Strasznie chrupiące ciasteczka dyniowe

Powodów do tego, aby taki przepis stworzyć było co najmniej trzy: Po pierwsze czas dyni zobowiązuje do tworzenia potraw z jej udziałem. 

Po drugie zbliża się Halloween, co prawda to amerykańskie święto, ale już na dobre w Polsce zakorzenione. My lubimy te dyniowe lampiony i „straszne przebierania”. 
Po trzecie zachciało się tym razem mnie osobiście czegoś słodkiego z dodatkiem pestek dyni, więc upiekłam sobie ciasteczka. 
Ciekawa byłam ich kruchości bo użyłam tym razem Golden Syrupu zamiast moich stałych syropów roślinnych i za jego sprawą, a także pestek dyni, uzyskałam efekt „Strasznego Chrupania”, czyli w sam raz na Halloween. 
Połączyłam margarynę ze smalcem, ale spokojnie możecie użyć samej wegańskiej margaryny albo masła klarowanego. 
 
A jak za mało Wam będzie ciastek z dodatkiem pestek dyni to zapraszam jeszcze po przepis na Kruche Orkiszowe Ciasteczka.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Strasznie chrupiące ciasteczka dyniowe

 
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut

CZAS PIECZENIA:10 minut x 2

ILOŚĆ: 24 szt. (dwie blaszki)
Składniki:
  • 160 g wegańskiej margaryny o temperaturze pokojowej
  • 40 g smalcu o temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki Golden Syrupu lub syropu z Agawy
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 280 g mąki orkiszowej jasnej
  • 80 g pestek dyni, rozdrobnionych
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180°C
  2. Porcję pestek dyni prażymy, a następnie rozdrabniamy (ja wysypywałam je na dużą deskę, przykrywałam folią spożywczą i jeździłam po nich wałkiem, rozdrabniając:)
  3. Margarynę i smalec  umieszczamy w misce, dodajemy cukier, ekstrakt wanilii i ucieramy mikserem na gładko, dodając złocisty syrop
  4. Mąkę przesiewamy wraz kamieniem winnym, dodajemy rozdrobnione pestki dyni i całość wsypujemy do pozostałych składników, mieszamy przy użyciu miksera (ciasto będzie wyglądało na pokruszone)
  5. Dokańczamy łączenie składników wyrabiając je ręcznie 
  6. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kulki układamy na blaszce w około 3 centymetrowej odległości od siebie, a następnie przy użyciu np. większego kieliszka, jego dnem, rozgniatamy każdą kulkę na płaskie krążki (ok. ½ cm grubości) dociskając ciastko do blaszki
  7. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut, do momentu kiedy ciastka się zrumienią
  8. Upieczone ciasteczka delikatnie przekładamy do wystygnięcia, nakładamy kolejną porcję ciastek na blaszkę, postępujemy jak poprzednio i pieczemy

Wskazówki:

Ciastka są bardzo chrupiące.
Kulkę ciasta można rozpłaszczyć po prostu w dłoniach, a potem na blaszce jeszcze ugnieść widelcem uzyskując rowki.
 
 
strasznie chrupiące ciasteczka dyniowe
 
 
Mama Alergika Gotuje
 
 
Mama Alergika Gotuje

2 komentarze to "Strasznie chrupiące ciasteczka dyniowe"

  • comment-avatar
    Zielaczek 26 października 2012 (10:35)

    Bardzo ciekawe, idealne na halloween 🙂

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 26 października 2012 (18:59)

    Porywam jedno 🙂 Uwielbiam kruche ciasteczka! 😉

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.