Wegańskie babeczki jogurtowe z dynią i żurawiną powstały z okazji 11 urodzin bloga Mama Alergika Gotuje.
Tak, to dziś mija 11 lat odkąd tworzę i dzielę się przepisami dla alergików, tutaj na blogu.
Mój pierwszy wpis pojawił się 31.10.2011 r. i był nim przepis na dyniowe Babeczki w wersji na Halloween Party.
Jak widać, nadal przechowuję te same gadżety, które zdobiły moje pierwsze blogowe babeczki.
Za dwa miesiące czeka nas kolejne święto. Mój alergik skończy 18 lat! Rośnie wraz z tym blogiem.
Dużo refleksji nasuwa mi się z tego powodu, ale o tym już innym razem.
Przed nami Święto Zmarłych i pewnie większość z nas odwiedza swoje rodziny i wspomina tych, co już odeszli.
Życzę więc wszystkim pogodnego świętowania i zachęcam do wypróbowania tej wersji babeczek dyniowych.
Wegańskie babeczki jogurtowe z dynią
(bez mleka, bez jajek, bez orzechów, bez soi, wegańskie)
Ilość: 12 szt.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczeni: 25-30 minut
Składniki:
suche
- 250 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 600)
- 1 budyń waniliowy lub 40 g skrobi i wanilia w proszku
- 75 g drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
mokre
- 400 ml jogurtu kokosowego (może być smakowy)
- 2 łyżki puree z ugotowanej dyni piżmowej
- 125 ml oleju roślinnego
- dodatkowo: świeża żurawina ok. 50 g
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy budyń lub skrobię z wanilią, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, dokładnie mieszamy.
- Łączymy ze sobą jogurt roślinny, olej i puree z dyni przy pomocy miksera.
- Powstały mus przekładamy do suchych składników i miksujemy, by uzyskać gładkie ciasto.
- Dodajemy umytą żurawinę, mieszamy łyżką.
- Wykładamy ciasto do przygotowanych papilotek.
- Pieczemy przez 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, w opcji z termoobiegiem.
- Wyjmujemy, przekładamy na kratkę do wystudzenia.
- Podajemy na drugie śniadanie, pakujemy do szkoły czy pracy.
Wskazówki:
Babeczki możemy zanurzyć w ciepłej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Zamiast żurawiny możemy użyć innych drobnych świeżych owoców, bakalii czy kawałków wegańskiej czekolady.
2 komentarze to "Wegańskie babeczki jogurtowe z dynią"
Sylwia 1 lutego 2023 (17:30)
Babeczki są super, na pewno zrobię je jeszcze nie raz☺️ mąkę wymieszałam pół na pół z owsianą, a zamiast żurawiny dodałam skórkę pomarańczową. Wyszły ekstra
Katarzyna Jankowska 1 lutego 2023 (21:56)
Dziękuję za podpowiedź dotyczącą zmian w przepisie. Robiłam te babeczki już w różnych kombinacjach, więc cieszę się, że Wasza też się udała.