Powodów do tego, aby taki przepis stworzyć było co najmniej trzy: Po pierwsze czas dyni zobowiązuje do tworzenia potraw z jej udziałem.
Po drugie zbliża się Halloween, co prawda to amerykańskie święto, ale już na dobre w Polsce zakorzenione. My lubimy te dyniowe lampiony i “straszne przebierania”.
Po trzecie zachciało się tym razem mnie osobiście czegoś słodkiego z dodatkiem pestek dyni, więc upiekłam sobie ciasteczka.
Ciekawa byłam ich kruchości bo użyłam tym razem Golden Syrupu zamiast moich stałych syropów roślinnych i za jego sprawą, a także pestek dyni, uzyskałam efekt “Strasznego Chrupania”, czyli w sam raz na Halloween.
Połączyłam margarynę ze smalcem, ale spokojnie możecie użyć samej wegańskiej margaryny albo masła klarowanego.
A jak za mało Wam będzie ciastek z dodatkiem pestek dyni to zapraszam jeszcze po przepis na Kruche Orkiszowe Ciasteczka.
Zapraszam i życzę Smacznego
Strasznie chrupiące ciasteczka dyniowe
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut
CZAS PIECZENIA:10 minut x 2
ILOŚĆ: 24 szt. (dwie blaszki)
Składniki:
- 160 g wegańskiej margaryny o temperaturze pokojowej
- 40 g smalcu o temperaturze pokojowej
- 80 g drobnego cukru trzcinowego
- 3 łyżki Golden Syrupu lub syropu z Agawy
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 280 g mąki orkiszowej jasnej
- 80 g pestek dyni, rozdrobnionych
- 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180°C
- Porcję pestek dyni prażymy, a następnie rozdrabniamy (ja wysypywałam je na dużą deskę, przykrywałam folią spożywczą i jeździłam po nich wałkiem, rozdrabniając:)
- Margarynę i smalec umieszczamy w misce, dodajemy cukier, ekstrakt wanilii i ucieramy mikserem na gładko, dodając złocisty syrop
- Mąkę przesiewamy wraz kamieniem winnym, dodajemy rozdrobnione pestki dyni i całość wsypujemy do pozostałych składników, mieszamy przy użyciu miksera (ciasto będzie wyglądało na pokruszone)
- Dokańczamy łączenie składników wyrabiając je ręcznie
- Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kulki układamy na blaszce w około 3 centymetrowej odległości od siebie, a następnie przy użyciu np. większego kieliszka, jego dnem, rozgniatamy każdą kulkę na płaskie krążki (ok. ½ cm grubości) dociskając ciastko do blaszki
- Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut, do momentu kiedy ciastka się zrumienią
- Upieczone ciasteczka delikatnie przekładamy do wystygnięcia, nakładamy kolejną porcję ciastek na blaszkę, postępujemy jak poprzednio i pieczemy
Wskazówki:
Ciastka są bardzo chrupiące.
Kulkę ciasta można rozpłaszczyć po prostu w dłoniach, a potem na blaszce jeszcze ugnieść widelcem uzyskując rowki.
2 komentarze to "Strasznie chrupiące ciasteczka dyniowe"
Zielaczek 26 października 2012 (10:35)
Bardzo ciekawe, idealne na halloween 🙂
Muffinkowa Mama 26 października 2012 (18:59)
Porywam jedno 🙂 Uwielbiam kruche ciasteczka! 😉