W niedzielne przedpołudnie lubię trochę poleniuchować. Dlatego przygotowanie gulaszu okazało się dobrym pomysłem. Mięsko się dusiło a ja mogłam przejrzeć moje ulubione gazety wnętrzarskie:).
Gulasz podaję mojej rodzinie najczęściej z kaszą gryczaną:)
Zapraszam i życzę Smacznego.
Gulasz podaję mojej rodzinie najczęściej z kaszą gryczaną:)
Zapraszam i życzę Smacznego.
Delikatny gulasz wieprzowy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS DUSZENIA: 1h i 30 minut
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
- 600 g łopatki bez kości (wieprzowina)
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mała cebula biała
- 2 duże ząbki czosnku
- zioła prowansalskie z kwiatem lawendy (mogą być zwykłe)
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie ostra papryczka (np. papryka chilli suszone strąki)
- 5 śliwek suszonych
- szklanka esencjonalnego rosołu
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć wilgotną ściereczką, pokroić w średniej wielkości kawałki
- Posolić, popieprzyć, posypać ziołami
- Oprószyć mąką najlepiej przy użyciu sitka (można też obtoczyć mięsko w mące), odstawić na kilka minut w chłodne miejsce
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę
- Ząbki czosnku przekroić na pół
- Rozgrzać głęboką patelnię, wlać oliwę rozgrzać ją, położyć na niej kawałki mięsa, zrumienić z każdej ze stron, cały czas mieszając
- Dorzucić do mięsa ząbki czosnku i cebulkę lekko je podsmażyć
- Zrumienione mięso zalać rosołem i dusić do miękkości, na mniejszym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając
- Po 40 minutach duszenia dorzucić listek laurowy, śliwki suszone i opcjonalnie nieduży kawałek strączka suszonej papryki
- Dolać przegotowanej wody (możemy także rosół), tak by w trakcie duszenia mięso się nie przypalało
- Mięso dusić do miękkości
- Sos możemy na koniec zagęścić 1 łyżką mąki rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody, doprawić solą i pieprzem do smaku
- Podawać np. z kaszą gryczaną, ziemniakami, sezonową surówką
Wskazówki:
Można użyć oczywiście sproszkowanej słodkiej papryki, sprawi, że nasz sos będzie miał przyjemny kolor
Używając ostrej papryki w strąkach uważajmy by nie przesadzić z jej ilością, jest naprawdę ostra.
Pamiętajcie!
Mięsa nie kroimy przed myciem, gdyż powoduje to wypłukanie cennych składników rozpuszczalnych w wodzie. Oprószenie mięsa mąką przed zrumienieniem zabezpiecza je przed wysuszeniem.
No Replies to "Delikatny gulasz wieprzowy"