków ostrej czerwonej papryczki (można pominąć)
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej

na zawiesinę

  • 50 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 płaska łyżka skrobi z tapioki (lub innej skrobi)

Przygotowanie:

  1. Zimną wodę, sok z cytryny i syrop klonowy mieszamy ze sobą, dodajemy mąkę z tapioki łączymy składniki tworząc zawiesinę.
  2. Grzyby shiitake opłukujemy pod bieżącą wodą, odcinamy końce (grzybów nie moczymy w wodzie), kroimy na krótkie paski.
  3. Fasolkę szparagową oczyszczamy odcinając jej końce, gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzamy.
  4. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę a czosnek w plasterki.
  5. Ostrą papryczkę kroimy w plasterki.
  6. Marchew myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie słupki.
  7. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, ostrą papryczkę, liście limonki, trawę cytrynową i marchew, smażymy przez minutę.
  8. Dodajemy pokrojone grzyby, mieszamy, smażymy na wyższym ogniu, mieszamy. Solimy i pieprzymy, oprószamy ostrą papryką oraz suszonym tymiankiem.
  9. Podlewamy grzyby 2 łyżkami zawiesiny, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez minutę, podlewamy kolejną porcją zawiesiny, ponownie dusimy, mieszamy, doprawiamy do smaku solą.
  10. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową.
  11. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z informacją na opakowaniu (u mnie przez 6 minut w gotującej się wodzie).
  12. Makaron przekładamy bezpośrednio z garnka na talerz, dodajemy przygotowane warzywa, oprószamy zieloną pietruszką lub kolendrą.
  13. Podajemy na ciepło.

Wskazówki:

Makaron możemy dodać do warzyw na patelnię, wszystko razem wymieszać podać po podgrzaniu.

Liście limonki kaffir kupimy w sklepach typu kuchnie świata.

Świeżą trawę cytrynową kupuję w dobrych supermarketach i mrożę, wyjmuję po kawałku przed gotowaniem.

Jeśli możesz używać soję, danie można doprawić sosem sojowym.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska