Paluchy wiedźmy pierwszy raz upiekłam w 2012 roku, oczywiście na Halloween Party.
Od tamtej pory, gdy tylko je prezentują na moich stronach, mają tyle samo przeciwników co zwolenników. Niejednokrotnie słyszałam, że są obrzydliwe i straszne.
Odpowiednio zaprezentowane mogą straszyć, ale zapewniam, że są bardzo smaczne.
W tym roku przygotowałam je specjalnie dla dzieci mojego brata. Były nimi zachwycone, a my podkradaliśmy je, bo tak wspaniale chrupały.
Wypróbuj także paluchy wiedźmy w opcji bez glutenu.
Skorzystaj z przepisu na Rustykalne ciasto z rabarbarem, który umieściłam w książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
Życzę Smacznego!
Paluchy wiedźmy kruche ciasteczka halloweenowe
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie, opcjonalnie bez glutenu)
Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut chłodzenia
Czas pieczenia: ok. 15 minut x 2
Ilość sztuk: ok. 60 szt. (dwie blaszki)
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g wegańskiej margaryny
- 2 łyżki gęstej, schłodzonej śmietany kokosowej
- 1-2 łyżki lodowatej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 75 g cukru pudru np. trzcinowego lub pudru z ksylitolu
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub wanilia w proszku
- szczypta soli morskiej
- migdały blanszowane, osuszone ok. 60 szt.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier puder.
- Zimny tłuszcz dodajemy do suchych składników, dokładnie łączymy/siekamy, najlepiej przy pomocy specjalnego siekacza lub zimnego noża.
- Dodajemy ekstrakt z wanilii lub wanilię w proszku, zimną śmietanę i lodowatą wodę, zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdy ciasto jest zbyt twarde, dodajemy dodatkową łyżkę śmietany a gdy zbyt klejące, dosypujemy mąkę.
- Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Z zimnego ciasta, odrywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę wielkości kasztana, a następnie palce koniecznie trochę cieńsze niż nasze własne (urosną w piekarniku). Układamy je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nożem delikatnie nacinamy kreski w miejscach zgrubień, w miejsce paznokcia wciskamy migdał bez skórki.
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji termoobieg.
- Wkładamy blaszkę z przygotowanymi paluchami i pieczemy aż będą rumiane, przez ok. 12-15 minut.
- Wyjmujemy, studzimy, przekładamy delikatnie na talerz.
Wskazówki:
Zamiast migdała możemy użyć suszone wiśnie, żurawinę czy rodzynki.
Ważne, żeby wcisnąć je dobrze w ciasto, łatwo odpadają po upieczeniu.
No Replies to "Paluchy wiedźmy kruche ciasteczka na Halloween"