Naleśniki kokosowo-ryżowe z konfiturą wiśniową

Naleśniki to zawsze mile widziane danie w naszej kuchni. Dzięki mojemu synowi, polubiłam naleśniki na mleku roślinnym, są zdecydowanie bardziej lekkostrawne, a w połączeniu z domową konfiturą babci Zosi, rewelacja:)

Wersja przedstawiona poniżej, czyli Naleśniki kokosowo-ryżowe z konfiturą wiśniową, powstała po raz pierwszy na bazie mleka kokosowo-ryżowego, które odkryłam w sklepie internetowym z żywnością dla wegetarian. Mleko sprawdza się rewelacyjnie zarówno do ciasteczek, babeczek i teraz naleśników.

Polecam i życzę Smacznego

A jutro zapraszam na pyszne Spaghetti z kurczakiem i zielonym groszkiem, w winie i śmietanie.

Naleśniki kokosowo-ryżowe z konfiturą wiśniową

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Trudność: łatwe

Liczba porcji: dla 2 osób

Składniki:

  • 250 ml mleka kokosowo-ryżowego BIO
  • 200 g mąki pszennej BIO
  • 3 łyżki drobnego cukru (może być trzcinowy)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia
  • konfitura z wiśni (domowej roboty)

Przygotowanie:

  1. Mleko odlać do miski, dodać przesianą mąkę, cukier i ekstrakt wanilii
  2. Wymieszać dokładnie rózgą lub przy użyciu miksera, uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego, nieco bardziej gęstą niż przy normalnych naleśnikach
  3. W razie gdy ciasto wydaje się za gęste można dolać odrobinę mleka i znów wymieszać
  4. Nagrzać patelnię (użyłam małej ok. 20cm), polać olejem i smażyć z obu stron delikatnie rumieniąc
  5. Naleśniki smażą się bez problemu, łatwo się przewracają na drugą stronę
  6. Wyłożyć naleśniki na talerz, dodać do nich wcześniej przygotowanych konfitur (oczywiście nadzienie można kreować według własnego smaku, mogą to być również owoce)
  7. Naleśniki podawać ciepłe, najlepiej zaraz po usmażeniu,
  8. Ja polałam je dodatkowo masą krówkową, którą przygotowywałam w ramach kolejnego przepisu:)
Naleśniki kokosowo-ryżowe z konfiturą wiśniową
Naleśniki kokosowo-ryżowe z konfiturą wiśniową bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie

1 Reply to "Naleśniki kokosowo-ryżowe z konfiturą wiśniową"

  • comment-avatar
    Sue 1 grudnia 2011 (16:16)

    Cudownie się prezentują! 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.