Stworzyłam ten przepis z myślą o moim małym alergiku ale znikają z talerza głównie z pomocą pozostałych członków rodziny:).
Dyniowe babeczki
- 1/2 kubka puree z dyni
- 1/4 kubka drobno przetartego jabłka
- 100 ml kubka mleka owsianego BIO
- 1/2 kubka (ok. 80 ml) oleju
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
- 1- 2 łyżki syropu klonowego
Składniki suche:
- 125 g cukru najlepiej drobny, trzcinowy, nierafinowany BIO
- 200 g mąki pszennej BIO
- 100 g mąki owsianej BIO
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia BIO
- Dynię obrać, oczyścić, pokroić w kostkę ugotować na miękko, odcedzić i ostudzić, następnie rozdrobnić na jednolitą masę
- Jabłko utrzeć na tzw. mus
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki mokre, wymieszać na jednolitą masę
- Przesiać do miski mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać dodając pozostałe składniki suche
- Połączyć wszystkie składniki mokre z suchymi, mieszając aż powstanie jednolite ciasto
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180C
- Wyłożyć 12 zagłębień w formie do babeczek papierowymi papilotk mi o średnicy 5cm
- Wypełnić papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości
- Piec przez ok 20 min, do czasu gdy będą przyrumienione
- Przełożyć babeczki na drewnianą kratkę do wystygnięcia
Wskazówki: Można użyć także cukier biały. Jeśli nie lubimy zbyt słodkich babeczek należy zmniejszyć ilość cukru i dodać tylko jedną łyżkę syropu klonowego. Zamiast syropu klonowego można dodać łyżkę melasy trzcinowej czy buraczanej (kwestia smaku:). Gdy ciasto wydaje się za gęste, należy dodać jeszcze odrobinę mleka lub oleju. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika dobrze jest je sprawdzić drewnianym patyczkiem.
4 komentarze to "Dyniowe babeczki w wersji na Halloween Party"
Anonymous 6 listopada 2011 (16:40)
No bardzo smakowicie to wygląda 😉
Kasia 31 stycznia 2020 (12:07)
A można zastąpić mąkę pszenna jakąś inną mąką bezglutenową?
Katarzyna Jankowska 31 stycznia 2020 (16:42)
W tym przepisie jest puree z dyni i jabłko czyli coś co zwiąże mąki, więc nie bałabym się po prostu zamiennie zastosować mąki bezglutenowe. Najlepiej użyć dwóch lub trzech np. gryczanej lub sorgo i wymieszać z ryżową, teff, quinoa czy kukurydzianą.
Edyta 4 listopada 2022 (12:06)
Jaką pojemność ma Pani kubek w ml? Standardowe 300 ml?