Naszło mnie wczoraj na risotto, takie z dynią zrobiłam po raz pierwszy. Sposób wykonania podobny do Risotta z Kurkami:)
Danie wyglądało słonecznie i bardzo nam smakowało. Dodany do wywaru szafran wpłynął na ładną barwę ryżu. Dodałam trochę wina pod koniec przyrządzania i muszę przyznać, że to był dobry pomysł, nadało tej potrawie ciekawy smak.
Oczywiście wino można pominąć:)
Przepis dołącza do kilku akcji: Skarby Jesieni w Kuchni Alergika, Dyniowe Przysmaki i Festiwal Dyni.
Zapraszam i życzę Smacznego
Risotto z dynią
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: ok. 30 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 3-4
Składniki: (u mnie wszystkie BIO prócz wina)
Składniki: (u mnie wszystkie BIO prócz wina)
- 400 g obranej, oczyszczonej dyni
- 1 mała biała cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g ryżu włoskiego na risotto (u mnie arborio)*
- 50 ml białego wina (u mnie półwytrawne)
- 800 ml wywaru z warzyw
- sól morska i pieprz do smaku
- szczypta szafranu
- pestki dyni do posypania
Przygotowanie:
- Podgrzewamy lub gotujemy wywar warzywny (można rozpuścić kostkę warzywną BIO w przegotowanej, gorącej wodzie, tak by uzyskać 800 ml płynu)umieszczamy w nim szczyptę szafranu, odstawiamy na kilka minut
- Na dużej patelni lub w dużym rondlu z grubym dnem, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy 2 minuty, aż będą szkliste ale nie mogą się przypalić!
- Wcześniej obraną, oczyszczoną dynię, kroimy na cienkie paski, a następnie w kosteczkę i dodajemy do rondla, mieszamy
- Dodajemy ryż (nie płuczemy ryżu) i smażymy około 2 minuty, aż zrobi się szklisty, mieszamy
- Zaczynamy wlewać wywar z warzyw, po 125 ml na raz, gotujemy i mieszamy przez około 20 minut, aż każda porcja płynu zostanie wchłonięta, a ryż stanie się miękki
- Do przedostatniej porcji wywaru dolewamy wino i nadal podlewamy nim ryż, gotujemy aż wywar wsiąknie a alkohol wyparuje
- Całość przyprawiamy pieprzem i solą morską do smaku zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty
- Danie podajemy od razu, gorące, posypane uprażonymi pestkami dyni
1 Reply to "Słoneczne Risotto z Dynią"
Kaś 20 października 2012 (19:54)
ciepłe, jesienne klimaty. bardzo ciekawy pomysł z wykorzystaniem dyni