Słoneczne Risotto z Dynią

Naszło mnie wczoraj na risotto, takie z dynią zrobiłam po raz pierwszy. Sposób wykonania podobny do Risotta z Kurkami:)
Danie wyglądało słonecznie i bardzo nam smakowało. Dodany do wywaru szafran wpłynął na ładną barwę ryżu. Dodałam trochę wina pod koniec przyrządzania i muszę przyznać, że to był dobry pomysł, nadało tej potrawie ciekawy smak. 
Oczywiście wino można pominąć:)
Przepis dołącza do kilku akcji: Skarby Jesieni w Kuchni Alergika, Dyniowe Przysmaki i Festiwal Dyni.
Zapraszam i życzę Smacznego

Risotto z dynią

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: ok. 30 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 3-4
Składniki: (u mnie wszystkie BIO prócz wina)
  • 400 g obranej, oczyszczonej dyni
  • 1 mała biała cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g ryżu włoskiego na risotto (u mnie arborio)*
  • 50 ml białego wina (u mnie półwytrawne)
  • 800 ml wywaru z warzyw
  • sól morska i pieprz do smaku
  • szczypta szafranu
  • pestki dyni do posypania
Przygotowanie:
  1. Podgrzewamy lub gotujemy wywar warzywny (można rozpuścić kostkę warzywną BIO w przegotowanej, gorącej wodzie, tak by uzyskać 800 ml płynu)umieszczamy w nim szczyptę szafranu, odstawiamy na kilka minut
  2. Na dużej patelni lub w dużym rondlu z grubym dnem, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy 2 minuty, aż będą szkliste ale nie mogą się przypalić!
  3. Wcześniej obraną, oczyszczoną dynię, kroimy na cienkie paski, a następnie w kosteczkę i dodajemy do rondla, mieszamy
  4. Dodajemy ryż (nie płuczemy ryżu) i smażymy około 2 minuty, aż zrobi się szklisty, mieszamy
  5. Zaczynamy wlewać wywar z warzyw, po 125 ml na raz, gotujemy i mieszamy przez około 20 minut, aż każda porcja płynu zostanie wchłonięta, a ryż stanie się miękki
  6. Do przedostatniej porcji wywaru dolewamy wino i nadal podlewamy nim ryż, gotujemy aż wywar wsiąknie a alkohol wyparuje
  7. Całość przyprawiamy pieprzem i solą morską do smaku zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty
  8. Danie podajemy od razu, gorące, posypane uprażonymi pestkami dyni