Naleśniki to zawsze mile widziane danie w naszej kuchni. Dzięki mojemu synowi, polubiłam naleśniki na mleku roślinnym, są zdecydowanie bardziej lekkostrawne, a w połączeniu z domową konfiturą babci Zosi, rewelacja:)
Wersja przedstawiona poniżej, czyli Naleśniki kokosowo-ryżowe z konfiturą wiśniową, powstała po raz pierwszy na bazie mleka kokosowo-ryżowego, które odkryłam w sklepie internetowym z żywnością dla wegetarian. Mleko sprawdza się rewelacyjnie zarówno do ciasteczek, babeczek i teraz naleśników.
Polecam i życzę Smacznego
A jutro zapraszam na pyszne Spaghetti z kurczakiem i zielonym groszkiem, w winie i śmietanie.
Naleśniki kokosowo-ryżowe z konfiturą wiśniową
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcji: dla 2 osób
Składniki:
- 250 ml mleka kokosowo-ryżowego BIO
- 200 g mąki pszennej BIO
- 3 łyżki drobnego cukru (może być trzcinowy)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- olej do smażenia
- konfitura z wiśni (domowej roboty)
Przygotowanie:
- Mleko odlać do miski, dodać przesianą mąkę, cukier i ekstrakt wanilii
- Wymieszać dokładnie rózgą lub przy użyciu miksera, uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego, nieco bardziej gęstą niż przy normalnych naleśnikach
- W razie gdy ciasto wydaje się za gęste można dolać odrobinę mleka i znów wymieszać
- Nagrzać patelnię (użyłam małej ok. 20cm), polać olejem i smażyć z obu stron delikatnie rumieniąc
- Naleśniki smażą się bez problemu, łatwo się przewracają na drugą stronę
- Wyłożyć naleśniki na talerz, dodać do nich wcześniej przygotowanych konfitur (oczywiście nadzienie można kreować według własnego smaku, mogą to być również owoce)
- Naleśniki podawać ciepłe, najlepiej zaraz po usmażeniu,
- Ja polałam je dodatkowo masą krówkową, którą przygotowywałam w ramach kolejnego przepisu:)
1 Reply to "Naleśniki kokosowo-ryżowe z konfiturą wiśniową"
Sue 1 grudnia 2011 (16:16)
Cudownie się prezentują! 🙂