Takie tortille z mięsem drobiowym i warzywami należą do ulubionych dań mojego alergika.
Co jakiś czas zmieniamy tylko sos albo warzywne dodatki.
W czasach ścisłej diety mojego alergika przygotowywałam własne tortille (placki), na które przepis znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje w rozdziale “Fast Food”.
Obecnie jest duży wybór różnych gotowych placków, z bardzo dobrym składem, więc omija mnie trochę pracy.
Tym razem do farszu dodałam pokruszone, chrupiące nachos kukurydziane.
Wiesz, że możesz samodzielnie przygotować kukurydziane nachos?
Przepis znajdziesz również w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Życzę Smacznego!
Tortille z kurczakiem i warzywami
(bez mleka, bez jajek, bez cukru)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 4 sztuki
Składniki:
- około 200 g piersi drobiowej (u nas tym razem z kurczaka)
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- ostra papryka (można pominąć)
- imbir suszony
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka dowolnej skrobi np. ziemniaczanej, kukurydzianej czy z tapioki
dodatki do wyboru:
- pół główki sałaty lodowej lub masłowej
- pół słodkiej czerwonej papryki (można pominąć)
- 1 pomidor
- 1 ogórek gruntowy
- pół awokado (można pominąć)
- 100 g kukurydzy z zalewy
- kiełki np. brokułów
- kukurydziane nachos naturalne bio
na sos:
- 2 pełne łyżki wegańskiego majonezu (bez soi)
- 2 łyżki gęstej śmietany kokosowej 18%
- 1 łyżka ketchupu
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli
lub
- 100 ml śmietany roślinnej
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych (można pominąć)
- sól morska i pieprz biały do smaku
dodatkowo:
- 4 tortille orkiszowe
Przygotowanie:
- Przygotowujemy sos: śmietanę roślinną łączymy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, dodajemy kilka kropel soku z cytryny, płatki drożdżowe, sól i pieprz do smaku, mieszamy albo w drugiej wersji; wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy, umieszczamy w lodówce do czasu podania.
- Warzywa myjemy, sałatę kroimy w paski, pomidora, ogórka i paprykę w drobną kostkę, kukurydzę odcedzamy z zalewy.
- Mięso płuczemy, kroimy w wąskie paski, a potem w kostkę, solimy, oprószamy pieprzem, papryką, imbirem i tymiankiem. Odstawiamy na choćby 15 minut, najlepiej do lodówki.
- Przed smażeniem oprószamy mięso skrobią, mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek lub masło klarowane, dodajemy kawałki mięsa, smażymy aż lekko się zrumienią.
- Drugą suchą patelnię podgrzewamy na średnim ogniu. Wykładamy na nią pojedynczo gotowe tortille i gdy na plackach pojawią się bąble przekładamy je na talerz.
- Placek smarujemy przygotowanym sosem, na środku układamy porcję sałaty, kawałki warzyw, kawałki mięsa, oprószamy wszystko pokruszonymi kawałkami nachos i zawijamy w rulon.
Wskazówki:
Warto sparzyć pomidora wrzątkiem i obrać ze skórki przed krojeniem. Najlepiej do tego celu sprawdzają się pomidory z dużą ilością miąższu a mniejszą ilością pestek.
Alergikom lepiej służą pomidory bez skórki oraz pozbawione pestek.
Papryka to warzywo często zanieczyszczone pestycydami, starajmy się kupować wersję ekologiczną.
Zamiast pojedynczych warzyw możemy podać salsę warzywną Konrada.
Pamiętajmy także, że na awokado powinny uważać osoby z alergią na lateks.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie własnej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
No Replies to "Tortille z kurczakiem i warzywami"