Kolorowe Szaszłyki z Indykiem

Przemycić trochę warzyw w diecie dziecka zawsze warto. Jak to jest, że warzywa nie należą do ulubionych potraw w wieku dziecięcym, im bardziej zielono tym większy sprzeciw przed spożyciem. Kolorowe szaszłyki mogą zachęcić do spróbowania takiej wersji grillowanych warzyw.

Życzę Smacznego i zapraszam jutro na naleśniki kokosowo-ryżowe z konfiturą.
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + co najmniej godzina na marynowanie mięsa

 

CZAS PIECZENIA: ok. 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 8
Składniki:
  • ok. pół kg piersi z indyka w kawałku
  • 8 pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka (pod warunkiem, że dozwolona:)
  • zielona cukinia wielkości ogórka szklarniowego
  • 3 cebule białe (mogą być także czerwone)
  • ok. 200 g boczku wędzonego
  • 50 ml słodko-kwaśnego tajskiego sosu z ananasem (bez konserwantów, barwników i polepszaczy smaku)
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie, majeranek, jeśli wolno słodka sproszkowana czerwona papryka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • duże wykałaczki do szaszłyków
  • tacka do grillowania (2 szt.)

 

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w ok. 3cm kawałki
  2. Przygotować marynatę: 50ml sosu słodko-kwaśnego, oliwa z oliwek, zmiażdżone ząbki czosnku, zioła prowansalskie, papryka suszona opcjonalnie, razem wymieszać w misce
  3. Wrzucić do marynaty kawałki mięsa posolić, popieprzyć dobrze wymieszać i wstawić na ok. godziny do lodówki
  4. Pieczarki umyć, obrać większe przekroić na pół
  5. Cukinię umyć, pokroić na ok. pół centymetrowe plasterki
  6. Cebulę obrać, przekroić na pół i na ćwiartki
  7. Paprykę umyć pod gorąca wodą, wyciąć nasiona, pokroić na kawałki
  8. Boczek pozbawić skórki i chrząstek, pokroić na grubsze plasterki
  9. Mięso wyjąć z lodówki, nakłuwać na patyk, naprzemiennie z warzywami
  10. Gotowe szaszłyki układać na tacki do grillowania
  11. Nagrzać piekarnik na 180°C, wstawić tacki i grillować szaszłyki ok. 15-20 minut, aż mięso się lekko przyrumieni
  12. Podawać z ryżem lub pieczywem.
Wskazówki:
Mięso nie powinno się za mocno zrumienić, aby nie było za suche.
 

No Replies to "Kolorowe Szaszłyki z Indykiem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.