Kotlety to jedno z ulubionych dań mojego Alergika.
Na blogu znajdziecie już przepis na Kotlet Schabowy Tradycyjny, Kotlet Schabowy w Migdałach oraz Kotlet z Indyka w Zielonej Panierce z pestek dyni.
Wychodząc naprzeciw osobom na diecie bezglutenowej, postanowiłam przygotować kotlet w panierce właśnie bez glutenu.
Trzeba zwracać uwagę czy używane półprodukty są na pewno bezglutenowe choćby płatki kukurydziane, ale osoby na tej diecie dobrze już wiedzą, że trzeba być czujnym.
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SMAŻENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 1
Składniki: (u mnie BIO)
- 100-150 g kawałek z piersi indyka lub kurczaka
- mąka ryżowa lub kukurydziana do obtoczenia
- sól i pieprz do przyprawienia
- płatki kukurydziane do panierowania
- olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
Na zawiesinę z mąki:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej
- ½ łyżeczki lnu mielonego
- 5 łyżek wody lub mleka ryżowego
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, osuszyć, rozbić drewnianym tłuczkiem na grubość ok. pół centymetra , posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące
- Przygotować zawiesinę do panierowania: Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 2 łyżkach wody, dodać mąkę kukurydzianą, len i kolejne 3 łyżki wody, całość zamieszać, odczekać 2-3 minuty (mamy uzyskać jednolitą konsystencję o gęstości śmietany)
- Obtoczony w mące kotlet, moczymy w zawiesinie z każdej ze stron, a następnie w płatkach kukurydzianych (można je lekko przyklepać, aby się mocniej trzymały mięsa)
- Kotlet smażymy na patelni z rozgrzanym olejem, na średnim ogniu rumieniąc z obu stron (będzie pryskać z uwagi na obecność wody)
- Podajemy gorący z ziemniakami lub ryżem i ulubionymi surówkami
Wskazówki:
Rozbijajmy kotlety używając folii do żywności, którą oddzielimy mięso od tłuczka. Nie naruszymy w ten sposób włókien mięsa.
Zawiesinę wykorzystujemy od razu po przygotowaniu.
Jeśli zawiesina napęcznieje i zgęstnieje dodajmy jeszcze łyżkę wody
5 komentarzy to "Kotlet z Indyka w Bezglutenowej Panierce z Płatków Kukurydzianych"
Arnika 23 października 2012 (14:49)
Mmmmm, pyszna, chrupiąca panierka! Dotąd nie miałam pomysłu jak bez użycia jajka sprawić, aby płatki się trzymały.
whiness 23 października 2012 (14:50)
Nigdy nie robiłam jeszcze takiej panierki. Zapisuję przepis, bo wydaje mi się, że wyjdzie coś smacznego 🙂
Zielaczek 23 października 2012 (16:14)
Bardzo fajna alternatywa :).
Mama Alergika 23 października 2012 (21:01)
Arnika; Jak pomyślę jak ja czułąm się zagubiona przy pierwszym kotlecie:) a to takie proste:)
Whiness; Smaczne i chrupiące:)
Zielaczek; Polecam i dziękuję za komentarz:)
Kaś 24 października 2012 (19:22)
super! ja zwykle robię w płatkach owsianych, ale wersja kukurydziana też brzmi ciekawie