Paluchy wiedźmy na Halloween

Przygotowałam popularne paluchy wiedźmy w wersji dla Alergika.
Jestem pewna, że Wasze dzieci będą nimi zachwycone, tak samo jak moje. Zorganizowałam w sobotę imprezę dla znajomych pod hasłem Halloween, dorośli zjadali je z takim samym wielkim smakiem.
Wierzę, że dla niektórych z Was wydadzą się obrzydliwe i nie do przełknięcia, znaczy to, że Wasza wyobraźnia pracuje na pełnych obrotach, w smaku są naprawdę pyszne.
Ponieważ to kruche paluchy, poleżą wiele dni i nadal będą smaczne.
Poleżą? Niemożliwe! Znikają od razu, to pewnie dlatego, że to Paluchy Wiedźmy:)
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Paluchy Wiedźmy na Halloween

Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut chłodzenia
Czas pieczenia: 10 minut x 2
Ilość sztuk: 45-50 szt. (dwie blaszki)

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 130 g wegańskiej margaryny
  • 20 g smalcu (można z niego zrezygnować, zwiększając ilość margaryny do 150g)
  • 3 łyżki gęstej, schłodzonej śmietany owsianej
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 60-100 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli morskiej
  • migdały blanszowane, osuszone ok. 30 szt.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder
  2. Zimny tłuszcz dodajemy do suchych składników, dokładnie łączymy/siekamy najlepiej przy pomocy specjalnego siekacza lub zimnego noża
  3. Dolewamy ekstrakt, zimną śmietanę i lodowatą wodę, zagniatamy na jednolite ciasto
  4. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny
  5. Z zimnego ciasta formujemy palce koniecznie trochę cieńsze niż nasze własne (urosną w piekarniku), nacinamy delikatnie nożem w miejscach zgrubień, w miejsce paznokcia wciskamy przecięty na pół migdał i układamy palce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (u mnie termoobieg)
  7. Wkładamy blaszkę z przygotowanymi paluchami i zapiekamy 10 minut (aż się zrumienią)
  8. Studzimy na kratce

Wskazówki:

Formując paluchy pamiętajmy, aby były cieńsze niż nasze własne.
Wciskajcie dokładnie migdał inaczej odpadnie po wystygnięciu ciasta.
Mama Alergika Gotuje
Paluchy Wiedźmy na Halloween
Paluchy Wiedźmy na Halloween
Przed upieczeniem

Paluchy Wiedźmy na Halloween

10 komentarzy to "Paluchy wiedźmy na Halloween"

  • comment-avatar
    Arnika 29 października 2012 (08:52)

    Niesamowite!

  • comment-avatar
    Zielaczek 29 października 2012 (10:08)

    Cuda!

  • comment-avatar
    co by tu zjeść? i Na górze róże 29 października 2012 (10:54)

    Kasiu one są paskudne ale intrygujące hehe ja je chcę upiec i zawsze zapominam ,przypomniałaś wiec może i ja zrobię w tym roku:)

  • comment-avatar
    Patyska 29 października 2012 (13:30)

    Fantastyczne! Nawet się przymierzałam, ale uznałam, że talenciku mi nie starczy 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 października 2012 (15:17)

    Arnika; Dziękuję:) A jak szybko się je zjada:)
    Zielaczek; Dziękuję
    Kasia; Paskudne wiem:) Ale smakowite a dzieciaki zachwycone:)
    Patyska; Talenciku to Ci z pewnością starczy i jeszcze zostanie (ciasto między 3 palce i rolujesz:)

  • comment-avatar
    Ewa 29 października 2012 (21:09)

    Brrr ale okrutne w pozytywnym sensie w tym wypadku!:) Mega realistyczne

  • comment-avatar
    Aniula 19 lipca 2013 (07:57)

    Genialne! Wygląda bardzo realistycznie 🙂

  • comment-avatar
    Magdalena Abramowicz 31 października 2014 (09:57)

    Boskie!!!!:))))

  • comment-avatar
    Goszek 15 października 2023 (15:17)

    Czy ktoś robił w wersji bezglutenowej?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.