fbpx

Paluchy wiedźmy na Halloween

Przygotowałam popularne paluchy wiedźmy w wersji dla Alergika.
Jestem pewna, że Wasze dzieci będą nimi zachwycone, tak samo jak moje. Zorganizowałam w sobotę imprezę dla znajomych pod hasłem Halloween, dorośli zjadali je z takim samym wielkim smakiem.
 
Wierzę, że dla niektórych z Was wydadzą się obrzydliwe i nie do przełknięcia, znaczy to, że Wasza wyobraźnia pracuje na pełnych obrotach, w smaku są naprawdę pyszne. 
 
Ponieważ to kruche paluchy, poleżą wiele dni i nadal będą smaczne. 
Poleżą? Niemożliwe! Znikają od razu, to pewnie dlatego, że to Paluchy Wiedźmy:)
 
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Paluchy Wiedźmy

 
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut+ 30 minut chłodzenia
CZAS PIECZENIA: 10 minut x 2
ILOŚĆ SZTUK: 45-50 szt. (dwie blaszki)
 
Składniki:
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 130 g wegańskiej margaryny
  • 20 g smalcu (można z niego zrezygnować, zwiększając ilość margaryny do 150g)
  • 3 łyżki gęstej, schłodzonej śmietany owsianej
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosfornów 
  • 60-100 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli morskiej
  • migdały blanszowane, osuszone ok. 30 szt

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder
  2. Zimny tłuszcz dodajemy do suchych składników, dokładnie łączymy/siekamy najlepiej przy pomocy specjalnej siekaczki lub zimnego noża
  3. Dolewamy ekstrakt, zimną śmietanę i lodowatą wodę, zagniatamy na jednolite ciasto
  4. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny
  5. Z zimnego ciasta formujemy palce koniecznie trochę cieńsze niż nasze własne (urosną w piekarniku), nacinamy delikatnie nożem w miejscach zgrubień, w miejsce paznokcia wciskamy przecięty na pół migdał i układamy palce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (u mnie termoobieg)
  7. Wkładamy blaszkę z przygotowanymi paluchami i zapiekamy 10 minut (aż się zrumienią)
  8. Studzimy na kratce

Wskazówki:

Formując paluchy pamiętajmy, aby były cieńsze niż nasze własne.
Wciskajcie dokładnie migdał inaczej odpadnie po wystygnięciu ciasta.
 
 
Mama Alergika Gotuje
 
 
Mama Alergika Gotuje
 
 
Mama Alergika Gotuje
 
Przed upieczeniem

8 komentarzy to "Paluchy wiedźmy na Halloween"

  • comment-avatar
    Arnika 29 października 2012 (08:52)

    Niesamowite!

  • comment-avatar
    Zielaczek 29 października 2012 (10:08)

    Cuda!

  • comment-avatar
    co by tu zjeść? i Na górze róże 29 października 2012 (10:54)

    Kasiu one są paskudne ale intrygujące hehe ja je chcę upiec i zawsze zapominam ,przypomniałaś wiec może i ja zrobię w tym roku:)

  • comment-avatar
    Patyska 29 października 2012 (13:30)

    Fantastyczne! Nawet się przymierzałam, ale uznałam, że talenciku mi nie starczy 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 października 2012 (15:17)

    Arnika; Dziękuję:) A jak szybko się je zjada:)
    Zielaczek; Dziękuję
    Kasia; Paskudne wiem:) Ale smakowite a dzieciaki zachwycone:)
    Patyska; Talenciku to Ci z pewnością starczy i jeszcze zostanie (ciasto między 3 palce i rolujesz:)

  • comment-avatar
    Ewa 29 października 2012 (21:09)

    Brrr ale okrutne w pozytywnym sensie w tym wypadku!:) Mega realistyczne

  • comment-avatar
    Aniula 19 lipca 2013 (07:57)

    Genialne! Wygląda bardzo realistycznie 🙂

  • comment-avatar
    Magdalena Abramowicz 31 października 2014 (09:57)

    Boskie!!!!:))))

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.