Wątróbki drobiowe z cebulką

Wprowadziłam wątróbkę do diety syna dopiero niedawno. O dziwo stała się ona jednym z ulubionych dań.
Ponieważ sobota to dzień, w którym przygotowanie obiadu nie może zajmować mi zbyt wiele czasu zdecydowałam się właśnie na drobiowe wątróbki w cebulce.
Przygotowanie całego dania naprawdę zajmuje maksymalnie 15-20 minut. Podałam je z puree z ziemniaków i ogórkiem kiszonym  od babci Zosi. Konrad zdecydowanie woli to danie z dodatkiem pieczywa. 
Zapraszam i życzę Smacznego 

Wątróbki drobiowe z cebulką

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 10 -15  minut
ILOŚĆ: dla 4 osób  
Składniki:

  • 60 dag wątróbek drobiowych (ekologicznych)
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3-4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 

  Przygotowanie:

  1. Wątróbki umyć w zimnej wodzie, przekroić na pół, osuszyć, obtaczać w mące
  2. Cebule obrać i pokroić w talarki  
  3. Olej rozgrzać na patelni
  4. Podsmażać kawałki wątróbek (najlepiej pod przykryciem), od czasu do czasu je odwracając (ok. 10 minut)
  5. Dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć aż cebula zmięknie
  6. Oprószyć solą i pieprzem na sam koniec smażenia
  7. Podawać np. z ziemniakami, surówką z kiszonej kapust

Wskazówki:

Wątróbki można doprawić także majerankiem (kwestia smaku:)

Wraz z cebulą można dodać obrane kawałki jabłek.

Zapamiętaj!
Wątróbkę solimy na samym końcu, inaczej będzie twarda!
Wątróbka jest bogata w żelazo, należy ją spożywać wraz z produktami obfitującymi w witaminę C, która sprzyja wchłanianiu żelaza. Dobrym pomysłem jest popijanie tego dania sokiem z czarnej porzeczki czy pomarańczy.
Nie należy natomiast popijać produktów bogatych w żelazo herbatą, także zieloną, gdyż utrudnia ona przyswajanie tego pierwiastka.
Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu nie należy spożywać podrobów zbyt często.
 
 
 
 

 

No Replies to "Wątróbki drobiowe z cebulką"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.