Spaghetti z kurczakiem i zielonym groszkiem

Kuchnia włoska i dania z makaronem to słabość naszej rodziny. Oczywiście nie wszyscy jemy tradycyjne pszenne makarony. Ja zazwyczaj wybieram makarony strączkowe i bezglutenowe. Polecam penne z ciecierzycy lub spaghetti ryżowe

Danie z mięsem przygotowane z dodatkiem białego wina, dzieciom nie przyrządzimy. Nie powinniśmy go podawać także kobietom w ciąży.

Utarło się, że alkohol wyparowuje podczas gotowania, niestety nie dzieje się to w 100%. To ile alkoholu wyparuje zależy od formy obróbki termicznej. Gotowanie sosu do makaronu trwa kilkanaście minut. W tym czasie wyparuje ok. 60% alkoholu, reszta pozostanie w daniu.

Przepis otrzymałam od brata wiele lat temu.

Swoją premierę tu na blogu miał on w 2012 r., a wprowadzone zmiany ulepszające go dokonałam 10 lat później, czyli w 2022 r.

Mijają lata, a to cały czas ulubione danie naszej rodziny.

Jak większość dań włoskiej kuchni i to przygotujesz w prosty sposób.

Wersja tego przepisu bez wina, odpowiednia dla dzieci i alergików, została umieszczona w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”.

Polecam i życzę Smacznego

Spaghetti z kurczakiem i zielonym groszkiem

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru)
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka lub indyka (ok. 200 g)
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka (można pominąć)
  • sól morska
  • 4 świeże, białe pieczarki
  • biały pieprz
  • 1 łyżeczka dowolnej skrobi
  • oliwa z oliwek do smażenia ok. 3 łyżki
  • 30 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki zielonego groszku, mrożonego lub świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 120-150 ml wegańskiej śmietany (u mnie owsianej)
  • ok. 200 g makaronu typu spaghetti

Przygotowanie:

  1. Mięso płuczemy pod zimną wodą, osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego, kroimy na ok. 2 cm paski a potem na mniejsze płaskie kawałki.
  2. Mięso przekładamy na głęboki talerz, solimy, oprószamy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką i/lub pieprzem, mieszamy, a na koniec oprószamy skrobią.
  3. Pieczarki myjemy, kroimy na mniejsze talarki, wkładamy do małego garnka, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez kilka minut, następnie odcedzamy i zostawiamy w garnku.
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pół łyżeczki ziół prowansalskich i plasterki świeżego czosnku, smażymy na średnim ogniu przez krótką chwilę.
  5. Dodajemy przygotowane mięso, zwiększamy ogień i rumienimy je z każdej ze stron.
  6. Wlewamy wino, dusimy całość bez przykrycia przez 2-3 minuty.
  7. Dodajemy mrożony groszek i przygotowane pieczarki, smażymy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty,  w razie konieczności dolewamy kilka łyżek przegotowanej wody lub wody z gotującego się makaronu.
  8. Dodajemy śmietanę roślinną owsianą, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
  9. W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente z dodatkiem pół łyżeczki soli.
  10. Ugotowany makaron od razu przekładamy na patelnię z sosem, mieszamy, podajemy rozkładając na talerze. Danie możemy oprószyć wegańskim parmezanem i świeżą bazylią.
  11. Świetnie smakuje z dodatkiem tostów lub grzanek czosnkowych.
Spaghetti z kurczakiem i zielonym groszkiem

Fot. Katarzyna Jankowska

3 komentarze to "Spaghetti z kurczakiem i zielonym groszkiem"

  • comment-avatar
    forum kulinarne 2 grudnia 2011 (11:40)

    Uwielbiam Spaghetti – najlepsze co może być na obiad.

  • comment-avatar
    whiness 17 października 2012 (15:20)

    Pyszne danie 🙂 Makarony mogłabym jeść codziennie, a te z groszkiem i śmietanowym sosem uwielbiam. A czy śmietana owsiana bardzo rożni się od tej zwykłej?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 17 października 2012 (15:32)

    Whiness; Dla mnie owsiana i migdałowa to najlepsze śmietany roślinne. Owsiana jest gęsta, należy ją podawać na końcu i już nie gotować sosu. Z czasem nie wyczuwasz różnicy. Owszem zwykła jest jaśniejsza i bardziej kremowa i mniej wsiąka w makaron. Najlepiej polać sosem gorący makaron i od razu zajadać.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.