Dyniowe babeczki w wersji na Halloween Party

Jesień zagościła na dobre. W mojej kuchni za sprawą dyni, cukinii, jabłek, gruszek i granatów, królują jesienne kolory. Na szczęście za oknem wciąż jeszcze nie brakuje pięknego słońca. Takie właśnie słoneczne są dzisiejsze dyniowe babeczki.
 

Stworzyłam ten przepis z myślą o moim małym alergiku ale znikają z talerza głównie z pomocą pozostałych członków rodziny:).

Babeczki pysznie pachną, wyglądają promiennie i smakują wspaniale.
 
Zapraszam i życzę Smacznego🙂

 
 
 

Dyniowe babeczki

 

CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 minut
CZAS PIECZENIA:  20 minut
ILOŚĆ:  12 babeczek w 5 cm papilotkach 
 
Składniki mokre:
  • 1/2 kubka puree z dyni
  • 1/4 kubka drobno przetartego jabłka
  • 100 ml kubka mleka owsianego BIO
  • 1/2 kubka (ok. 80 ml) oleju
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
  • 1- 2 łyżki syropu klonowego

Składniki suche:

  • 125 g cukru najlepiej drobny, trzcinowy, nierafinowany BIO
  • 200 g mąki pszennej BIO
  • 100 g mąki owsianej BIO
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia BIO
Przygotowanie:
  1. Dynię obrać, oczyścić, pokroić w kostkę ugotować na miękko, odcedzić i ostudzić, następnie rozdrobnić na jednolitą masę
  2. Jabłko utrzeć na tzw. mus
  3. Połączyć ze sobą wszystkie składniki mokre, wymieszać na jednolitą masę
  4. Przesiać do miski mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać dodając pozostałe składniki suche
  5. Połączyć wszystkie składniki mokre z suchymi, mieszając aż powstanie jednolite ciasto
  6. Nagrzać piekarnik do temperatury 180C
  7. Wyłożyć 12 zagłębień w formie do babeczek papierowymi papilotk mi o średnicy 5cm
  8. Wypełnić papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości 
  9. Piec przez ok 20 min, do czasu gdy będą przyrumienione
  10. Przełożyć babeczki na drewnianą kratkę do wystygnięcia

 

Wskazówki: Można użyć także cukier biały. Jeśli nie lubimy zbyt słodkich babeczek należy zmniejszyć ilość cukru i dodać tylko jedną łyżkę syropu klonowego. Zamiast syropu klonowego można dodać łyżkę melasy trzcinowej czy buraczanej (kwestia smaku:). Gdy ciasto wydaje się za gęste, należy dodać jeszcze odrobinę mleka lub oleju. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika dobrze jest je sprawdzić drewnianym patyczkiem.

 
Mama Alergika Gotuje
 
 
 
 

3 komentarze to "Dyniowe babeczki w wersji na Halloween Party"

  • comment-avatar
    Anonymous 6 listopada 2011 (16:40)

    No bardzo smakowicie to wygląda 😉

  • comment-avatar
    Kasia 31 stycznia 2020 (12:07)

    A można zastąpić mąkę pszenna jakąś inną mąką bezglutenową?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 31 stycznia 2020 (16:42)

      W tym przepisie jest puree z dyni i jabłko czyli coś co zwiąże mąki, więc nie bałabym się po prostu zamiennie zastosować mąki bezglutenowe. Najlepiej użyć dwóch lub trzech np. gryczanej lub sorgo i wymieszać z ryżową, teff, quinoa czy kukurydzianą.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.