Paluchy wiedźmy kruche ciasteczka na Halloween

Paluchy wiedźmy pierwszy raz upiekłam w 2012 roku, oczywiście na Halloween Party.

Od tamtej pory, gdy tylko je prezentują na moich stronach, mają tyle samo przeciwników co zwolenników. Niejednokrotnie słyszałam, że są obrzydliwe i straszne.

Odpowiednio zaprezentowane mogą straszyć, ale zapewniam, że są bardzo smaczne.

W tym roku przygotowałam je specjalnie dla dzieci mojego brata. Były nimi zachwycone, a my podkradaliśmy je, bo tak wspaniale chrupały.

Wypróbuj także paluchy wiedźmy w opcji bez glutenu.

Skorzystaj z przepisu na Rustykalne ciasto z rabarbarem, który umieściłam w książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie

Życzę Smacznego!

Paluchy wiedźmy kruche ciasteczka halloweenowe

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie, opcjonalnie bez glutenu)

Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut chłodzenia

Czas pieczenia: ok. 15 minut x 2

Ilość sztuk: ok. 60 szt. (dwie blaszki)

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g wegańskiej margaryny
  • 2 łyżki gęstej, schłodzonej śmietany kokosowej
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów 
  • 75 g cukru pudru np. trzcinowego lub pudru z ksylitolu
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub wanilia w proszku
  • szczypta soli morskiej
  • migdały blanszowane, osuszone ok. 60 szt.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier puder.
  2. Zimny tłuszcz dodajemy do suchych składników, dokładnie łączymy/siekamy, najlepiej przy pomocy specjalnego siekacza lub zimnego noża.
  3. Dodajemy ekstrakt z wanilii lub wanilię w proszku, zimną śmietanę i lodowatą wodę, zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdy ciasto jest zbyt twarde, dodajemy dodatkową łyżkę śmietany a gdy zbyt klejące, dosypujemy mąkę.
  4. Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  5. Z zimnego ciasta, odrywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę wielkości kasztana, a następnie palce koniecznie trochę cieńsze niż nasze własne (urosną w piekarniku). Układamy je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Nożem delikatnie nacinamy kreski w miejscach zgrubień, w miejsce paznokcia wciskamy migdał bez skórki.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji termoobieg.
  8. Wkładamy blaszkę z przygotowanymi paluchami i pieczemy aż będą rumiane, przez ok. 12-15 minut.
  9. Wyjmujemy, studzimy, przekładamy delikatnie na talerz.

Wskazówki:

Zamiast migdała możemy użyć suszone wiśnie, żurawinę czy rodzynki.

Ważne, żeby wcisnąć je dobrze w ciasto, łatwo odpadają po upieczeniu.

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Paluchy wiedźmy kruche ciasteczka na Halloween"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.