Kotlet z Indyka w Bezglutenowej Panierce z Płatków Kukurydzianych

Kotlety to jedno z ulubionych dań mojego Alergika.

Wychodząc naprzeciw osobom na diecie bezglutenowej, postanowiłam przygotować kotlet w  panierce właśnie bez glutenu.
Trzeba zwracać uwagę czy używane półprodukty są na pewno bezglutenowe choćby płatki kukurydziane, ale osoby na tej diecie dobrze już wiedzą, że trzeba być czujnym.
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SMAŻENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 1
Składniki: (u mnie BIO)
  • 100-150 g kawałek z piersi indyka lub kurczaka
  • mąka ryżowa lub kukurydziana do obtoczenia
  • sól i pieprz do przyprawienia
  • płatki kukurydziane do panierowania
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
Na zawiesinę z mąki:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • ½ łyżeczki lnu mielonego
  • 5 łyżek wody lub mleka ryżowego
Przygotowanie:
  1. Mięso opłukać, osuszyć, rozbić drewnianym tłuczkiem na grubość ok. pół centymetra , posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące
  2. Przygotować zawiesinę do panierowania: Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 2 łyżkach wody, dodać mąkę kukurydzianą, len i kolejne 3 łyżki wody, całość zamieszać, odczekać 2-3 minuty (mamy uzyskać  jednolitą konsystencję o gęstości śmietany)
  3. Obtoczony w mące kotlet, moczymy w zawiesinie z każdej ze stron, a następnie w płatkach kukurydzianych (można je lekko przyklepać, aby się mocniej trzymały mięsa)
  4. Kotlet smażymy na patelni z rozgrzanym olejem, na średnim ogniu rumieniąc z obu stron (będzie pryskać z uwagi na obecność wody)
  5. Podajemy gorący z ziemniakami lub ryżem i ulubionymi surówkami
Wskazówki:
Rozbijajmy kotlety używając folii do żywności, którą oddzielimy mięso od tłuczka. Nie naruszymy w ten sposób włókien mięsa.
Zawiesinę wykorzystujemy od razu po przygotowaniu.
Jeśli zawiesina napęcznieje i zgęstnieje dodajmy jeszcze łyżkę wody

5 komentarzy to "Kotlet z Indyka w Bezglutenowej Panierce z Płatków Kukurydzianych"

  • comment-avatar
    Arnika 23 października 2012 (14:49)

    Mmmmm, pyszna, chrupiąca panierka! Dotąd nie miałam pomysłu jak bez użycia jajka sprawić, aby płatki się trzymały.

  • comment-avatar
    whiness 23 października 2012 (14:50)

    Nigdy nie robiłam jeszcze takiej panierki. Zapisuję przepis, bo wydaje mi się, że wyjdzie coś smacznego 🙂

  • comment-avatar
    Zielaczek 23 października 2012 (16:14)

    Bardzo fajna alternatywa :).

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 października 2012 (21:01)

    Arnika; Jak pomyślę jak ja czułąm się zagubiona przy pierwszym kotlecie:) a to takie proste:)
    Whiness; Smaczne i chrupiące:)
    Zielaczek; Polecam i dziękuję za komentarz:)

  • comment-avatar
    Kaś 24 października 2012 (19:22)

    super! ja zwykle robię w płatkach owsianych, ale wersja kukurydziana też brzmi ciekawie

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.