Salsa warzywna, którą wyczarował mój alergik wielokrotnie trafiła już na nasz stół. Pasuje zarówno do jego ulubionych dań typu domowy fast food, ale też do wielu innych mięsnych, rybnych czy wegańskich.
Dodałam ją również do Risotto cytrynowego i pieczonego łososia.
Przepisy na dania typu domowy fast food, umieściłam w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.
Ponieważ dziś u mnie rozpoczął się dwutygodniowy post uzdrawiający zgodnie z zasadami diety warzywno-owocowej, przygotowałam tę salsę bez oliwy. Soki warzyw w połączeniu z sokiem z cytryny i ziołami obroniły się same. Bez oliwy ta salsa smakuje równie pysznie.
Wiele osób boi się łączyć w sałatkach ogórki z pomidorami z uwagi na to, że niewielka ilość soku z ogórka niszczy witaminę C zawartą w pomidorach. Jeśli jednak do sałatki dodamy witaminę c z soku z cytryny nie trzeba się martwić i można cieszyć się smakiem tych warzyw jedząc je jednocześnie.
Po więcej warzywnych dań w wersji postnej zapraszam do książki Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów.
Zapraszam i życzę Smacznego
Salsa warzywna Konrada
(wegańska, bez glutenu, dieta warzywno-owocowa)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- ½ długiego ogórka
- 1 większy mięsisty pomidor
- ½ czerwonej papryki
- świeże lub suszone oregano lub tymianek
- sól himalajska różowa drobna
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek (bez oliwy na diecie Dąbrowskiej)
Przygotowanie:
- Najpierw paprykę myjemy, obieramy cieniutko ze skórki, kroimy w cienkie paseczki a potem w drobną kostkę.
- Następnie myjemy pomidor, kroimy w plastry, wybieramy nasiona a twardą część kroimy w mniejszą kostkę.
- Ogórek myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę.
- Na koniec wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i sokiem z cytryny, dodajemy oliwę z oliwek i podajemy.
No Replies to "Salsa warzywna Konrada"