Wprowadziłam wątróbkę do diety syna dopiero niedawno. O dziwo stała się ona jednym z ulubionych dań.
Ponieważ sobota to dzień, w którym przygotowanie obiadu nie może zajmować mi zbyt wiele czasu, zdecydowałam się właśnie na drobiowe wątróbki w cebulce.
Przygotowanie całego dania naprawdę zajmuje maksymalnie 15-20 minut. Podałam je z puree z ziemniaków i ogórkiem kiszonym od babci Zosi. Konrad zdecydowanie woli to danie z dodatkiem pieczywa.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Więcej przepis na tradycyjne, polskie dania w wersji dla alergika znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót“.
12 URODZINY bloga Mama Alergika Gotuje
31.10.2023 r. będziemy świętować 12 lat działalności na rzecz osób z alergiami.
Z tej okazji wprowadzamy kod rabatowy MAG12, z którego możesz skorzystać już dziś.
Wykorzystaj 12% zniżki, by uzupełnić MAGiczną bibliotekę.
Kod obowiązuje na wszystkie pojedyncze książki.
Zapraszamy na urodzinowe zakupy
Wątróbki drobiowe z cebulką
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 -15 minut
Ilość: dla 4 osób
Składniki:
- 60 dag wątróbek drobiowych (ekologicznych)
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- 3-4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
Przygotowanie:
- Wątróbki umyć w zimnej wodzie, przekroić na pół, osuszyć, obtaczać w mące
- Cebule obrać i pokroić w talarki
- Olej rozgrzać na patelni
- Podsmażać kawałki wątróbek (najlepiej pod przykryciem), od czasu do czasu je odwracając (ok. 10 minut)
- Dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć aż cebula zmięknie
- Oprószyć solą i pieprzem na sam koniec smażenia
- Podawać np. z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty
Wskazówki:
Wątróbki można doprawić także majerankiem (kwestia smaku:)
Wraz z cebulą można dodać obrane kawałki jabłek.
Zapamiętaj!
Wątróbkę solimy na samym końcu, inaczej będzie twarda!
Wątróbka jest bogata w żelazo, należy ją spożywać wraz z produktami obfitującymi w witaminę C, która sprzyja wchłanianiu żelaza. Dobrym pomysłem jest popijanie tego dania sokiem z czarnej porzeczki czy pomarańczy.
Nie należy natomiast popijać produktów bogatych w żelazo herbatą, także zieloną, gdyż utrudnia ona przyswajanie tego pierwiastka.
Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu nie należy spożywać podrobów zbyt często.
No Replies to "Wątróbki drobiowe z cebulką"