Wątróbki drobiowe z cebulką

Wprowadziłam wątróbkę do diety syna dopiero niedawno. O dziwo stała się ona jednym z ulubionych dań.
Ponieważ sobota to dzień, w którym przygotowanie obiadu nie może zajmować mi zbyt wiele czasu, zdecydowałam się właśnie na drobiowe wątróbki w cebulce.
Przygotowanie całego dania naprawdę zajmuje maksymalnie 15-20 minut. Podałam je z puree z ziemniaków i ogórkiem kiszonym od babci Zosi. Konrad zdecydowanie woli to danie z dodatkiem pieczywa.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Więcej przepis na tradycyjne, polskie dania w wersji dla alergika znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót“.

12 URODZINY bloga Mama Alergika Gotuje❗️🎂💜

31.10.2023 r. będziemy świętować 12 lat działalności na rzecz osób z alergiami.

Z tej okazji wprowadzamy kod rabatowy MAG12, z którego możesz skorzystać już dziś.

Wykorzystaj 12% zniżki, by uzupełnić MAGiczną bibliotekę.

Kod obowiązuje na wszystkie pojedyncze książki.

Zapraszamy na urodzinowe zakupy🎂📚

Wątróbki drobiowe z cebulką

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 -15  minut
Ilość: dla 4 osób
Składniki:
  • 60 dag wątróbek drobiowych (ekologicznych)
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3-4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

Przygotowanie:

  1. Wątróbki umyć w zimnej wodzie, przekroić na pół, osuszyć, obtaczać w mące
  2. Cebule obrać i pokroić w talarki
  3. Olej rozgrzać na patelni
  4. Podsmażać kawałki wątróbek (najlepiej pod przykryciem), od czasu do czasu je odwracając (ok. 10 minut)
  5. Dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć aż cebula zmięknie
  6. Oprószyć solą i pieprzem na sam koniec smażenia
  7. Podawać np. z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty

Wskazówki:

Wątróbki można doprawić także majerankiem (kwestia smaku:)

Wraz z cebulą można dodać obrane kawałki jabłek.

Zapamiętaj!
Wątróbkę solimy na samym końcu, inaczej będzie twarda!
Wątróbka jest bogata w żelazo, należy ją spożywać wraz z produktami obfitującymi w witaminę C, która sprzyja wchłanianiu żelaza. Dobrym pomysłem jest popijanie tego dania sokiem z czarnej porzeczki czy pomarańczy.
Nie należy natomiast popijać produktów bogatych w żelazo herbatą, także zieloną, gdyż utrudnia ona przyswajanie tego pierwiastka.
Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu nie należy spożywać podrobów zbyt często.
Wątróbki drobiowe Mama Alergika Gotuje

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Wątróbki drobiowe z cebulką"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.