Kasza gryczana obok jaglanej i kukurydzianej należy do kasz polecanych w diecie Alergika.
Najczęściej podaję ją wraz z sosem i Gulaszem bo mój syn tak właśnie lubi najbardziej.
Robię z niej także Kotlety, ale cieszą się uznaniem tylko dorosłych domowników.
Osobiście mogę jeść ugotowaną kaszę w różnej postaci. Korzystając z okresu „grzybowego” przygotowałam ją z prawdziwkami jako samodzielne danie obiadowe.
Ponieważ grzyby nie są wskazane w diecie dziecka, ostrożnie z ich serwowaniem naszym pociechom.
Najbardziej lubimy kaszę średnio uprażoną. W sklepach najczęściej można kupić tę uprażoną najmocniej czyli ciemnobrązową. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zakupienie gryki jasnej a potem dowolne jej uprażenie w warunkach domowych.
Mojej rodzinie przemycam informacje, że kasza gryczana oczyszcza i wzmacnia jelita oraz poprawia apetyt.
Należy pamiętać, ze kasza gryczana jest cennym źródłem białka (ważne dla osób na diecie bezmlecznej), witamin B1 i PP oraz żelaza, magnezu, potasu i wapnia, czyli zawiera to wszystko co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Polecam kaszę gryczaną i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 20-30 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki: (u mnie BIO)
- 200 g kaszy gryczanej
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka oleju (pod sam koniec gotowania)
Składniki na sos:
- 250 g podgrzybków (u mnie malutkie i twarde)
- ½ cebuli
- 1 łyżka masła klarowanego (można pominąć a zwiększyć ilość oliwy)
- gałązka świeżego rozmarynu (można pominąć)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprze do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę szybko płuczemy na sicie (podczas długiego płukania tracimy witaminy)
- Zagotowujemy 2 i ½ miarki wody na miarkę kaszy czyli w moim przypadku 500 ml wody na 200 g kaszy
- Zagotowujemy wodę na kaszę z dodatkiem soli
- W międzyczasie przygotowujemy sos z grzybami: Grzyby czyścimy, myjemy, sparzamy wrzącą wodą, przelewamy następnie zimną wodą, odcedzamy i osuszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z dodatkiem masła klarowanego, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę a następnie grzybki, smażymy kilka minut mieszając, aż grzyby się lekko zrumienią, dodajemy gałązkę rozmarynu. Całość podlewamy kilkoma łyżkami wody, przykrywamy i podduszamy, aż woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyciągamy rozmaryn zanim się rozgotuje.
- Do gotującej się wody dodajemy opłukaną kaszę i doprowadzamy do wrzenia
- Garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu delikatnie mieszając
- Odstawiamy garnek z ognia i przekładamy kaszę na patelnię z grzybami, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku
Wskazówki:
Tłuszcz dodany do gotującej się kaszy wydłuża proces gotowania, dlatego można go dodać w ostatnim etapie gotowania kaszy.
3 komentarze to "Kasza Gryczana z Grzybami"
Anula 21 października 2012 (10:33)
Obiad dla mnie, uwielbiam kaszę i grzyby
Patyska 21 października 2012 (11:31)
Smakowita ta Twoja kaszka 🙂
Magda 21 października 2012 (12:35)
kasza i grzyby, uwielbiam to połączenie 🙂