Kuchnia włoska i dania z makaronem to słabość naszej rodziny. Oczywiście nie wszyscy jemy tradycyjne pszenne makarony. Ja zazwyczaj wybieram makarony strączkowe i bezglutenowe. Polecam penne z ciecierzycy lub spaghetti ryżowe
Danie z mięsem przygotowane z dodatkiem białego wina, dzieciom nie przyrządzimy. Nie powinniśmy go podawać także kobietom w ciąży.
Utarło się, że alkohol wyparowuje podczas gotowania, niestety nie dzieje się to w 100%. To ile alkoholu wyparuje zależy od formy obróbki termicznej. Gotowanie sosu do makaronu trwa kilkanaście minut. W tym czasie wyparuje ok. 60% alkoholu, reszta pozostanie w daniu.
Przepis otrzymałam od brata wiele lat temu.
Swoją premierę tu na blogu miał on w 2012 r., a wprowadzone zmiany ulepszające go dokonałam 10 lat później, czyli w 2022 r.
Mijają lata, a to cały czas ulubione danie naszej rodziny.
Jak większość dań włoskiej kuchni i to przygotujesz w prosty sposób.
Wersja tego przepisu bez wina, odpowiednia dla dzieci i alergików, została umieszczona w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”.
Spaghetti z kurczakiem i zielonym groszkiem
Składniki:
- 1 filet z kurczaka lub indyka (ok. 200 g)
- zioła prowansalskie
- ostra papryka (można pominąć)
- sól morska
- 4 świeże, białe pieczarki
- biały pieprz
- 1 łyżeczka dowolnej skrobi
- oliwa z oliwek do smażenia ok. 3 łyżki
- 30 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki zielonego groszku, mrożonego lub świeżego
- 2 ząbki czosnku
- ok. 120-150 ml wegańskiej śmietany (u mnie owsianej)
- ok. 200 g makaronu typu spaghetti
Przygotowanie:
- Mięso płuczemy pod zimną wodą, osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego, kroimy na ok. 2 cm paski a potem na mniejsze płaskie kawałki.
- Mięso przekładamy na głęboki talerz, solimy, oprószamy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką i/lub pieprzem, mieszamy, a na koniec oprószamy skrobią.
- Pieczarki myjemy, kroimy na mniejsze talarki, wkładamy do małego garnka, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez kilka minut, następnie odcedzamy i zostawiamy w garnku.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pół łyżeczki ziół prowansalskich i plasterki świeżego czosnku, smażymy na średnim ogniu przez krótką chwilę.
- Dodajemy przygotowane mięso, zwiększamy ogień i rumienimy je z każdej ze stron.
- Wlewamy wino, dusimy całość bez przykrycia przez 2-3 minuty.
- Dodajemy mrożony groszek i przygotowane pieczarki, smażymy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty, w razie konieczności dolewamy kilka łyżek przegotowanej wody lub wody z gotującego się makaronu.
- Dodajemy śmietanę roślinną owsianą, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
- W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente z dodatkiem pół łyżeczki soli.
- Ugotowany makaron od razu przekładamy na patelnię z sosem, mieszamy, podajemy rozkładając na talerze. Danie możemy oprószyć wegańskim parmezanem i świeżą bazylią.
- Świetnie smakuje z dodatkiem tostów lub grzanek czosnkowych.
3 komentarze to "Spaghetti z kurczakiem i zielonym groszkiem"
forum kulinarne 2 grudnia 2011 (11:40)
Uwielbiam Spaghetti – najlepsze co może być na obiad.
whiness 17 października 2012 (15:20)
Pyszne danie 🙂 Makarony mogłabym jeść codziennie, a te z groszkiem i śmietanowym sosem uwielbiam. A czy śmietana owsiana bardzo rożni się od tej zwykłej?
Mama Alergika 17 października 2012 (15:32)
Whiness; Dla mnie owsiana i migdałowa to najlepsze śmietany roślinne. Owsiana jest gęsta, należy ją podawać na końcu i już nie gotować sosu. Z czasem nie wyczuwasz różnicy. Owszem zwykła jest jaśniejsza i bardziej kremowa i mniej wsiąka w makaron. Najlepiej polać sosem gorący makaron i od razu zajadać.