Arepy bezglutenowe

Arepy to tradycyjne danie kuchni kolumbijskiej i wenezuelskiej.

Ponieważ jest bezglutenowe, skusiłam się odtworzyć je w domu.

By je przygotować potrzebna jest specjalna biała mąka kukurydziana, którą osobiście kupuję w sieciowych sklepach, jak tylko się pojawi, lub w sklepach typu kuchnie świata.

Arepy bez glutenu

Te małe tortille przygotujesz w dziecinnie prosty sposób.

Do wypełnienia możesz użyć dowolnych składników. Ja wykorzystałam nasze ulubione papryczki padron, kurczaka przygotowanego w wersji a’la gyros, sałatę lodową i sos na bazie wegańskiego majonezu i kokosowej śmietany.

Takie arepy możesz zjeść na obiad lub kolację. Są bardzo sycące.

Zapraszam i życzę Smacznego! 

Arepy bezglutenowe

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, opcjonalnie wegańskie)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 8 sztuk

Składniki:

na tortille

  • 2,5 szklanki przegotowanej wody 
  • 2 szklanki białej mąki kukurydzianej PAN 
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli 
  • olej roślinny do smażenia 

na wypełnienie (możesz eksperymentować dowolnie)

  • sałata lodowa lub inna ulubiona
  • papryczki padron 
  • mięso z kurczaka lub indyka a’la gyros 
  • ulubiony dip lub sos bezmleczny 

Przygotowanie:

  1. Przegotowaną wystudzoną wodę wlewamy do miski. 
  2. Powoli wsypujemy do niej białą mąkę kukurydzianą, dodajemy sól i wyrabiamy ręcznie. 
  3. Z każdą chwilą ciasto będzie wchłaniać płyn i szybko stanie się zwarte i gładkie. 
  4. Odrywamy porcje ciasta, w dłoniach formujemy je w kulki i rozgniatamy na placki ok. 1,5 cm grubości i 8-10 cm średnicy.  
  5. Rozgrzewamy patelnię z niedużą ilością oleju. Tortille smażymy z obu stron na złocisty kolor, chwilę studzimy i rozcinamy ostrym nożem jak kieszonki.  
  6. Wypełniamy przygotowanym sosem i innymi składnikami. 
  7. Podajemy na ciepło.

Wskazówki:

Jak przygotować sos i kurczaka a’la gyros dowiesz się z wpisu Tortille z kurczakiem i warzywami.

Arepy bez glutenu
Fot. Katarzyna Jankowska
Papryczki padron
Fot. Katarzyna Jankowska
Arepy bez glutenu
Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Arepy bezglutenowe"

  • comment-avatar
    Dominika 20 października 2022 (19:38)

    Ciekawe czy wyjdzie na mące ryżowe…

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 18 grudnia 2022 (10:09)

      Ciekawość warto zaspokoić i proszę dać znać jakie są efekty 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.