Przygotowałam popularne paluchy wiedźmy w wersji dla Alergika.
Jestem pewna, że Wasze dzieci będą nimi zachwycone, tak samo jak moje. Zorganizowałam w sobotę imprezę dla znajomych pod hasłem Halloween, dorośli zjadali je z takim samym wielkim smakiem.
Wierzę, że dla niektórych z Was wydadzą się obrzydliwe i nie do przełknięcia, znaczy to, że Wasza wyobraźnia pracuje na pełnych obrotach, w smaku są naprawdę pyszne.
Ponieważ to kruche paluchy, poleżą wiele dni i nadal będą smaczne.
Poleżą? Niemożliwe! Znikają od razu, to pewnie dlatego, że to Paluchy Wiedźmy:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Paluchy Wiedźmy na Halloween
Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut chłodzenia
Czas pieczenia: 10 minut x 2
Ilość sztuk: 45-50 szt. (dwie blaszki)
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 130 g wegańskiej margaryny
- 20 g smalcu (można z niego zrezygnować, zwiększając ilość margaryny do 150g)
- 3 łyżki gęstej, schłodzonej śmietany owsianej
- 1-2 łyżki lodowatej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 60-100 g cukru pudru trzcinowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli morskiej
- migdały blanszowane, osuszone ok. 30 szt.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder
- Zimny tłuszcz dodajemy do suchych składników, dokładnie łączymy/siekamy najlepiej przy pomocy specjalnego siekacza lub zimnego noża
- Dolewamy ekstrakt, zimną śmietanę i lodowatą wodę, zagniatamy na jednolite ciasto
- Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny
- Z zimnego ciasta formujemy palce koniecznie trochę cieńsze niż nasze własne (urosną w piekarniku), nacinamy delikatnie nożem w miejscach zgrubień, w miejsce paznokcia wciskamy przecięty na pół migdał i układamy palce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C (u mnie termoobieg)
- Wkładamy blaszkę z przygotowanymi paluchami i zapiekamy 10 minut (aż się zrumienią)
- Studzimy na kratce
Wskazówki:
Formując paluchy pamiętajmy, aby były cieńsze niż nasze własne.
Wciskajcie dokładnie migdał inaczej odpadnie po wystygnięciu ciasta.
10 komentarzy to "Paluchy wiedźmy na Halloween"
Arnika 29 października 2012 (08:52)
Niesamowite!
Zielaczek 29 października 2012 (10:08)
Cuda!
co by tu zjeść? i Na górze róże 29 października 2012 (10:54)
Kasiu one są paskudne ale intrygujące hehe ja je chcę upiec i zawsze zapominam ,przypomniałaś wiec może i ja zrobię w tym roku:)
Patyska 29 października 2012 (13:30)
Fantastyczne! Nawet się przymierzałam, ale uznałam, że talenciku mi nie starczy 😉
Mama Alergika 29 października 2012 (15:17)
Arnika; Dziękuję:) A jak szybko się je zjada:)
Zielaczek; Dziękuję
Kasia; Paskudne wiem:) Ale smakowite a dzieciaki zachwycone:)
Patyska; Talenciku to Ci z pewnością starczy i jeszcze zostanie (ciasto między 3 palce i rolujesz:)
Ewa 29 października 2012 (21:09)
Brrr ale okrutne w pozytywnym sensie w tym wypadku!:) Mega realistyczne
Aniula 19 lipca 2013 (07:57)
Genialne! Wygląda bardzo realistycznie 🙂
Magdalena Abramowicz 31 października 2014 (09:57)
Boskie!!!!:))))
Goszek 15 października 2023 (15:17)
Czy ktoś robił w wersji bezglutenowej?
Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2023 (17:19)
Tak, proszę wykorzystać jakich przepis na kruche ciasteczka bezglutenowe. U nas sprawdziło się ciasto na kruche ciasta z książki MAG Tradycyjnie i Nowocześnie.https://mamaalergikagotuje.pl/produkt/mama-alergika-gotuje-tradycyjnie-i-nowoczesnie-oprawa-miekka-nowosc/