Delikatny gulasz wieprzowy

W niedzielne przedpołudnie lubię trochę poleniuchować. Dlatego przygotowanie gulaszu okazało się dobrym pomysłem. Mięsko się dusiło a ja mogłam przejrzeć moje ulubione gazety wnętrzarskie:).
Gulasz podaję mojej rodzinie najczęściej z kaszą gryczaną:)
Zapraszam i życzę Smacznego.

Delikatny gulasz wieprzowy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

CZAS DUSZENIA: 1h i 30 minut
LICZBA PORCJI: 4

Składniki:

  • 600 g łopatki bez kości (wieprzowina)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała cebula biała
  • 2 duże ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie z kwiatem lawendy (mogą być zwykłe)
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie ostra papryczka (np. papryka chilli suszone strąki)
  • 5 śliwek suszonych
  • szklanka esencjonalnego rosołu
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa
Przygotowanie:
  1. Mięso umyć, osuszyć wilgotną ściereczką, pokroić w średniej wielkości kawałki
  2. Posolić,  popieprzyć, posypać ziołami
  3. Oprószyć mąką najlepiej przy użyciu sitka (można też obtoczyć mięsko w mące), odstawić na kilka minut w chłodne miejsce
  4. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę
  5. Ząbki czosnku przekroić na pół
  6. Rozgrzać głęboką patelnię, wlać oliwę rozgrzać ją, położyć na niej kawałki mięsa, zrumienić z każdej ze stron, cały czas mieszając
  7. Dorzucić do mięsa ząbki czosnku i cebulkę lekko je podsmażyć
  8. Zrumienione mięso zalać rosołem i dusić do miękkości, na mniejszym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając
  9. Po 40 minutach duszenia dorzucić listek laurowy, śliwki suszone i opcjonalnie nieduży kawałek strączka suszonej papryki
  10. Dolać przegotowanej wody (możemy także rosół), tak by w trakcie duszenia mięso się nie przypalało
  11. Mięso dusić do miękkości
  12. Sos możemy na koniec zagęścić 1 łyżką mąki rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody, doprawić solą i pieprzem do smaku
  13. Podawać np. z kaszą gryczaną, ziemniakami, sezonową surówką

Wskazówki:

Można użyć oczywiście sproszkowanej słodkiej papryki, sprawi, że nasz sos będzie miał przyjemny kolor
Używając ostrej papryki w strąkach uważajmy by nie przesadzić z jej ilością, jest naprawdę ostra.
Pamiętajcie!  
Mięsa nie kroimy przed myciem, gdyż powoduje to wypłukanie cennych składników rozpuszczalnych w wodzie. Oprószenie mięsa mąką przed zrumienieniem zabezpiecza je przed wysuszeniem.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

gulasz wieprzowy

 

No Replies to "Delikatny gulasz wieprzowy"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.