Przemycić trochę warzyw w diecie dziecka zawsze warto. Jak to jest, że warzywa nie należą do ulubionych potraw w wieku dziecięcym, im bardziej zielono tym większy sprzeciw przed spożyciem. Kolorowe szaszłyki mogą zachęcić do spróbowania takiej wersji grillowanych warzyw.
Życzę Smacznego i zapraszam jutro na naleśniki kokosowo-ryżowe z konfiturą.
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + co najmniej godzina na marynowanie mięsa
CZAS PIECZENIA: ok. 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 8
Składniki:
- ok. pół kg piersi z indyka w kawałku
- 8 pieczarek
- 1 duża czerwona papryka (pod warunkiem, że dozwolona:)
- zielona cukinia wielkości ogórka szklarniowego
- 3 cebule białe (mogą być także czerwone)
- ok. 200 g boczku wędzonego
- 50 ml słodko-kwaśnego tajskiego sosu z ananasem (bez konserwantów, barwników i polepszaczy smaku)
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie, majeranek, jeśli wolno słodka sproszkowana czerwona papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- duże wykałaczki do szaszłyków
- tacka do grillowania (2 szt.)
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w ok. 3cm kawałki
- Przygotować marynatę: 50ml sosu słodko-kwaśnego, oliwa z oliwek, zmiażdżone ząbki czosnku, zioła prowansalskie, papryka suszona opcjonalnie, razem wymieszać w misce
- Wrzucić do marynaty kawałki mięsa posolić, popieprzyć dobrze wymieszać i wstawić na ok. godziny do lodówki
- Pieczarki umyć, obrać większe przekroić na pół
- Cukinię umyć, pokroić na ok. pół centymetrowe plasterki
- Cebulę obrać, przekroić na pół i na ćwiartki
- Paprykę umyć pod gorąca wodą, wyciąć nasiona, pokroić na kawałki
- Boczek pozbawić skórki i chrząstek, pokroić na grubsze plasterki
- Mięso wyjąć z lodówki, nakłuwać na patyk, naprzemiennie z warzywami
- Gotowe szaszłyki układać na tacki do grillowania
- Nagrzać piekarnik na 180°C, wstawić tacki i grillować szaszłyki ok. 15-20 minut, aż mięso się lekko przyrumieni
- Podawać z ryżem lub pieczywem.
Wskazówki:
Mięso nie powinno się za mocno zrumienić, aby nie było za suche.
No Replies to "Kolorowe Szaszłyki z Indykiem"