Wegańskie babeczki jogurtowe z dynią

Wegańskie babeczki jogurtowe z dynią i żurawiną powstały z okazji 11 urodzin bloga Mama Alergika Gotuje.

Tak, to dziś mija 11 lat odkąd tworzę i dzielę się przepisami dla alergików, tutaj na blogu.

Mój pierwszy wpis pojawił się 31.10.2011 r. i był nim przepis na dyniowe Babeczki w wersji na Halloween Party.

Jak widać, nadal przechowuję te same gadżety, które zdobiły moje pierwsze blogowe babeczki.

Za dwa miesiące czeka nas kolejne święto. Mój alergik skończy 18 lat! Rośnie wraz z tym blogiem.

Dużo refleksji nasuwa mi się z tego powodu, ale o tym już innym razem.

Przed nami Święto Zmarłych i pewnie większość z nas odwiedza swoje rodziny i wspomina tych, co już odeszli.

Życzę więc wszystkim pogodnego świętowania i zachęcam do wypróbowania tej wersji babeczek dyniowych.

Wegańskie babeczki jogurtowe z dynią

(bez mleka, bez jajek, bez orzechów, bez soi, wegańskie)

Ilość: 12 szt.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczeni: 25-30 minut

Składniki:

suche

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 600)
  • 1 budyń waniliowy lub 40 g skrobi i wanilia w proszku
  • 75 g drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

mokre

  • 400 ml jogurtu kokosowego (może być smakowy)
  • 2 łyżki puree z ugotowanej dyni piżmowej
  • 125 ml oleju roślinnego
  • dodatkowo: świeża żurawina ok. 50 g

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy budyń lub skrobię z wanilią, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, dokładnie mieszamy.
  2. Łączymy ze sobą jogurt roślinny, olej i puree z dyni przy pomocy miksera.
  3. Powstały mus przekładamy do suchych składników i miksujemy, by uzyskać gładkie ciasto.
  4. Dodajemy umytą żurawinę, mieszamy łyżką.
  5. Wykładamy ciasto do przygotowanych papilotek.
  6. Pieczemy przez 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, w opcji z termoobiegiem.
  7. Wyjmujemy, przekładamy na kratkę do wystudzenia.
  8. Podajemy na drugie śniadanie, pakujemy do szkoły czy pracy.

Wskazówki:

Babeczki możemy zanurzyć w ciepłej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Zamiast żurawiny możemy użyć innych drobnych świeżych owoców, bakalii czy kawałków wegańskiej czekolady.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Wegańskie babeczki jogurtowe z dynią"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.